Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uudenkaupungin ihme – perinteisen autotehtaan piti jo kuolla, mutta viisaat ratkaisut siivittivät menestykseen

Luksusauto Porschen valmistus auttoi autotehtaan läpi finanssikriisiä seuranneen sopimusvalmistajien pudotuspelin, kun koko autoteollisuus mullistui.

Talous
 
Vesa-Matti Väärä
Nina Bergman työskentelee Uudenkaupungin autotehtaan laadunvarmistuksessa. A-sarjan Mercedes-Benzejä kokosi samanaikaisesti kolmen liukuhihnan äärellä kuutisensataa autonrakentajaa.
Nina Bergman työskentelee Uudenkaupungin autotehtaan laadunvarmistuksessa. A-sarjan Mercedes-Benzejä kokosi samanaikaisesti kolmen liukuhihnan äärellä kuutisensataa autonrakentajaa. Kuva: Vesa-Matti Väärä
Fakta

Saabista Lamborghiniin

 Uudenkaupungin autotehdas perustettiin vuonna 1968 valtionyhtiö Valmetin ja ruotsalaisen Saab-Scanian yhteisyrityksenä.

 Nykyään Valmet Automotive on autojen sopimusvalmistaja. Neljäsosa liikevaihdosta tulee avoautojen kattojärjestelmistä. Myy myös autojen ja tuotantoprosessien suunnittelua.

 Omistajat ovat valtion pääomasijoitusyhtiö Teollisuussijoitus (47,5 prosenttia), Ilpo Kokkilan sijoitusyhtiö Pontos (47,5 prosenttia) ja toimiva johto (5 prosenttia).

 Toimitusjohtajan mukaan liikevaihto on tänä vuonna noin 400 miljoonaa euroa ja tulos ”selvästi positiivinen”. Yhtiö ei julkista osavuosikatsauksia.

Oranssi teollisuusrobotti pyöräyttää varttaan sulokkaasti kuin moderni tanssija. Se pysähtyy hetkeksi miettimään, pudottaa yhden työkalun taakseen ja tarttuu toisenlaisiin hitsauspihteihin. Pihdit nipistyvät kiinni Mersun kattopeltiin. Hitsauspäistä suihkuaa tähtisadetta.

Valmet Automotiven tehtaalla Uudessakaupungissa on automatisoitu kaikki mahdollinen. Robotit ovat tarkkoja ja nopeita sarjatyössä, kuten korien hitsaamisessa. Robotti toistaa siihen ohjelmoidut liikeradat väsymättä ja ilman virheitä.

Robotit ovat parhaita myös auton maalaamisessa. Jälki on tasaista, eikä kone kärsi myrkyllisistä huuruista kuten ihminen.

Mutta siihen automaatio loppuu. Auton kokoaminen on käsityötä. Joulukuisena iltapäivänä A-sarjan pikku-Mersuja kokoaa kolmen liukuhihnan äärellä kuutisensataa autonrakentajaa.

Silti tehdas on pärjännyt ankarassa kustannuskilpailussa. Marraskuussa Valmet Automotive kertoi saaneensa sopimuksen Mercedes-Benzin pienen katumaasturin valmistuksesta. Se takaa työt taas muutamaksi vuodeksi eteenpäin.

Mersujen kuivuneet korit laskeutuvat maalaamisen jälkeen kuljettimella kokoonpanohalliin. Siellä niihin asennetaan sisustus, alusta, moottori, vaihteisto, pyörät ja valtavasti elektroniikkaa. Jokainen auto tehdään yksilöllisesti tilauksen mukaan.

Mahdollisia varusteyhdistelmiä on tuhansia. Pelkästään renkaiden vanteissa on yli kaksikymmentä eri vaihtoehtoa.

Kun autonrakentaja ottaa telineestä päällimmäisen renkaan, se on juuri kohdalla olevaan autoon tilattu rengas. Jokainen työvaihe on tarkoin tahdistettu.

”Osia ei tarvitse etsiskellä. Virheen mahdollisuutta ei yksinkertaisesti saa olla”, sanoo tehdasta esittelevä viestintäpäällikkö Mikael Mäki.

Eikä virheitä juuri tule, vaikka tehdas on puskenut valmiita autoja tänä vuonna keskimäärin noin tuhat viikossa, enemmän kuin milloinkaan aikaisemmin.

Matti Varjus
Saab-henkilöauto tehtaalla tammikuussa 1976.
Saab-henkilöauto tehtaalla tammikuussa 1976.

Vuonna 1968 perustettu Uudenkaupungin autotehdas on erikoinen menestystarina. Suomi oli vielä 47 vuotta sitten halpa ja köyhä maa, josta virtasi työttömyyden ajamana väkeä menestyvän Ruotsin autotehtaisiin.

Valmistusteollisuuden sijoittuminen tänne oli siis ihan luontevaa. Suomessa oli paljon käsityövaltaista teollisuutta, kuten vaatetehtaita.

HS
Suomen ensimmäistä Saabia ihasteltiin marraskuussa 1969.
Suomen ensimmäistä Saabia ihasteltiin marraskuussa 1969.

Kekkosen Suomessa valtion omistamaa teollisuutta siroteltiin maakuntiin. Uusikaupunki sai onnekkaasti sekä Kemiran lannoitetehtaan että Valmetin ja ruotsalaisen Saab-Scanian yhdessä omistaman autotehtaan.

Uudessakaupungissa valmistettiin 35 vuoden aikana lähes 740 000 Saabia. Vuonna 1992 Saab-Scania myi puolikkaansa Valmetille. Sen seuraaja Metso luopui omistuksestaan kokonaan vasta vuosi sitten.

Metson johdossa ja muuallakin talouselämässä on seurattu autotehtaan uurastusta hämmästyneellä ihastuksella.

Kaukana automarkkinoista, kalliin työvoiman maassa ja meren takana sijaitsevan autotehtaan olisi pitänyt kaiken järjen mukaan kuolla jo kauan sitten. Niin on käynyt melkein kaikelle käsityövaltaiselle teollisuudelle.

Vesa-Matti Väärä
Uudenkaupungin autotehtaan johtaja Ilpo Korhonen.
Uudenkaupungin autotehtaan johtaja Ilpo Korhonen.

Toimitusjohtaja Ilpo Korhonen näyttää lievästi ärtyneeltä tällaisesta ajattelusta.

”Meillä on äärimmäisen tehokas tuotantoprosessi. Asiakastyytyväisyys on erinomainen, ja olemme joustavia. Kuljetuksissa kumppanit ovat tärkeitä. Meillä pitää olla oikeaa tavaraa juuri oikeaan aikaan”, Korhonen luettelee pärjäämisen syitä.

Hän muutti Uuteenkaupunkiin kymmenvuotiaana, kun isä tuli töihin autotehtaalle. Tehdas oli pojankin ensimmäinen työpaikka heti lukion jälkeen. Sinne hän palasi myös joka kesä insinööriopintojen välillä.

V.K.Hietanen
Vuonna 1970 otettiin käyttöön autotehtaan työntekijöiden asuntoparakit. Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Olavi Salaterä parakilla ruokatuntiaan viettävien Hannu Leinosen (vas.), Veli-Matti Laakson, Pekka Teinilän ja Tauno Miettisen seurassa elokuussa 1970.
Vuonna 1970 otettiin käyttöön autotehtaan työntekijöiden asuntoparakit. Uudenkaupungin kaupunginjohtaja Olavi Salaterä parakilla ruokatuntiaan viettävien Hannu Leinosen (vas.), Veli-Matti Laakson, Pekka Teinilän ja Tauno Miettisen seurassa elokuussa 1970.

Valmistuttuaan Korhonen sai vakituisen työpaikan. Vähitellen hän yleni valmistusprojektien johtoon ja lopulta vuonna 2007 koko yhtiön toimitusjohtajaksi.

Korhonen on tottunut taistelemaan oman ja tuttavien, koulu- ja koripallokavereiden työpaikkojen puolesta.

Saab-Valmetin Uudenkaupungin autotehtaalla oli valmistunut 10 000 Talbottia. Rajan rikkoi ensi vuoden mallinen Talbot Solera GSL. Valmistus alkoi keväällä 1979
Saab-Valmetin Uudenkaupungin autotehtaalla oli valmistunut 10 000 Talbottia. Rajan rikkoi ensi vuoden mallinen Talbot Solera GSL. Valmistus alkoi keväällä 1979

Sopimusvalmistajan elämä ei ole helppoa.

Kun suurten automerkkien omilla tehtailla on täyttä, valmistusta siirretään sopimusvalmistajalle. Jos automallin kysyntä ei vastaa odotuksia, ensimmäisenä leikataan sopimusvalmistusta.

Uudestakaupungista on totuttu kuulemaan uutisia vuoroin irtisanomisista ja suurista työhönottokampanjoista.

Jokaisen uuden mallin tuotanto vaatii isoja investointeja. Korien valmistaminen vaatii suuren määrän teollisuusrobotteja: esimerkiksi A-sarjaa varten niitä tarvittiin noin 200.

Nyt Valmet Automotive työllistää 15 000 asukkaan Uudessakaupungissa yli 1 700 henkeä.

Ennen Mersuja loppu oli lähellä. Yhdysvaltalaisen luksushybridin Fisker Karman myynti takkusi ja tuotanto viivästyi pahasti finanssikriisin takia. Autossa oli myös teknisiä ongelmia.

Sitten Fisker meni konkurssiin ja tuotanto loppui kokonaan kesällä 2012. Onneksi samaan aikaan oli jo saatu neuvoteltua A-sarjan valmistuksen aloitus.

Miten pieni Uusikaupunki saattoi päästä suuren Mercedes-Benzin suosioon? Korhosen mukaan avainsana on Porsche.

”Sitä ei usein ymmärretä, miten suuri meidän roolimme oli Porschen kasvussa. Kun aloitimme niiden valmistuksen, Porsche oli pieni. Kasvoimme heidän kanssaan, ja parhaimmillaan valmistimme kolmasosan koko Porschen tuotannosta.”

Tehdas teki vuosina 1997–2011 liki neljännesmiljoona Porsche-urheiluautoa.

Luksusauton tuoma maine kantaa. Joka on pystynyt tekemään sellaista laatua, pystyy mihin vain.

Porschen valmistus auttoi tehtaan läpi finanssikriisiä seuranneen sopimusvalmistajien pudotuspelin, kun koko autoteollisuus mullistui. Kymmenen vuotta sitten sopimusvalmistajia oli Euroopassa kuusi, nyt kolme.

Lisäksi tehtaan johdossa tehtiin oikeita ratkaisuja kohtalokkailla hetkillä. Vuonna 2010 Valmet Automotive osti avoautojen kattoja valmistavan yhtiön.

Kattobisnestäkin on jouduttu saneeraamaan, mutta Korhosen mukaan se on ollut elintärkeä käyntikortti suurten autonvalmistajien puheille ja tuonut vakautta liiketoimintaan. Valmet Automotive tekee avokattoja kaikille maineikkaimmille automerkeille BMW:stä Lamborghiniin.

Uudessakaupungissa valmistetaan avokatot yhteen maailman myydyimmistä superautoista, Lamborghini Aventadoriin. Miten tämä onnistui?

”Kilpailutuksen ratkaisi maalauksen jälki. Missään muualla ei pystytty tekemään yhtä laadukasta pintaa”, Korhonen sanoo.

Kattobisneksen varjolla hän pääsee keskustelemaan autojättien kanssa myös valmistuksesta. Tehtaaseen mahtuisi Mersujen rinnalle vielä jonkin toisen auton valmistus.

”Myös suunnittelun osuutta myynnistä on tarkoitus kasvattaa. Meillä on hyvää osaamista niin autojen kuin tuotantoprosessien suunnittelussa.”

HS
Uudenkaupungin autotehtaan kokoomalinja vuonna 1969.
Uudenkaupungin autotehtaan kokoomalinja vuonna 1969.
Vesa-Matti Väärä
Vuonna 2015 auton korien hitsaukseen tarvitaan eri työvaiheissa noin 200 teollisuusrobottia. Ne tekevät työtä yötä päivää viitenä päivänä viikossa.
Vuonna 2015 auton korien hitsaukseen tarvitaan eri työvaiheissa noin 200 teollisuusrobottia. Ne tekevät työtä yötä päivää viitenä päivänä viikossa.

Karman ja muiden pienempien sähköautojen ja niiden kevyiden rakenteiden tuomasta osaamisesta voi olla vielä iloa.

Valmet Automotiven hallituksen puheenjohtaja Jarkko Sairanen uskoo, että monitaitoisella sopimusvalmistajalla on ylipäätään edessä hyvä tulevaisuus.

”Erilaisten variaatioiden osuus autoteollisuudessa kasvaa koko ajan. Yhdestä autosta tehdään erilaisia ’derivaattoja’. Siinä meillä voi olla vahvuus. Pystymme esimerkiksi suunnittelemaan jostain automallista sähköversion ja myös valmistamaan sen”, Sairanen sanoo.

Antti Johansson / HS
Saabeja tehtaalla vuonna 1992.
Saabeja tehtaalla vuonna 1992.

Valmistusprosessin osaaminen on Sairasen mukaan Uudessakaupungissa poikkeuksellista.

”A-sarjan tuotannon käynnistäminen onnistui erittäin nopeasti. Se saattoi olla jopa sen lajin maailmanennätys.”

Vastoin yleistä suuntausta Sairanen ylistää myös suomalaisia työmarkkinoita.

”Vaikka lomauttaminen ei tietenkään koskaan ole mukavaa, se antaa mahdollisuuden joustavaan tuotantoon. Tämä toimii Suomessa hyvin verrattuna vaikkapa Saksaan.”

Ja sitten on suomalainen sisu.

”Tehtaan selviytymiseen on ilman muuta vaikuttanut jonkinlainen sisu ja sitkeys. Siellä on erittäin sitoutunut tiimi, joka on halunnut pysyä hengissä.”

HS
Saab-Valmetin työntekijöitä tehtaan ulkopuolella toukokuussa 1977.
Saab-Valmetin työntekijöitä tehtaan ulkopuolella toukokuussa 1977.
Arvo Salminen
Presidentti Urho Kekkonen vihki Suomen ensimmäisen henkilöautotehtaan kesäkuussa 1970.
Presidentti Urho Kekkonen vihki Suomen ensimmäisen henkilöautotehtaan kesäkuussa 1970.
Pressfoto
Autotehtaan peruskiven muuraus tammikuussa 1967 Uudessakaupungissa. Muuraajana presidentti Urho Kekkonen.
Autotehtaan peruskiven muuraus tammikuussa 1967 Uudessakaupungissa. Muuraajana presidentti Urho Kekkonen.
V. K. Hietanen
Kahden ja puolen hehtaarin katto oli liki valmiina tehtaalla huhtikuussa 1969. ”Työn aikana olemme pitäneet vain kaksi rokulituntia heikkojen sääolosuhteiden takia”, kertoi pääluottamusmies Risto Kankare.
Kahden ja puolen hehtaarin katto oli liki valmiina tehtaalla huhtikuussa 1969. ”Työn aikana olemme pitäneet vain kaksi rokulituntia heikkojen sääolosuhteiden takia”, kertoi pääluottamusmies Risto Kankare.
V.K. Hietanen
Saabin suomalaisuusasteen kehitystä esittelevässä näyttelyssä joulukuussa 1976 toimitusjohtaja Juhani Linnoisen (oik.) keskustelukaverina pankinjohtaja Erik Jaanti.
Saabin suomalaisuusasteen kehitystä esittelevässä näyttelyssä joulukuussa 1976 toimitusjohtaja Juhani Linnoisen (oik.) keskustelukaverina pankinjohtaja Erik Jaanti.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat