Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kotimaiset elintarvikkeet ja lähiruoka kasvattavat suosiotaan – tuottajat pitävät suomalaisen ruuan alennuskampanjoita pilkantekona

Suomalaisista 60 prosenttia tarkistaa ruuan alkuperän, kertoo tuore tutkimus. Ruuan alkuperä voi kuitenkin jäädä yhä pimentoon.

Talous
 
Sari Gustafsson / Lehtikuva
Suomalaiset ovat aiempaa kiinnostuneempia ruuan alkuperästä.
Suomalaiset ovat aiempaa kiinnostuneempia ruuan alkuperästä. Kuva: Sari Gustafsson / Lehtikuva

Suomalaiset ovat viime vuosina kiinnostuneet aiempaa enemmän ruuan alkuperästä ja haluavat ostaa kotimaista ruokaa.

Kuluttajat eivät kuitenkaan saa vieläkään riittävästi tietoa ruuan alkuperästä, sanoo Maataloustuottajien keskusliiton MTK:n ruokakulttuuriasiamies Anni-Mari Syväniemi.

”Ravintoloissa on usein vaikea saada tietoa ruuan alkuperästä. Sama pätee tuotteisiin, joissa on useita raaka-aineita kuten vaikkapa makkarat”, Syväniemi sanoo.

Alkuperämerkintöjä säätelee EU:n asetus, jonka mukaan tuoreen ja pakastetun lihan alkuperä on selkeästi ilmoitettava kuluttajalle.

”Toistaiseksi EU ei ole kyennyt päättämään maitotuotteiden tai valmistettujen lihatuotteiden alkuperämerkinnöistä.”

MTK onkin vaatinut elintarviketeollisuutta ja ravintoloita ilmoittamaan ruuan alkuperä oma-aloitteisesti. Ensi vuonna maataloustuottajien etujärjestö aikoo kampanjoida asiasta ja kehottaa erityisesti massatapahtumien järjestäjiä tarttumaan haasteeseen.

”Välillä on vaikea ymmärtää, mikä siinä on niin vaikeaa.”

Myönteistäkin kehitystä on tapahtunut: esimerkiksi ABC-ketju ilmoitti syksyllä, että se alkaa käyttää pelkästään kotimaista lihaa ravintoloissaan. ”Näillä isojen toimijoiden ratkaisuilla on suuri merkitys”, Syväniemi sanoo.

Taloustutkimuksen Suomi syö -tutkimuksen mukaan 60 prosenttia suomalaisista tarkistaa ruuan alkuperän kaupassa. Liha- ja maitotuotteissa alkuperän tarkistaa 75 prosenttia.

Halu ostaa kotimaista on kasvanut viiden edellisen vuoden aikana, kun se sitä ennen heikkeni kymmenisen vuotta.

”Tähän on monia syitä kuten erilaiset ruokaskandaalit, halu ostaa lähellä tuotettua ruokaa ja huoli eläinten elinoloista”, Syväniemi sanoo.

Lähiruuan ja alkuperän tärkeydestä kertoo sekin, että tuottajien suoramyyntimalli Reko-rengas on kasvattanut suosiotaan suorastaan räjähdysmäisesti.

Renkaan Facebook-sivulla kuluttaja tai tuottaja voi ilmoittaa, mitä tuotteita haluaa ostaa tai myydä ja miten paljon. Ennakkoon ostetuiksi sovitut tuotteet kuljetetaan asiakkaille yhteiseen tapahtumaan, jossa asiakkaat ostavat ne suoraan tuottajilta.

Reko-renkaiden määrä on lisääntynyt vuodessa 20:stä sataan. Renkaissa on jo 100 000 jäsentä ja liikevaihto noin miljoona euroa. Tulevalle vuodelle ennustetaan jo kahdeksan miljoonan euron liikevaihtoa.

Tyypillisiä renkaassa myytäviä tuotteita ovat vihannekset, juurekset, marjat, sienet, liha, leivonnaiset ja peruna.

Suoramyynti tuo monille pientuottajille lisää liikevaihtoa, mutta niillekin tärkeintä on päästä kauppojen hyllyyn.

”Suurin osa ihmisistä ostaa kuitenkin ruuat sieltä, mistä helpoiten saa. Viime vuosina pientuottajien mahdollisuudet päästä isojenkin kauppojen valikoimaan on parantunut merkittävästi.”

S-ryhmän hinnanalennuskampanja on Syväniemen mukaan suututtanut tuottajat. ”Se tuntui monesta loukkaavalta ja jopa pilkanteolta. Tuottajat toivovat, että suomalaista ruokaa markkinoidaan korkean laadun, tuotannon vastuullisuuden ja työllisyyden nimissä eikä halpabrändien kautta.”

Suomalaisten kuluttamasta ruuasta 75–80 prosenttia on tuotettu Suomessa. Osuus on merkittävästi suurempi kuin kotimaisen ruuan osuus esimerkiksi Ruotsissa tai Tanskassa.

Suomeen tuodaan eniten alkoholijuomia, hedelmiä, raakakahvia ja juustoja. Useimmat tuontituotteet ovat sellaisia, joita Suomessa ei tuoteta, mutta juustoissa tuotteet kilpailevat suomalaisten valmisteiden kanssa.

”Suomessa syötävistä juustoista puolet on ulkomaisia”, Syväniemi sanoo.

Elintarvikkeiden ulkomaankauppa on ollut aina alijäämäistä, eli Suomeen tuodaan huomattavasti enemmän ruokaa kuin täältä viedään. Tämän vuoden kuuden ensimmäisen kuukauden aikana alijäämää kertyi lähes 1,4 miljardia euroa, mikä on selvästi enemmän kuin vastaavana aikana edellisenä vuonna.

Venäjä, Ruotsi ja Viro ovat kattaneet puolet elintarvikeviennistä, joten Venäjän-viennin romahdus talouspakotteiden vuoksi on kasvattanut alijäämää.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat