Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Finanssivalvonta nostaisi asuntolainan hintaa

Kotitalouksien velkaantumien huolestuttaa.

Talous
 
Suomen Pankki
Pentti Hakkarainen
Pentti Hakkarainen Kuva: Suomen Pankki

Kotitalouksien velkaantumisesta huolestunut Finanssivalvonta (Fiva) ilmoitti tiistaina harkitsevansa asuntolainojen riskipainojen korottamista. Riskipainojen korottaminen voisi ennen pitkää kasvattaa asuntolainojen marginaaleja ja näin vähentää lainojen kysyntään.

”Kotitalouksien velkaantuneisuuden kasvu on jatkunut heikosta taloustilanteesta huolimatta tasaista tahtia. Finanssikriisi opetti, että asuntolainojen riskit voivat aiheuttaa vakavia ongelmia koko kansantalouden tasolla, vaikka ne eivät olisi pankeille ongelma”, Fivan johtokunnan puheenjohtaja Pentti Hakkarainen sanoo tiedotteessa.

Erityyppisille luotoille annetaan pankkien vakavaraisuuslaskennassa erilaisia riskipainoja. Riskipaino määrittää, miten paljon omaa pääomaa pankki joutuu varaamaan kutakin luottoa kohti.

Suomessa asuntolainojen riskipainot ovat hyvin matalia, vain noin kymmenen prosenttia. Esimerkiksi Ruotsissa pankkivalvoja on määrittänyt asuntoluottojen vähimmäisriskipainoksi 25 prosenttia.

Hakkaraisen mukaan matala riskipaino ohjaa pankkien luotonantoa asuntolainojen suuntaan muiden korkeampiriskisten lainojen kustannuksella.

Jos riskipainoja korotetaan, ja pankit joutuvat varaamaan asuntolainoja varten enemmän pääomaa, lainojen marginaalit voivat nousta. Tämä voisi hillitä kotitalouksien velkaantumisen kasvua, jota poikkeuksellisen matala korkotaso on pitänyt yllä.

Kotitalouksien velkaantumisaste kohosi tämän vuoden toisella neljänneksellä ennätystasolle eli 123 prosenttiin. Suomalaisilla oli siis velkaa 123 prosenttia suhteessa käytettävissä oleviin vuosituloihin.

Velan määrä on kasvanut myös suhteessa kotitalouksien rahoitusvaroihin.

Finanssialan Keskusliiton (FK) mielestä Fivan ehdottama toimenpide on tarpeeton.

”Suomessa ei ole merkkejä luotonannon tai velkarahoituksen liiallisesta kasvusta viime kuukausien aikana. Myös asuntomarkkinoiden tilanne on pysynyt rauhallisena, mikä näkyy niin asuntohinnoissa kuin uusien asuntolainojen nostoissa”, FK kirjoittaa tiedotteessa.

Liitto muistuttaa, että pankkisektorin tilanne on hyvin vakaa. Pankkien kokonaisvakavaraisuus oli syyskuun 2015 lopussa peräti 21,6 prosenttia ja tappiopuskuri yli 16 miljardia euroa.

”Asuntolainojen riskipainojen korotus lisää pankkien kustannuksia, mikä voi heijastua uusien asuntolainojen ehtoihin. Viime kädessä tämä riippuu markkinoiden kilpailutilanteesta”, FK:n pääekonomisti Veli-Matti Mattila sanoo tiedotteessa.

Riskipainoihin puuttuminen on osa tämän vuoden alusta voimaan tullutta makrovapauspolitiikkaa, jonka tavoitteena on ehkäistä talouden vakautta uhkaavia riskejä.

Siihen kuuluu toimia, joilla voidaan hillitä pankkisektorin riskinottoa ja asuntomarkkinoiden ylikuumenemista.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat