Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nordea voi menettää 400 miljoonaa euroa – harkitsee Suomen tytärpankin muuttamista sivukonttoriksi

Pankki ei saisi lähtiessään mukaansa Suomen talletus­suojarahastoon eikä pankkien kriisinratkaisu­rahastoon maksettuja varoja.

Talous
 
Mikko Stig / Lehtikuva
Nordean konttori Helsingin Aleksanterinkadun WTC-talossa.
Nordean konttori Helsingin Aleksanterinkadun WTC-talossa. Kuva: Mikko Stig / Lehtikuva
Fakta

Ruotsissa raskaammat maksut

 Suomalaiset pankit ovat keränneet talletussuojarahastoon yhteensä noin 1,1 miljardia euroa rahaa.

 Euromaat ovat määrittäneet kansallisten talletussuojarahastojen vähimmäiskooksi 0,8 prosenttia katetuista talletuksista. Suomen rahasto ylittää jo tuon tason.

 Ruotsissa talletussuojarahaston koko on 2,4 prosenttia suhteessa katettuihin talletuksiin.

 Euromaat keräävät lisäksi pankkien kriisinratkaisurahaston. Sen koko on prosentti pankkien riskipainotetuista saamisista.

 Ruotsissa vastaavan vakausrahaston kooksi on säädetty 3 prosenttia riskipainotetuista saamisista.

Finanssiyhtiö Nordea häviää yli 400 miljoonaa euroa, jos se päättää muuttaa Suomen tytärpankkinsa sivukonttoriksi. Pankki ei saisi lähtiessään mukaansa Suomen talletussuojarahastoon eikä pankkien kriisinratkaisurahastoon jo maksettuja varoja.

Yhtiömuodon muutos siirtäisi Nordean Suomessa olevan taseen ja riskit Ruotsiin. Suomalaisten talletukset siirtyisivät Ruotsin talletussuojan piiriin. Siirron jälkeen Nordea joutuisikin kartuttamaan Ruotsin vastaavia rahastoja siirtyvien talletusten ja riskien osalta.

Nordea on vuosikymmenten varrella maksanut Suomen talletussuojarahastoon noin 350 miljoonaa euroa.

Nordean vuosina 2013–2014 maksamista 110 miljoonan euron pankkiveroista noin 70 miljoonaa euroa puolestaan siirretään euroalueen pankkien kriisinratkaisurahastoon.

Nordea ilmoitti heinäkuussa, että se harkitsee kaikkien Pohjoismaiden tytärpankkiensa muuttamista sivukonttoreiksi. Päätöstä yhtiömuodon muutoksesta ei ole vielä tehty.

Pankki tavoittelee yhtiörakenteen yksinkertaistamisella toiminnallista tehokkuutta.

Sen ei esimerkiksi tarvitsisi enää asioida monen maan ja vielä Euroopan keskuspankin pankkivalvonnan kanssa.

Valvonnan hoitaisi jatkossa Ruotsin Finansinspektionen.

Ruotsissa talletussuojarahaston koko on suhteessa paljon Suomea suurempi.

Rahastossa on varoja noin 2,4 prosenttia suhteessa suojattuihin talletuksiin. Suhdeluku pienenee 1,8 prosenttiin, jos Nordean muidenkin maiden talletukset siirretään Ruotsiin.

”Ruotsissa pohditaan tällä hetkellä, miten rahastoa jatkossa kerrytetään. Minulla on käsitys, että tarkoitus on jatkossakin kerätä pankeilta vuosimaksuja. Sitä, minkä suuruisia ne olisivat, on mahdotonta vielä sanoa”, Nordean riskienhallintajohtaja Ari Kaperi sanoo.

Nordea siirtyisi myös kokonaan Ruotsin kansallisen kriisinratkaisurahaston vastuulle. Pankkien rahoittamaa rahastoa on kerätty kaikissa EU-maissa siltä varalta, että kriisipankkien pelastaminen vaatisi ulkopuolista rahoitusta.

Euromaissa rahastosta tulee yhteinen. Euroalueen ulkopuolella olevassa Ruotsissa rahasto on kansallinen. Suurin lisärasitus Nordealle tulleekin juuri Ruotsin oman rahaston maksuista. Sen koko ja maksut ovat kolminkertaiset siihen nähden, mitä ne Suomessa eli osana euroaluetta olisivat olleet.

”Ruotsissa rahasto aiotaan vielä kerätä nopeutetussa tahdissa, vain muutamassa vuodessa”, Kaperi sanoo.

Talletussuojarahojen menetys koskee myös Nordean Norjan ja Tanskan toimintoja.

Kaperin mukaan se, että Nordea näistä lisäkuluista huolimatta harkitsee tytärpankeista luopumista, kuvastaa sitä, miten suuria hyötyjä siirto toisi.

”Laskemme niin paljon hyötyä sille, että konserni pystyy toimimaan yhtenä pankkina. Hyödyt ylittävät haitat.”

Nordean siirron jälkeen Suomen talletussuojarahaston koko suhteessa katettuihin talletuksiin kasvaisi noin kahteen prosenttiin. Euroalueella edellytetään vain 0,8 prosentin suhdetta.

Talletussuoja- ja kriisinratkaisuasioita hallinnoivan Rahoitusvakausviraston ylijohtajan Tuija Taoksen mukaan on vielä mahdoton sanoa, mitä ylimääräiselle rahalle aikanaan tapahtuu.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat