Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Helsingin pörssin vuosi sujui kaksijakoisesti – HS listasi vuoden menestyjät ja häviäjät

Moni kuluttajavetoinen yritys menestyi pörssissä. Teräsyhtiöt olivat selkeitä syöksyjiä.

Talous
 
Mikko Stig / LEHTIKUVA
Esimerkiksi Neste on hyötynyt halvasta öljystä vahvojen jalostusmarginaalien kautta. Kuvassa Nesteen Porvoon öljynjalostamo.
Esimerkiksi Neste on hyötynyt halvasta öljystä vahvojen jalostusmarginaalien kautta. Kuvassa Nesteen Porvoon öljynjalostamo. Kuva: Mikko Stig / LEHTIKUVA

Vuosi 2015 jakoi Helsingin pörssin yhtiöitä kahteen kastiin. Pörssivuoden menestyjien ja heikoimmin pärjänneiden yhtiöiden osakekurssien suuntaa on ohjannut maailmantalouden epävarmuus.

Erityisesti raaka-aineiden hintojen lasku ja talouskasvun hidastuminen esimerkiksi Kiinassa sekä dollarin vahvistuminen euroon verrattuna näkyvät kuluneen vuoden osakekursseissa. Näin kertoo osakestrategi Eero Färkkilä Nordean varallisuudenhoidosta.

”Osakemarkkinoilla menestyneitä ovat olleet sen tyyppiset yhtiöt, joiden liiketoiminta on ollut ennustettavaa. Yhtiöt, jotka ovat hyvässä tuloskunnossa ja joiden tulos ei heilahtele voimakkaasti.”

NINA KAVERINEN
Nordean osakestrategi Eero Färkkilä.
Nordean osakestrategi Eero Färkkilä.

Paitsi Suomessa myös maailmalla ovat menestyneet urheiluvälineitä valmistavan Amer Sportsin kaltaiset, kuluttajavetoisia tuotteita valmistavat yhtiöt, Färkkilä kertoo. Amer loistaa suuryritysten listan ykkösenä.

”Kuluttajatuoteyhtiöiden osakkeet ovat vetäneet tänä vuonna hyvin. Esimerkiksi Yhdysvalloissa suuryhtiöiden Dow Jones -indeksin yhtiöistä paras on ollut Nike.”

Monia menestyjiä – kuten Huhtamäkeä, Nestettä ja metsäyhtiöitä – on avittanut vahva dollari. Näin kertoo pääanalyytikko Kim Gorschelnik sijoituspalveluyhtiö FIM:stä.

Hän huomauttaa, että liki kaikki Suomessa menestyneistä yhtiöistä ovat kansainvälisiä. ”Ne eivät erityisemmin kärsi siitä, että Suomen taloudellinen tilanne polkee pakoillaan.”

Gorschelnikin mukaan sijoittajiin ovat matalan korkotason aikana vedonneet hyviksi osingonmaksajiksi tunnustetut yhtiöt. Tällaisia ovat muun muassa Elisa ja Orion.

Vuoden laskijoita ovat taas rasittaneet metallien hinnanlasku, riippuvuus suurista tilauksista ja kaivosyhtiöiden kurssikehitys.

Teräksen hinnasta ovat kärsineet muun muassa SSAB ja Outokumpu.

”Kiinan talouskasvu on hidastunut, ja siellä on teräksestä merkittävää ylituotantoa. Terästä on virrannut länsimarkkinoille, mikä on painanut hintatasoa ja länsiyhtiöiden kannattavuutta. Se näkyy tuloksessa ja kursseissa”, selittää Färkkilä.

Sellu-, paperi- ja energiateollisuuden teknologian kanssa toimiva Valmet taas on esimerkki siitä, miten maailmantalouden epävarmuus vaikuttaa suomalaisyhtiöön.

”Valmetillahan menee kohtuullisen hyvin, mutta se on riippuvainen isoista tilauksista. Turvalliset kuluttajasektorin osakkeet ovat pärjänneet paremmin.”

Kaivosyhtiöiden vaikeudet maailmalla heijastuvat taas epäsuorasti Outotecin ja Metson tulokseen, Gorschelnik sanoo.

Raaka-aineiden hinnanlasku on myös hyödyttänyt suomalaisyhtiöitä, Färkkilä huomauttaa. Hänen mukaansa Euroopassa öljy-yhtiöillä ja kaivosyhtiöillä on mennyt kaikista heikoimmin.

”Helsingin pörssiä raaka-ainemyllerrys on kohdellut hellemmin. Esimerkiksi Neste ei kärsi matalasta öljyn hinnasta vaan on jopa hyötynyt siitä vahvojen jalostusmarginaalien kautta.”

Nesteen menestys on monen tekijän summa. Gorschelnikin mukaan öljyn hinnanlaskun ja vahvan dollarin lisäksi sen tulosta parantavat myös investoinnit uusiutuviin polttoaineisiin.

Myös keskisuurten yhtiöiden menestyjä Finnair on hyötynyt öljyn hinnan halpenemisesta, sillä yli neljännes kuluista menee polttoaineeseen, Färkkilä sanoo.

Hänen mukaansa kurssissa näkyvät myös kalustoinvestoinnit, jotka parantavat kaukoliikenteen kannattavuutta.

Vuoden 2015 poikkeuksellisimpia ilmiöitä on se, että maailmantalouden synkkyys ei ole näkynyt Helsingin pörssissä yhtä rajusti kuin muualla.

Yhdysvaltain ja Euroopan pörsseillä on mennyt keskimäärin huonommin kuin Helsingin pörssillä, Färkkilä kertoo.

Hänen mukaansa Helsingin pörssin kokonaistuotto osinkojen kanssa on tänä vuonna yli 14 prosenttia, kun koko Euroopan tuotto jää alle 10 prosenttiin. Yhdysvalloissa pörssit ovat tältä vuodelta nollan tuntumassa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat