Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppojen aukioloajat vapautuvat tällä viikolla: muutos näkyy selvimmin lauantai-illoissa

Pääkaupunkiseudun isoista ruoka­kaupoista valtaosa pidentää aukiolo­aikaa tammikuussa.

Talous
 
Kaisa Rautaheimo / HS
Koivukylän Citymarketin kauppias Janne Rinne pidentää tammikuussa kauppansa aukioloaikoja.
Koivukylän Citymarketin kauppias Janne Rinne pidentää tammikuussa kauppansa aukioloaikoja. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Fakta

Kaupat päättävät itse aukiolosta

 Eduskunta hyväksyi joulukuun puolivälissä kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen äänin 145–31.

 Uudistus vahvistetaan presidentin esittelyssä 30. joulukuuta.

 Päätös vapauttaa vähittäiskaupan sekä parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloajat. Samalla poistuu tarve aukioloaikoja koskeviin poikkeuslupiin.

Kauppojen, partureiden ja kampaamojen aukiolot vapautuvat heti vuoden alusta, sillä nykyisen aukiololainsäädännön kumoaminen vahvistetaan presidentin esittelyssä tämän viikon keskiviikkona.

Vähittäiskaupat saavat itse päättää tammikuun alusta alkaen, milloin ne pitävät ovensa auki. Valtaosa suurista ruokakaupoista on kuitenkin vielä uudenvuoden päivänä kiinni, sillä ne eivät ole ehtineet järjestää henkilökunnan työvuoroja uusien aukioloaikojen mukaisiksi.

Eduskunta hyväksyi liikeaikalain kumoamisen joulukuun puolivälissä.

Kaupan alan selvitysten mukaan toiveet ja tarpeet pidemmille aukioloajoille vaihtelevat paljon ympäri Suomen. S-ryhmä kertoi heti eduskunnan päätöksen jälkeen pidentävänsä yli 400 kaupan aukioloaikoja.

Pääkaupunkiseudulla kaikkien Prismojen ja S-marketien aukioloajat pitenevät. Helsingin keskustan Sokoksen S-market ja Pohjois-Tapiolan S-market ovat jatkossa auki koko ajan.

”Ne pyritään saamaan auki ympäri vuorokauden heti, kun se vain käytännössä on mahdollista”, sanoo HOK-Elannon ketjujohtaja Kimmo Nikula.

Palvelualojen ammattiliitto PAM on ilmoittanut valvovansa tehostetusti niitä kauppoja, joissa otetaan käyttöön aukioloaikojen laajennus.

Se, milloin mikin kauppa ottaa käyttöön uudet aukioloajat, vaihtelee sen mukaan, miten työvuorokierto vaihtuu, kertoo S-ryhmän marketkaupan valikoimajohtaja Ilkka Alarotu.

”Henkilökunnan kanssa on ensin ehdittävä sopia asianmukaisesti uusista työvuoroista. Näitä keskusteluja käydään nyt. Osassa kaupoista on sovittu työvuorot niin, että uusiin aukioloihin siirrytään vasta helmikuun alusta.”

Uudet aukioajat tuovat monille osa-aikaisille työntekijöille mahdollisuuden lisätunteihin, Alarotu arvioi. ”Pidemmät aukioloajat tarkoittavat lisätunteja ja varmasti myös lisää työntekijöitä kaupan alalle. Tarve kuitenkin vaihtelee myymälöittäin.”

Lidl kertoo testaavansa ensi vuoden aikana erilaisia aukioloaikoja eri myymälöissä. Esimerkiksi isojen tapahtumien aikaa aukioloajat elävät, ja kesäsunnuntaisin voi suosituilla mökkipaikkakunnilla olla nykyistä pidempiä aukioloaikoja.

Keskon kauppiaat päättävät kukin itse kauppojensa aukioloajoista, mutta valtaosa suurimmista K-kaupoista on jatkossa auki myöhempään varsinkin lauantai-iltaisin.

Vantaan Koivukylän Citymarketin kauppias Janne Rinne sanoo lähtevänsä maltillisesti liikkeelle. Arkipäivien aukioloajat eivät muutu, mutta lauantaisin kauppa on auki iltayhdeksään ja sunnuntaisin ovet aukeavat kymmeneltä.

”Päätös ei välttämättä ole lopullinen. Tässä täytyy herkällä korvalla kuunnella, mitä asiakkaat haluavat”, Rinne sanoo.

Voimaan uudet aukioloajat tulevat tammikuun lopussa, kun työntekijöiden työvuorot seuraavan kerran päivittyvät.

Rinne kyseli vakioasiakkailtaan toiveita uusista aukioloajoista muun muassa Facebookissa. Eniten toivottiin jatkoaikaa lauantai-iltaan. ”Henkilökunnalta ei ole tullut mitään negatiivista. Lauantai-illan tunneista saa ihan hyvät lisät, joten monelle on kannattavaa olla töissä.”

Rinne arvioi parhaillaan sitä, miten uudet aukioloajat vaikuttavat myyntiin ja henkilökunnan määrään. Molemmat kasvavat, hän sanoo. ”Uudistus tuo lisää töitä. Ensisijaisesti tarjoan osa-aikaisille enemmän tunteja.”

Loppiaisena valtaosa pääkaupunkiseudun ruokakaupoista on auki – viimeisen kerran poikkeusluvalla. ”Tämän jälkeen niitä ei tarvita, mikä on erinomaista. Edes alalla kaikille ei ole ollut selvää, missä milloinkin on saanut olla kaupat auki”, Rinne sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat