Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Meksikossa eliitti ostaa kenkiä, joita kansa kiillottaa

Maassa keskiluokka kasvaa, mutta rikollisuus vie talouskakusta tuhdin palan.

Talous
 
Sami Kero / HS
Arkkitehti Maria Mena teki jouluostoksia El Palacio de Hierro -ostoskeskuksessa Méxicossa. Hän osti äidilleen lasit ja itselleen farkut. Yhteensä hän käyttää jouluostoksiin kolme tuhatta dollaria.
Arkkitehti Maria Mena teki jouluostoksia El Palacio de Hierro -ostoskeskuksessa Méxicossa. Hän osti äidilleen lasit ja itselleen farkut. Yhteensä hän käyttää jouluostoksiin kolme tuhatta dollaria. Kuva: Sami Kero / HS
Fakta

Meksiko lukuina

 Talouden ennustetaan kasvavan 2,4 prosenttia tänä vuonna 2015. Maailmanpankki ennustaa kasvun kiihtyvän 3 prosenttiin vuoteen 2017 mennessä.

 Tilastokeskuksen mukaan vajaat 2 prosenttia kansasta kuuluu yläluokkaan, liki 40 prosenttia keskiluokkaan ja liki 60 prosenttia alaluokkaan.

 Meksikossa murhattiin 19 ihmistä 100 000:ta asukasta kohti vuonna 2013. Suomessa suhdeluku oli 2.

México. Koristeet joulukuusen juurella ovat jumppapallon kokoisia. Meksikolainen Argel Alvarez tulee ulos ylellisestä El Palacio de Hierro -ostoskeskuksesta Méxicossa kantaen kolmea Guccin kassia.

”Ostin itselleni Guccin kengät, isälleni vyön, veljelleni paidan ja äidilleni laukun”, kiinteistöalalla työskentelevä Alvarez, 25, sanoo. ”Yhteensä käytän lahjoihin tänä jouluna kaksi tai kolme tuhatta dollaria.”

Miljoonien meksikolaisten tavoin Alvarez asuu ja työskentelee Yhdysvalloissa. Kun hän tulee jouluksi kotiin Meksikoon, vahvalla dollarilla saa paljon pesoja. Alvarez tasapainottelee kassit kaupunkipyörän ohjaustangolle. ”Vielä täytyy käydä toisessa ostoskeskuksessa.”

Alvarez olisi mieluisa mainos Meksikon hallitukselle, joka houkuttelee maahan ulkomaisia sijoittajia. Meksikolla menee hyvin verrattuna muuhun Latinalaiseen Amerikkaan: talouden ennustetaan kasvavan tänä vuonna 2,4 prosentin vauhtia. Meksikon tilastokeskuksen Inegin mukaan yli 120 miljoonan asukkaan maassa on 40 miljoonan suuruinen keskiluokka, jonka koko ja ostovoima ovat kasvussa.

Inflaatio ja velka on pidetty kurissa, ja hallitus on tehnyt merkittäviä uudistuksia aloittamalla öljy-yhtiöiden yksityistämisen ja 4g-matkapuhelinverkon rakentamisen.

”Myös kuluttajat ovat hyötyneet. Ennen Meksikossa kesti vuoden ennen kuin sai avatuksi puhelinlinjan. Nyt sellaisen saa päivässä”, sanoo taloustieteilijä Eduardo García, joka on päätoimittaja Sentido Común -talouslehdessä.

Garcian mukaan lasin voi kuitenkin nähdä joko puoleksi täynnä tai puoleksi tyhjänä. Talouskasvu on jäänyt niistä odotuksista, joita presidentti Enrique Peña Nieto asetti. Yritysjohtajat ja kansainväliset sijoittajat arvostavat ulkomaisille yrityksille annettuja verohelpotuksia, mutta keskiluokka on kriittisempi.

Artikkeliin liittyvät

”Jos ottaa huomioon, kuinka lähellä olemme Yhdysvaltain markkinoita ja kuinka suuri väestö meillä on, olemme kaukana siitä, missä meidän pitäisi olla”, García sanoo.

Parque Delta -ostoskeskuksessa Méxicon toisella laidalla joulukuuset pallot ovat enää pään kokoisia.

”Ostan joululahjaksi jotain tarpeellista. Siskoni on opettaja, ja hän saa minulta paidan, jota hän voi käyttää töissä”, kertoo tv-yhtiön somistajana työskentelevä Linda Garcia, 30.

Garcia arvelee käyttävänsä joululahjoihin yhteensä 2 500–3 000 pesoa (130–160 euroa). Ongelmana on epävarma työ yhdistettynä pääkaupungin kalliisiin vuokriin. Kaksion saattaa yhä jakaa kymmenhenkinen suku.

”Niin kauan kun olen sinkku ja jaan asuntoni kämppäkaverin kanssa, pärjään. Jos minulla olisi perhe, ei olisi varaa ostaa lahjojakaan.”

Taloustieteilijä Garcían mukaan Meksikon talouden ongelmat johtuvat muustakin kuin taloudesta. Välttävät koulut, kattava korruptio ja raju rikollisuus eivät talouspolitiikalla ratkea. Rikollisuuden ja sen torjunnan on arvioitu leikkaavan 10–17 prosenttia bruttokansantuotteesta.

”Täytyy muistaa, että Meksiko on nuori demokratia. Laista ja järjestyksestä ollaan vielä todella kaukana”, García sanoo.

Meksikossa on alueita, joissa valtio on käytännössä luovuttanut vallan huumejengeille. Pääkaupungin keskustassa on epävirallinen muistomerkki niille 43 opiskelijalle, jotka katosivat Etelä-Meksikossa syyskuussa 2014. Paikallisen poliisin epäillään luovuttaneen heidät rikollisjoukkiolle, joka olisi tappanut heidät pormestarin määräyksestä.

Rikollisuutta ruokkii köyhyys. Viime kesänä Nieton hallitus joutui myöntämään, että köyhyydessä elävien meksikolaisten määrä ja osuus on kasvanut. Meksikossa köyhäksi lasketaan se, joka elää alle 135 eurolla kuussa kaupungissa tai alle 85 eurolla kuussa maaseudulla. Heillä ei ole ostovoimaakaan.

Kun pari prosenttia väestöstä ostaa Guccin kenkiä, 60 prosentin tehtäväksi jää kiillottaa niitä.

”Minimipalkka on 70 pesoa (3,8 euroa) päivässä. Aamiaiseen menee 50 pesoa, lounaaseen 50 pesoa ja illalliseen 50 pesoa. Miten sitä ruokkii perheen?”

Ei ruoki, vastaa Roque Domingo omaan kysymykseensä. Päivisin hän kiillottaa kymmenen tuntia turistien kenkiä Méxicon keskusaukiolla Sokololla, iltaisin pesee viisi tuntia autojen ikkunoita liikennevaloissa, ja öisin auttaa vaimoaan pesemään muiden pyykkejä.

”Hallitus ei anna meille töitä. Siksi meidän on pakko varastaa. Siksi täällä kaapataan ihmisiä lunnaiden toivossa”, Domingo sanoo ja hinkkaa saippuavaahtoa kengän syrjään tatuoiduilla käsillään.

Domingo itsekin varasti ennen, mutta ei halua takaisin vankilaan. ”Vietin siellä 12 vuotta. Ammuin poliisia päähän. Aivot tulivat ulos.”

Nytkin Domingo katsoo alta kulmiensa keskusaukiolla partioivia poliiseja. Hänen mukaansa he ottavat kengänkiillottajan palkkioista siivun.

”Jos varastaisin, en tarvitsisi lupia. Nyt en varasta, ja minun täytyy maksaa. Kova työ ei johda mihinkään.”

Sami Kero / HS
Gabriela Gatica ja kaksivuotias Abraham Izquierdo kävivät ostoksilla Parque Delta -ostoskeskuksessa.
Gabriela Gatica ja kaksivuotias Abraham Izquierdo kävivät ostoksilla Parque Delta -ostoskeskuksessa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat