Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Legosta on tullut lelunvalmistajien Apple – Suomalaisfanilla on parisataatuhatta palikkaa: ”Tässä pääsee kauas pahasta maailmasta”

Tanskalaisyhtiötä uhkasi Nokian kohtalo, mutta yrityksen onnistui kääntää kurssinsa. Jani Leskisen, 42, kodissa on rakennuspalikoille omistettu huone.

Talous
 
Harrastajan kotona on satojatuhansia Lego-palikoita
Harrastajan kotona on satojatuhansia Lego-palikoita
Espoolainen Jani Leskinen on aktiivinen Lego-harrastaja. Hän johtaa harrastajien Palikkatakomo-yhdistystä. Toimittaja: Juhani Saarinen, kuvaus: Terhi Liimu, leikkaus: Janne Elkki
Aikajana

Nykyaikainen lego syntyi 1950-luvulla

 1932: Tanskalainen puuseppä Ole Kirk Kristiansen perustaa suuren laman aikaan yrityksen Billundiin. Kahta vuotta myöhemmin yritys saa nimen Lego. Nimi tulee tanskan sanoista leg godt, leiki hyvin.

 1946: Yritys hankkii koneen, jolla voi valaa muovisia leluja. Aiemmin lelut ovat olleet puisia. Ensimmäiset legoja muistuttavat muovipalikat syntyvät kolme vuotta myöhemmin.

 1958: Yhtiö keksii ja patentoi tavan, jolla muovipalikat saadaan kiinnittymään napakasti toisiinsa. Modernit legot ovat syntyneet.

 1968: Ensimmäinen Legoland-huvipuisto aukeaa Tanskan Billundiin.

 1978: Lego esittelee ihmishahmon, joka löytyy pian useimmista seteistä.

 1990: Lego nousee maailman kymmenen suurimman lelunvalmistajan joukkoon.

 1998: Legon tulos jää ensimmäistä kertaa tappiolliseksi. Yhtiö tekee vajaan 40 miljoonan euron tappion runsaan miljardin euron liikevaihdolla.

 1999: Lego esittelee ensimmäisen lisenssiin perustuvan teeman Star Warsin. Teema on yhtiön kaikkien aikojen menestyksekkäimpiä.

 2004: Legon pyrkimys uudistaa lelujaan epäonnistuu. Myynti on liki 500 miljoonaa euroa vähäisempää kuin kahta vuotta aiemmin, ja yhtiön nettotappioprosentti on yli 20. Jørgen Vig Knudstorpista tulee yhtiön toimitusjohtaja.

 2005: Legon myynti kääntyy kasvuun, ja yritys tekee voitollisen tuloksen. Yhtiö myy tappiolliset huvipuistot brittiläiselle Merlin Entertainments -yritykselle.

 2009: Legon myynti kasvaa useiden vuosien ajan noin 20 prosentin tahtia. Yhtiö nousee maailman viidenneksi suurimmaksi lelunvalmistajaksi.

 2014: Ensimmäinen kokoillan elokuva Lego Movie tulee ensi-iltaan. Elokuva siivittää yhtiön maailman suurimmaksi lelunvalmistajaksi ohi Mattelin.

 2015: Vuoden ensimmäisellä puoliskolla myynti kasvaa 18 prosenttia, ja liikevoitto on yli 600 miljoonaa euroa. Yritys on edelleen kokonaan Kristiansenin suvun hallinnassa.

Kun nuori tanskalainen Jørgen Vig Knudstorp marssi lelunvalmistaja Legon hallituksen eteen, hän tiesi, että esitys saattaisi tuoda hänelle potkut.

Lego oli pari vuotta aiemmin valittu vuosisadan leluksi – mutta yhtiö oli kompastellut konkurssin partaalle. Yritys teki tappiota puoli miljoonaa euroa päivässä, ja talousjohtaja etsi ostajaehdokkaita sukuyhtiölle.

Lego oli antanut hiljan yhtiössä aloittaneelle Knudstorpille tehtäväksi vuonna 2003 selvittää, mikä oli vialla. Knudstorp totesi, että liki kaikki oli poskellaan. Tuotekehitys ja kulut olivat lähteneet käsistä. ”Seisomme palavalla alustalla”, hän sanoi.

Knudstorp käytti täsmälleen samaa ”burning platform” -kielikuvaa kuin Nokian toimitusjohtaja Stephen Elop muutamaa vuotta myöhemmin. Ympärillä roihusi, ja yhtiön tulevaisuus oli uhattuna.

Nokia ei onnistunut kääntämään kännykkäbisneksen kurssia, mutta Legon kohtalo oli toinen. Yhtiöstä tuli Tanskan oma Apple: alallaan maailman menestyvin yhtiö, jota seuraa uskollinen, jopa fanaattinen ihailijajoukko.

Espoolaisen rivitaloasunnon alakerrassa on runsaan kymmenen neliömetrin huone täynnä legoja.

Lattialla ja hyllyillä on muovilaatikoissa palikoita, ja katosta roikkuu valmiita Star Wars -malleja. Keskellä huonetta on parimetrinen avaruusraketti, joka jäljittelee Tintti kuun kamaralla -sarjakuvan rakettia.

”Rakentamiseen meni varmaan toistasataa tai parisataa tuntia”, Jani Leskinen kertoo.

Leif Rosas
Jani Leskisen harrastehuoneessa on esillä Star Wars -taistelualus.
Jani Leskisen harrastehuoneessa on esillä Star Wars -taistelualus.

Legoharrastaja Leskinen johtaa vuonna 2012 perustettua Palikkatakomo-yhdistystä, joka kokoaa yhteen suomalaiset legoharrastajat. Yhdistys muun muassa rakentaa isoja legokuvaelmia tapahtumiin. Tintti-raketti tulee näytille Helsingin observatorioon alkuvuonna.

”Tässä pääsee kauaksi pahasta maailmasta, ja voi lisäksi saada jotain aikaan.”

Leskinen, 42, sai ensimmäiset legonsa 1970-luvun puolivälissä. Hän innostui uudelleen, kun hänen poikansa alkoi rakennella.

Kokoelma karttui nopeasti. Leskinen omistaa ehkä parisataatuhatta palikkaa. ”1980-luvulla lapsuutta viettäneet ovat siinä iässä, että on omia lapsia ja ostovoimaa.”

1980-luku oli Legon ensimmäistä kultakautta, mutta yhtiön kone alkoi yskähdellä 1990-luvulla.

Yhdysvaltalaisen Wharton-yliopiston professorin David Robertsonin kirja Brick by Brick kuvaa, kuinka Lego alkoi tuntea olonsa tukalaksi ennen vuosituhannen vaihdetta. Keskeinen patentti oli vanhentunut, ja konsolit sekä internet vetivät lapsia palikoiden äärestä digitaalisen viihteen pariin.

Legoon hiipi paniikki. Sukuyhtiöön valittiin ensimmäistä kertaa ulkopuolinen johtaja, jonka johdolla yhtiö alkoi miettiä tuotteitaan uusiksi.

Lego alkoi etsiä ”sinisiä ulapoita” eli kokonaan uusia markkinoita. Yhtiö suuntasi tarmonsa tuotteisiin, joiden ytimessä oli rakentelun sijaan valmis tarina ja yksinkertainen lelu.

Lego muun muassa sysäsi syrjään pienten lasten duplopalikat ja esitteli Jack Stone -nimisen hahmon, jonka oli määrä haastaa muut toimintasankarit.

Leif Rosas
Espoolaisen Lego-harrastajan Jani Leskisen kotoa löytyy huone, joka on pyhitetty rakentelulle.
Espoolaisen Lego-harrastajan Jani Leskisen kotoa löytyy huone, joka on pyhitetty rakentelulle.

Lopputulos oli katastrofi. Vuosien 2003 ja 2004 tappiot melkein upottivat yhtiön.

Jani Leskinen kuvaa, että Legoon iski ”juniorisaatio”. Paketeista alkoi löytyä osia, joita ei voinutkaan käyttää muussa rakentelussa.

”Jos rakentamista yksinkertaistaa liikaa, siitä tulee mikä tahansa lelu, ja se alkaa tuntua kalliilta.”

Yhtiö pestasi aiemmin konsulttina työskennelleen Knudstorpin pelastamaan Legon.

Uusi toimitusjohtaja alkoi karsia rönsyjä ja kannusti kehittämään tuotteita, jotka olisivat lähempänä Legon perinnettä.

Peruspalikoiden käyttö oli paitsi perinteikästä myös järkevää liiketoimintaa. Kun erikoisten osien osuus pienenee, valmistamisesta tulee edullisempaa.

Yhtiö myös havahtui huomaamaan aikuisiksi kasvaneiden legoharrastajien joukot. Legofanien kovaa ydintä ovat lasten sijaan aikuiset, kuten chicagolainen arkkitehti Adam Reed Tucker.

Tucker yritti keksiä tapoja, joilla hän saisi ihmiset arvostamaan ihailemaansa arkkitehtuuria. Tucker päätyi läheiseen lelukauppaan, osti 13 ostoskärryllistä Legoja ja alkoi rakentaa valtavia pilvenpiirtäjiä.

Lego innostui teoksista ja toi myyntiin Tuckerin suunnitteluun pohjaavat Architecture-setit, jotka on suunnattu aikuisille.

Tätä nykyä fanien suunnittelemat tuotteet ovat pieni mutta tärkeä osa Legon tarjontaa. Suunnittelijat voivat julkaista mallinsa Legon verkkosivuilla, ja jos 10 000 harrastajaa innostuu luomuksesta, yhtiö harkitsee setin ottamista tuotantoon.

Tätä kautta Lego on julkaissut esimerkiksi tutkimuslaitoksen, jonka kaikki tutkijahahmot ovat naisia.

Juuri sukupuoliroolit ovat seikka, josta yhtiötä on kenties eniten arvosteltu. Tytöille suunnatun Friends-teeman värit sekä aiheet ovat korostetun tyttömäisiä, kun taas paloasemat ja toimintafiguurit näyttävät olevan pojille suunnattuja.

”Legoissa löytyy naishahmoja yhden suhteessa kahdeksaantoista”, Leskinen sanoo.

Arvostelu ei ole juuri hidastanut Legoa. Knudstorpin johdolla liikevaihto on kasvanut nelinkertaiseksi, ja yhtiön voitot kasvoivat Robertsonin mukaan nopeammin kuin Applen vuosina 2008–2010.

Viime vuonna Lego ohitti yhdysvaltalaisen Mattelin maailman suurimpana lelunvalmistajana. Yhtiö on tehnyt yli sata Lego-palikkaa jokaista maailman asukasta kohden.

Yhtiö ei arastele tuoda myyntiin kalliita leluja. Legon verkkokaupasta löytyy 64 tuotetta, jotka maksavat yli sata euroa. Esimerkiksi vajaan 3 000 osan Sydneyn oopperatalo maksaa 350 euroa.

Ebayssä myydään avaamattomassa pakkauksessa olevaa Legon Cafe Corner - rakennussarjaa noin 2600 dollarilla.
Ebayssä myydään avaamattomassa pakkauksessa olevaa Legon Cafe Corner - rakennussarjaa noin 2600 dollarilla.

Hinnoista huolimatta myynti kasvaa hämmästyttävää vauhtia. Tänä syksynä muutamissa maissa yhtiö joutui vastaamaan ei-oota myyjien joulutilauksiin.

Legopalikat myös pitävät hyvin arvonsa. Brittilehti Telegraph uutisoi tällä viikolla, että rakennussarjoilla on ollut 2000-luvulla jopa parempi tuottoprosentti kuin kullalla ja osakkeilla.

Jani Leskinen miettii hetken, kun häneltä kysyy, kuinka paljon rahaa harrastukseen on kulunut. ”Saako olla vastaamatta?”

Legolla on yhä vetovoimaa
Legolla on yhä vetovoimaa
Tanskalaisfirma on onnistunut säilyttämään viehätysvoimansa. Kuva: HSTV:n arkisto
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat