Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Saksassa hamstrataan vanhaa valuuttaa

Saksassa markat voi yhä vaihtaa euroiksi, mutta siitä huolimatta ihmiset ovat hamstranneet niitä 6,6 miljardin euron arvosta.

Talous
 
Pekka Sakki / Lehtikuva
Ihmisillä arvellaan olevan kätköissään yhä jopa 24 miljardia markka-arvoista kolikkoa.
Ihmisillä arvellaan olevan kätköissään yhä jopa 24 miljardia markka-arvoista kolikkoa. Kuva: Pekka Sakki / Lehtikuva

Saksan keskuspankin Bundesbankin mukaan ihmiset hamstraavat yhä Saksan markkoja siitä huolimatta, että ne voisi edelleen vaihtaa euroiksi.

Bundesbankin mukaan ihmisillä on Saksan markkoja seteleinä ja kolikoina yhä 6,6 miljardin euron arvosta, uutisoi Deutsche Welle.

Saksassa siirryttiin euroihin 14 vuotta sitten. Toisin kuin Suomen markat, Saksan markat saa yhä vaihtaa euroihin. Suomessa markkoja ei ole voinut vaihtaa euroiksi vuoden 2012 helmikuun jälkeen.

Saksan keskuspankin mukaan marraskuussa tehdystä kyselytutkimuksesta selviää, että 54 prosentilla saksalaisista on yhä markkoja kotonaan. Erityisesti ihmisillä on kätköissään kolikoita, mutta myös seteleitä. Kolikotkin voisi yhä vaihtaa euroiksi kiinteällä vaihtokurssilla, jossa yksi euro vastaa hieman alle kahta Saksan markkaa.

Kolikoita on yhä palautumatta yhteensä arviolta 24 miljardia. Se on keskuspankin mukaan noin puolet kaikista koskaan lyödyistä kolikoista.

Osa palautumattomista rahoista on sellaisia, joilla on vaihtokurssia korkeampi keräilyarvo tai jotka ovat hopeaa. Saksan markka-aikaisista seteleistä vain noin neljä prosenttia on arvion mukaan yhä kierrossa.

Saksan vanhoilla seteleillä on kysyntää myös Saksan ulkopuolella. Deutsche Wellen mukaan esimerkiksi entisen Jugoslavian alueen valtioissa viiden ja kymmenen Saksan markan seteleitä on käytetty viime vuosina epävirallisena kakkosvaluuttana.

Huolimatta siitä, että kierrossa olevien Saksan markkojen arvon arvellaan olevan yhä 6,6 miljardia euroa, määrä laskee jatkuvasti. Vuoden 2002 lopussa markkoja oli arvion mukaan liikkeellä 9,4 miljardin arvosta.

Suomessa arvioitiin vuoden 2012 alussa, että suomalaisilla oli hallussaan markkoja jopa miljardin, eli noin 168 miljoonan euron, arvosta.

Vaikka Saksassakin vanhemmasta väestä jotkut yhä haikailevat markan perään, lapset ja nuoret eivät vanhaa valuuttaa välttämättä edes tunnista.

Keskuspankin mukaan eräskin neljävuotias löysi vaarinsa albumista 500 Saksan markan setelin, otti sen mukaan päiväkotiin, jossa leikkasi siinä kuvituksena olleen linnan irti vain käyttääkseen sitä osana askartelutyötään. Seteli säilyi vaihtokelpoisena.

Rahojen mahdollinen keräilyarvokaan ei ole kaikkien tiedossa. Keskuspankin mukaan yksi nainen lähetti vaihdettavaksi kolme viiden markan erikoisrahaa. Pankki lähetti kolikot naiselle takaisin varustettuna kehotuksella myydä ne keräilijöille. Nainen sai lopulta perintökolikoistaan sata euroa kappaleelta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat