Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Berner ei kutsu koolle Finavian yhtiökokousta päättämään kanteista miljoona­tappioiden perimiseksi

Liikenneministeri haluaa odottaa poliisin, Fivan ja VTV:n selvityksiä johdannaisista. Vuoden 2011 johdannaistappioiden kanteista päätös myöhemmin.

Talous
 
Jussi Nukari / Lehtikuva
Anne Berner
Anne Berner Kuva: Jussi Nukari / Lehtikuva
Fakta

Johdannaisilla on tarkoitus vähentää riskejä

 Johdannainen on arvopaperi, jonka tarkoituksena on yleensä vähentää riskejä liiketoiminnassa.

 Johdannaisella voi suojautua esimerkiksi korkojen nousua tai öljyn hinnan epäsuotuisaa kehitystä vastaan.

 Spekulatiiviset johdannaiset ovat pelimerkkejä, joiden avulla voi lyödä vetoa jonkun kohde-etuuden kuten esimerkiksi pörssikurssien kehityksestä.

Liikenneministeri Anne Berner (kesk) ei aio kutsua koolle valtion lentoasemayhtiö Finavian yhtiökokousta päättämään kanteista, joilla perittäisiin yhtiölle aiheutuneita johdannaistappioita.

Finavian hallitus päätti syyskuussa nostaa kanteet entistä hallitusta ja johtoa vastaan, mutta hallitus perui päätöksensä yllättäen joulukuun alussa Bernerin omistajaohjauksen jälkeen.

Muun muassa valtiontalouden tarkastusvirasto (VTV) on katsonut, että vahingonkorvauskanteista tulisi läpinäkyvyyden vuoksi tehdä päätös yhtiökokouksessa.

Myös Finavian uuden hallituksen puheenjohtajan Harri Sailaksen mukaan kanteiden oikea päätöspaikka on yhtiökokous.

Berner kertoi keskiviikkona Helsingin Sanomille, että yhtiö päättää ”mahdollisista jatkotoimenpiteistä” saatuaan VTV:n, Finanssivalvonnan (Fiva) ja rikospoliisin selvitykset. Selvitykset kestävät useita kuukausia, joten määräaika vuotta 2010 koskevien kanteiden nostamiseksi ehtii umpeutua vuoden vaihteessa.

Bener korostaa edelleen, että kanteet voi vielä nostaa vuoden 2011 johdannaisista. Näin siitä huolimatta, että Finavian hallitus päätti joulukuun alussa olla nostamatta niitä. Ministeriön mukaan vuoden 2010 sopimuksista ei aiheutunut merkittäviä tappioita.

Finavia on selvittänyt johdannaistappioiden vastuullisia ja taustoja yli kaksi vuotta.

Finavia on tehnyt rikosilmoituksen kahdesta entisestä päälliköstään, jotka vastasivat johdannaisten tekemisestä. Lisäksi Finavia kanteli Fivalle pankeista, jotka myivät valtionyhtiölle 34 miljoonan euron tappiot aiheuttaneet johdannaiset.

Finavian toimitusjohtaja Kari Savolainen kertoi keskiviikkona, että vuosina 2009 ja 2010 tehdyt johdannaiset aiheuttivat yhteensä arviolta alle kymmenen miljoonan euron vahingon Finavialle. Ministeri Bernerin linjaus vahvistaa lopullisesti sen, että nämä tappiot jäävät Finavian eli veronmaksajien vahingoksi.

Finavia on voitollinen yritys, joten veronmaksajat eivät ole joutuneet maksamaan tappioita, vaan tappiot ovat pienentäneet Finavian voittoa ja näin mahdollisesti valtiolle maksettavaa osinkoja.

Savolaisen mukaan Finavia osti vuonna 2011 johdannaiset, jotka aiheuttivat noin 24 miljoonan euron tappiot. Näistä tappioista Finavia voi halutessaan hakea siviilikanteella korvauksia myös entiseltä hallitukselta ja johdolta.

Berner ei vastannut Helsingin Sanomien kysymykseen siitä, miksi Finavia nostaisi kanteet vuoden 2011 johdannaisista, kun vuoden 2009 ja 2010 johdannaisista niitä ei nostettu. Johdannaiset ja niiden myyjät – lähinnä Danske – olivat samoja.

Toimitusjohtaja Savolaisen mukaan Finavialle kaupatut johdannaiset sisälsivät käytännössä vain riskejä ilman merkittäviä voitonmahdollisuuksia. Finaviassa elettiin pitkään siinä luulossa, että johdannaiset suojasivat korkojen nousulta, mutta näin ei lopulta ollutkaan. Finavia on voitollinen yritys.

Tarkennus 23.12. klo 19.19: Finavia on voitollinen yritys, joten veronmaksajat eivät ole joutuneet maksamaan yhtiön johdannaistappioita, vaan tappiot ovat pienentäneet Finavian voittoa ja näin mahdollisesti valtiolle maksettavaa osinkoa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat