Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomalaisten insinöörien kehittämä ohjelmisto torjuu syöpähoidon haittoja

Terveysteknologiayhtiö Netmedi vie terveysteknologiaa Ruotsiin ja Sveitsiin.

Talous
 
Mika Ranta / HS
Syöpäsairaala Docrates hyödyntää Netmedi-yrityksen tuotetta. Ylilääkäri Tuomo Alanko käyttää Kaiku-nimistä ohjelmistoa.
Syöpäsairaala Docrates hyödyntää Netmedi-yrityksen tuotetta. Ylilääkäri Tuomo Alanko käyttää Kaiku-nimistä ohjelmistoa. Kuva: Mika Ranta / HS

Neljä sveitsiläistä syöpäsairaalaa on ottanut käyttöön suomalaisen yrityksen ohjelmiston, joka pyrkii tehostamaan syöpähoitojen laatua ja seurantaa.

Terveysteknologiayhtiö Netmedin ohjelmistoa käytetään tätä nykyä 15 sairaalassa Suomessa, Ruotsissa ja Sveitsissä.

Älypuhelimissa, taulutietokoneissa ja perinteisissä tietokoneissa toimivaa ohjelmistoa ovat käyttäneet muun muassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri (Hus) ja yksityinen syöpäsairaala Docrates.

Ohjelmisto pyrkii vähentämään syöpähoitojen sivuvaikutuksia keräämällä potilaalta tietoa hänen voinnistaan.

Kun tietojen kerääminen kohenee, sivuvaikutuksiin on helpompi puuttua.

Yhtiö on muokannut ohjelmiston toimimaan myös lapsettomuushoitojen seurannassa.

Netmedin toimitusjohtaja Lauri Sippola kertoo, että Kaiku-nimisen ohjelmiston käyttö on vähentänyt potilaiden tarvetta olla puhelimitse yhteydessä hoitajiin ja lääkäreihin.

”Suuri osa asioista pystytään hoitamaan nyt sähköisesti. Potilaat saavat vastauksen, ja toisaalta henkilökunnan puhelimet eivät ole tukossa”, Sippola kertoo.

Husin syöpäkeskuksen hallinnollinen ylilääkärin Mauri Kourin mukaan syöpähoitojen sivuvaikutusten arviointi perustuu paljolti potilaan antamiin tietoihin.

Aiemmin tietoja on kerätty puhelimitse ja paperisilla lomakkeilla.

”Tämä on yksi keino potilaan kohtaamiseen. Käytetään sähköisiä välineitä helpottamaan kohtaamista, ja toisaalta ei juoksuteta turhaan ihmisiä vastaanotolla”, Kouri kertoo.

Samantyyppisiä ohjelmistoja ovat kehittäneet muutkin yritykset. Hus alkoi tänä vuonna seurata rintasyöpäpotilaiden vointia Noona-mobiiliohjelmiston avulla. Noonan on kehittänyt suomalainen Noona Healthcare.

Tällä haavaa 11 ihmistä työllistävän Netmedin liiketoiminta on vielä pientä. Kolme vuotta sitten perustettu yhtiö pitää kuitenkin sveitsiläisen Hirslanden-ketjun sairaaloiden kanssa tehtyä sopimusta läpimurtona.

Netmedin liikevaihto kasvaa toimitusjohtajan mukaan tänä vuonna 70 prosenttia vajaaseen 300 000 euroon, ja yhtiö uskoo kasvuvauhdin kiihtyvän.

Netmedin idea hoidon seurannasta syntyi Aalto-yliopiston tuotekehityskurssilla. Tuotetta pohdittiin yhdessä lääkäreiden kanssa.

Yhtiöllä on viisi perustajaa, joista yhdelläkään ei ole lääketieteellistä koulutusta. Sippolan mukaan insinööritaustoista on ollut hyötyä.

”Sitä kautta on pystytty ehkä sivusta näkemään, kuinka paljon parannettavaa terveydenhuollossa ja potilaiden seurannassa on”, hän kertoo.

Digitalisaatio kuuluu muutoksiin, joiden on toivottu tehostavan terveydenhuoltoa ikääntyvässä Suomessa.

Netmedin sovellus on yksi esimerkki digitalisaation mahdollisuuksista. Sippola uskoo, että tulevaisuuden Suomessa ihmiset ovat itse aktiivisempia terveytensä seurannassa.

Korjaus 23.12. kello 13.20: Adelmann Healthcare Solutions -yrityksen nimi on tätä nykyä Noona Healthcare.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat