Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Unileverin Sotamaa: Vastuulliset tuotemerkit kannattavat parhaiten

Ritva Sotamaa on Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä yritysjohtajia.

Talous
 
Mika Ranta / HS
Ritva Sotamaan mukaan yritys ei edes kiinnosta parhaita työntekijöitä, ellei se toimi ympäristön ja yhteiskunnan kannalta vastuullisesti.
Ritva Sotamaan mukaan yritys ei edes kiinnosta parhaita työntekijöitä, ellei se toimi ympäristön ja yhteiskunnan kannalta vastuullisesti. Kuva: Mika Ranta / HS

Viimeistään tänä syksynä on käynyt selväksi, ettei pörssiyhtiön vastuullisuus hoidu vain julistuksilla tai kerran vuodessa laadittavalla ja kierrätetylle paperille painetulla raportilla.

Volkswagenin päästöskandaali muistutti, ettei riitä että johto paasaa arvoista. Pitää myös tehdä selväksi, ettei periaatteista tingitä edes tulostavoitteiden vuoksi.

”Lausutut arvot, odotukset ja toiminta eivät voi olla koskaan ristiriidassa. Meillä ylin johto on tehnyt hyvin selväksi, että emme voi toimia vastuuttomasti ja odottaa pitkällä aikavälillä liiketoiminnan menestystä”, sanoo Unileverin lakiasiainjohtaja Ritva Sotamaa.

Vastuullisuus ei ole kuluerä vaan hyvän liiketoiminnan edellytys.

”Vastuullisuusmielessä parhaat brandit myös kasvavat meillä nopeimmin ja kannattavat parhaiten”, Sotamaa sanoo.

Suomessa melko tuntematon Sotamaa on tällä hetkellä Suomen kansainvälisesti menestyneimpiä yritysjohtajia. Hän istuu hollantilais-brittiläisen kulutustavarajätin Unileverin johtoryhmässä nyt kolmatta vuotta. Johdettavana on satoja juristeja ympäri maailmaa ja vastuulla kymmenien maailmankuulujen tavaramerkkien oikeudet.

Kuka?

Ritva Sotamaa

 Oikeustieteen maisteri Turun yliopistosta

 1998–2003 Instrumentariumin lakiasiainjohtaja

 2003–2009 GE Healthcaren lakiasiain johdossa

 2009–2013 Siemensillä lakiasiainjohtajana

 Unileverin lakiasiainjohtaja ja johtoryhmän jäsen

 Fiskarsin hallituksen jäsen

 Naimisissa, kaksi lasta

Kansainvälinen ura lähti käyntiin puolittain vahingossa, kun yhdysvaltalainen General Electric (GE) osti Instrumentariumin vuonna 2003. Sotamaa oli Instrun lakiasiainjohtaja ja tiiviisti mukana kauppaneuvotteluissa.

Kauppojen jälkeen Sotamaalle tarjottiin töitä GE:n konttorista Wisconsinin Milwaukeesta. Siellä hän oli eri johtotehtävissä kuuden vuoden ajan.

Miten suomalaisella oikeustieteen tutkinnolla pärjäsi Yhdysvaltain kovamaineisissa lakiympyröissä?

”Ihan hyvin. Esimerkiksi sopimusoikeudessa ja monessa muussakin asiassa periaatteet ovat ihan samanlaiset niin Suomessa kuin muualla.”

Milwaukee ei kuitenkaan ollut mikään unelmien asuinpaikka.

”Perhe halusi takaisin Suomeen. Kaksi vuotta matkustin Helsingin ja Milwaukeen väliä. Sitten vaihdoin Siemensille Saksaan. Se helpotti elämää. Kolme vuotta sitten puhelin sitten soi ja minulle tarjottiin tätä paikkaa”, Sotamaa sanoo.

Kukaan ei pääse kansainvälisen pörssiyhtiön johtoryhmään sukupuolensa takia. Unileverin hallinnossa naisten suuri osuus kiinnittää silti huomiota. Yrityksen 11 hallitusjäsenestä kuusi on naisia. Johtoryhmässä heitä on tosin vasta kaksi.

”Naisia halutaan tuoda enemmän johtotehtäviin kaikkialla yritysmaailmassa, yksinkertaisesti sen vuoksi, että puolet maailman ihmisistä ja sitä myötä lahjakkuuksista on naisia. Olisi aika absurdia, ettei tätä osaa käytettäisi”, Sotamaa sanoo.

Unileverissä naisten urakehitystä edistetään Sotamaan mukaan tietoisesti. Yhtiön päällikkötason ihmisistä 46 prosenttia on naisia.

”Meillä sitä voi hyvin perustella myös liiketoiminnalla, koska monien tuotteidemme pääasiallinen asiakaskunta ovat naiset”, hän sanoo.

Sotamaa vastaa muun muassa Unileverin aineettomien oikeuksien suojelusta – monenkirjavien muiden lakiasioiden lisäksi.

Muun muassa Rexona, Flora, Magnum-jäätelö, Knorr, Omo, Lipton, Dove ja Axe ovat Unileverin kansainvälisiä tuotemerkkejä. Yhtiö omistaa myös Ingmanin jäätelöt.

Kulutustavaroiden tekijälle maine on kaikki kaikessa. Virheillä voi olla hyvin pitkän jäljet, kun uutiset ja kampanjat leviävät internetissä salamannopeasti.

Unilever joutui puolustuskannalle vuonna 2008, kun Greenpeacen aktivistit laskeutuivat yhtiön Lontoon-pääkonttorin seinää pitkin alas uhanalaisiksi oranki-apinoiksi pukeutuneina.

Margariinien ja jäätelöiden raaka-aineena käytetyn palmuöljyn viljely tuhosi apinoille elintärkeitä sademetsiä Indonesiassa. Ilmakehään vapautui myös suuria määriä hiilidioksidia, kun kaasua sitovat sademetsäpuut hävitettiin.

Sotamaan mukaan Unilever on näiden tapahtumien jälkeen muuttanut suuntaa.

”Vastuullisuus sekä ympäristöasioissa että sosiaalisesti on olennainen osa toimintakulttuuriamme. Tavoitteenamme on tuplata liikevaihto mutta samaan aikaan puolittaa ympäristövaikutukset”, Sotamaa sanoo.

Yrityksellä on selkeät tavoitteet esimerkiksi hiilidioksidipäästöjen vähentämiselle. Nykyään kaikki palmuöljy on sertifioitua.

Sotamaan mukaan yrityksen on sitä paitsi vaikea saada edes parhaita työntekijöitä, jos vastuullisuus ei kiinnosta.

”Tällä vuosituhannella työelämään tulleet ovat hyvin kiinnostuneita näistä asioista, ja kyllä tämä alkaa olla myös sijoittajien ja rahoittajien näkökulmasta hyvin tärkeä puoli liiketoiminnassa”, hän sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat