Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomi maustaa chilillä ja savulla – joulun jälkeen maustetehtaalla valmistaudutaan tuliseen grillikauteen

Chili on maailman myydyin mauste, ja myös Suomessa on chilibuumi. Meiran maustetehtaalla Helsingin Vallilassa tuoksujen sekamelska on tymäkkä.

Talous
 
Kimmo Räisänen
Meiran maustetehtaalla pakattiin tällä viikolla persiljaa. Suppilosta kuivattu persilja valuu maustevaraston alakerrassa sijaitsevaan pakkauslinjastoon pussitettavaksi. ”Joulun mausteet on pakattu jo aiemmin syksyllä”, sanoo Meiran senior advisor Juha Suikkanen.
Meiran maustetehtaalla pakattiin tällä viikolla persiljaa. Suppilosta kuivattu persilja valuu maustevaraston alakerrassa sijaitsevaan pakkauslinjastoon pussitettavaksi. ”Joulun mausteet on pakattu jo aiemmin syksyllä”, sanoo Meiran senior advisor Juha Suikkanen. Kuva: Kimmo Räisänen
Fakta

100-vuotias maustetehdas

 Meiran kahvipaahtimotoiminta alkoi vuonna 1914.

 Maustetehdas aloitti vuonna 1915 pöytäsuolan, kahvinselvikkeen ja teen pakkaamisen.

 Meiran liikevaihdosta kolme neljännestä tulee kahvista ja yksi neljännes mausteista ja leivontatuotteista.

 Kuivien mausteiden myynnissä Meira on Suomen markkinajohtaja ennen Santa Mariaa ja Mauste-Sallista.

 SOK myi Meiran italialaiselle kahvijätille Massimo Zanetti Beverage Groupille vuonna 2002.

 Massimo Zanetti listautui kesäkuussa Milanon pörssiin.

 Meiran kahvipaahtimo ja maustetehdas sijaitsevan Helsingin Vallilassa.

Joulu on maustetehtailijan lempijuhlia. Joulukuussa on ostettu kaksi ja puoli kertaa niin paljon mausteita kuin normaalisti tammikuussa, sanoo Meiran toimitusjohtaja Raimo Sinisalo.

Monelle joulutunnelman tuo mausteiden tuoksu: glögin höyrytökitö, appelsiininkuoriin tökityt neilikat, piparimausteet. Meiran maustetehtaalla Helsingin Vallilassa tuoksujen sekamelska on kuitenkin niin tymäkkä, että vivahteita on mahdoton erottaa.

”Kun jauhetaan kardemummaa, niin sen huomaa kyllä koko konttori”, Sinisalo sanoo.

Joulunalusviikolla maustetehtaan pakkauslinjastolla pussitetaan persiljaa. Vihreä persiljapuru valuu suuresta suppilosta alas pakkauskoneen uumeniin. Robottilinjasto pussittaa hirmuista tahtia maustetta.

Maria Vargon ja Julia Dahlqvistin silmien edestä vilahtaa työpäivän aikana ainakin 10 000 persiljapussia.

Joulumaustesesonkiin varauduttiin jo syyskuussa, sanoo maustetehtaan entinen johtaja ja Meiran nykyinen neuvonantaja Juha Suikkanen. ”Mutta toisella linjastolla pakataan juuri pomeranssinkuorta.”

Kanelit, mantelit, neilikat, kardemummat ja inkiväärit ovat jo kotikeittiöissä ja kakkutaikinoissa. Valikoimassaan Meiralla on liki 500 eri tuotetta. Sahramiakin on mennyt tänä jouluna hyvin, vaikka se on kaikkein kallein mauste. Kilohintaa sahramisäikeille kertyy 2 700 euroa.

Eniten menee kanelia – tai itse asiassa mustapippuria. Se on aina ostetuin mauste. Joulupöydän laatikoihin kaapista kaivetaan jopa valkopippuri, jonka käyttö muuten on romahtanut. ”Romahdus ei ole ihme. Monen mielestä maku on navettainen”, Suikkanen sanoo.

Pähkinöiden ja mantelien kysyntä on kasvanut jo monena jouluna. Taas tehdään uusi ennätys, myynti- ja markkinointijohtaja Harry Skön sanoo. ”Maapähkinöitä ostetaan muuallekin kuin lintulaudalle.”

Pähkinät ovat nykyään ruokamaailman megatrendi.

Meiran laskujen mukaan Suomessa on kolme miljoonaa pähkinänkäyttäjää. Pähkinämyynti on kasvanut 25 prosenttia, ja myynnin arvo koko Suomessa on Meiran mukaan yli 45 miljoonaa euroa.

Siksi myös Vallilassa seurataan Sierra Nevadan lumitilannetta ja vesivarantoja. Ne vaikuttavat etenkin mantelin hintaan. ”Pääosa manteleista tulee Kaliforniasta, jota on viime aikoina kärventänyt kuivuus. Vesivaranto on puolet normaalista, ja mantelisato jää pieneksi. Nyt kun tässä vähän satoi, hinta ihan hivenen laski”, Sinisalo sanoo.

Mutta vaikka Meirassa miten yritettäisiin varautua kysyntäpiikkeihin ja huonoihin satokausiin, aina voi tulla yllätyksiä. Viimeksi yllättivät sienestäjät. Karkea merisuola oli vuosi sitten syksyllä loppua.

”Merisuolalla on kaksi kysyntähuippua. Toinen on sienestysaika ja toinen on joulu, jolloin graavataan lohta.”

Tai ei merisuola markkinoilta lopu, mutta pakkausmateriaalin saamisessa voi tulla kiire. Suolan Meira tuo Espanjasta ja Ranskasta, pakkausmateriaalit tulevat Suomesta.

Maustesesongit voi jakaa oikeastaan kahteen: on joulu, johon Meira varautuu koko syksyn, ja on grillikausi, johon varaudutaan kevät.

Ensi kesä on tulinen. Chili on maailman myydyin mauste, ja myös Suomessa on chilibuumi. Chilin lisäksi erilaisten savustettujen mausteiden, kuten savupaprikan, kysyntä kasvaa. Maustehifistit tosin jo intoilevat filippiiniläisen ja korealaisen keittiön mauista. Samoin muotiin ovat tulossa maustetut hunajat, kuten habanerohunaja, ja maustesuolat, esimerkiksi inkiväärisuola.

Meirassa kuluttajista on laadittu chiliprofiilit. Suomalaisista 64 prosenttia on melko kiinnostunut ja 24 prosenttia erittäin kiinnostunut chilin käyttämisestä ruoanlaittoon. Erittäin kiinnostuneita on erittäin voimakkaista chileistä eniten Etelä-Suomessa ja vähiten Pohjamaalla. Eniten vahvoista chileistä innostuvat työntekijät ja toimihenkilöt ja lapsettomat pariskunnat.

”Chili on äijämauste”, Skön sanoo. ”Nuoret miehet ovat erityisen innostuneita vahvoista chileistä. Miedot chilit puolestaan ovat jo osa oikeastaan kaikkien arkiruuanlaittoa.”

Meira on tuonut markkinoille uuden chilien sarjan. Makukomboja ja oikeaa tulisuutta haettiin Vallilan maustelaboratoriossa pitkään, kertoo tuotepäällikkö Annika Porr.

”Jokin chili on tanniinisempi, toisen tausta savuisempi. Jauhatus, rouheus ja chilihiutaleen koko ovat myös tärkeitä”, Porr sanoo maustelaboratoriossa.

Kaikki tehtaaseen tuleva ja sieltä lähtevä kulkee maustelaboratorion kautta. Mausteet ovat luonnontuotteita, ja siksi laatu voi joskus vaihdella: joskus on vaikka tikkuisempaa oreganoa, joskus irtokuorisempaa pähkinää.

Chilejä laboratoriossa arvioidaan vähän niin kuin viinejä – guajillo esimerkiksi on hieman tanniinista ja maussa on aavistus marjaa ja vihreää teetä.

Mitään piri pirejä ja habaneroja suomalaisille ei kuitenkaan kannata tarjoilla. Ne ovat liian vahvoja. ”Pitää olla eri vahvuuksia, mutta miellyttävällä tavalla.”

Maustesekoitusten reseptin etsintä alkaa paperilla. Sitten haetaan vaa’an kanssa oikeita suhteita ja tehdään pieniä koe-eriä, Porr selostaa. ”Mausteita sekoitetaan kermaviiliin, ja testaamme toimivuutta eri ruoissa.”

Tavoitteena on löytää täyteläisiä makuja mahdollisimman vähillä eri maustekombinaatioilla, sillä tuotekehittelyssä tärkeää on nyt kaksi asiaa: clean label ja clear label.

Clean labelilla tarkoitetaan sitä, että tuote on mahdollisimman luonnollinen ja puhdas. ”Meitä tämä trendi suosii, sillä mausteet ovat luonnontuotteita.”

Clear labelillä ammattilaiset tarkoittavat sitä, että kuluttajat haluavat ymmärtää ainesosaluettelon. Mitään turhaa ei haluta. ”Nyt haetaan selkeitä makuprofiileja.”

Jos jossain tuotteessa on selkeä mausteprofiili, niin ketsupissa. Tomaatti maistuu, ja pH on 3,84.

Maustelaboratorion laatu- ja tuoteturvallisuuslaborantti Jenni Salmi vie suuhunsa pikkulusikallisen ketsuppia. Hän pyörittelee sitä hieman suussaan arvioidakseen rakenteen. Tällä kertaa Salmi myös nielaisee.

”Yleensä sylkäisen, sillä päivän mittaan tulee maistettua niin montaa tuote-erää, että jos kaiken nielisi, olisin täynnä ketsuppia ja sinappia.”

Sinappi on ketsuppia vaikemapia testattava. ”Suoraan linjastolta tuleva sinappi on tujua. Sitä seisotetaan maun tasoittumiseksi pari viikkoa ennen kauppoihin toimittamista”, Salmi sanoo.

Ketsupissa ja sinapissa ei ole sesonkeja. Niitä menee koko ajan. Vallilassa valmistetaan vuosittain kumpaakin miljoona pullollista.

Meiran italiaiselle omistajalle kahvijätti Massimo Zanettille suomalaisten himo ketsuppiin on jatkuva ihmetys. ”Italialaiset eivät voi käsittää, että suomalaiset laittavat ketsuppia pastaan”, Sinisalo sanoo.

Kimmo Räisänen
Jenni Salmi maistaa ketsuppia Meiran maustelaboratoriossa.
Jenni Salmi maistaa ketsuppia Meiran maustelaboratoriossa.
Kimmo Räisänen
Maria Vargo ja Julia Dahlqvist pakkaavat persiljaa Meiran maustetehtaalla Vallilassa.
Maria Vargo ja Julia Dahlqvist pakkaavat persiljaa Meiran maustetehtaalla Vallilassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat