Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Elokuvien ja tv-sarjojen nettitarjonta kasvaa – HS:n selvitys auttaa valitsemaan sopivan palvelun

Palvelujen käytön helppoudessa eroja. Netflixillä on suomalaisia tilaajia jo 400 000–500 000.

Talous
 
Akseli Valmunen
Milla Jokinen katsoo kotonaan yhtä Elisa-viihteen suosituimmista elokuvista – Elämältä kaiken sain.
Milla Jokinen katsoo kotonaan yhtä Elisa-viihteen suosituimmista elokuvista – Elämältä kaiken sain. Kuva: Akseli Valmunen
Tausta

Suoratoistopalveluiden tarjontaa

Netflix

Hinta: 7,99–11,99 €

Sisältö: Netflixin omaa tuotantoa olevia sarjoja, tv-sarjoja ja elokuvia. Kotimaista sisältöä on vähän.

netflix.com

 

HBO Nordic

Hinta: 9,95 €

Sisältö: HBO:n omia sarjoja ja elokuvia. Ei lainkaan kotimaista sisältöä.

hbonordic.fi

 

Viaplay

Hinta: 8,95 €

Sisältö: Tv-sarjoja, elokuvia, urheilua sekä lastenohjelmia.

viaplay.fi

 

C More Play

Hinta: 9,90 €

Sisältö: Tv-sarjoja ja elokuvia.

cmore.fi

 

Elisa Viihde

Hinta: 6,90 €

Sisältö: Nettidigiboksi, lisämaksusta maksukanavat, vuokraamo, urheilua, Elisa Viihteen omaa tuotantoa olevia sarjoja. Kotimaista sisältöä.

Elisa Viihde -pakettiin voi ostaa myös muun muassa Netflixin tai HBO Nordicin.

elisaviihde.fi

 

Sonera Viihde

Hinta: 3,00 €

Sisältö: Nettidigiboksi, lisämaksusta tallennus, maksukanavat, vuokraamo ja urheilua.

soneraviihde.fi

 

Dna TV

Hinta: 3,50 €

Sisältö: Nettidigiboksi, lisämaksusta tallennus, maksukanavia ja urheilua.

Dna tv:hen voi ostaa C More Playn ohjelmakirjaston.

tv.dna.fi

 

Watson

Hinta: 9,90 €

Sisältö: Tallentava nettidigiboksi. Lisämaksusta maksukanavat ja vuokraamo.

watson.fi

 

Katsomo

Hinta: 5,95 €

Sisältö: Salatut Elämät ennakkoon, lastenohjelmia, urheilua.

katsomo.fi

 

Ruutu+

Hinta: 7,95 €

Sisältö: Nelosen sarjat, elokuvia, lisämaksusta urheilua.

ruutu.fi/plus

Netflix on muuttunut melkein yleisnimeksi, jolla tarkoitetaan kaikkia videon suoratoistopalveluita. Oikeasti valinnanvaraa on enemmän kuin aikoihin.

Yksittäisiä elokuvia ja tv-sarjoja myyviä nettivuokraamoita on vielä useita, mutta niiden ohi ovat ajaneet palvelut, joita saa katsoa kuukausimaksulla niin paljon kuin haluaa.

Netflix ei kerro suomalaisten tilaajiensa määrää, mutta Finnpanelin selvityksen mukaan heitä on 400 000 ja IHS-analytiikkayhtiön mukaan jopa 500 000. Netflixin kanssa kilpailevat muun muassa laatusarjoistaan tunnettu HBO Nordic, maksukanavien nettipalvelut, nettioperaattoreiden viihdepalvelut, tv-kanavien maksulliset nettitelevisiot ja erilaiset verkkodigisovittimet.

Jotta asia olisi varmasti tarpeeksi monimutkainen, palveluita tarjotaan myös ikään kuin alihankintana. Elisa Viihde -pakettiin voi ostaa myös Netflixin, HBO Nordicin tai Ruutu+-palvelun ja Dna tv:hen puolestaan C More Playn ohjelmakirjaston.

Elisa Viihde ja Dna TV ovat esimerkkejä teleoperaattoreiden viihdepalveluista, joissa on koottu yhteen paikkaan monta erillistä toimintoa. Yleensä niihin kuuluu nettidigisovitin tallennusmahdollisuudella, videovuokraamo ja ehkä vielä maksukanavia, joilta näkyy urheilua tai lastenohjelmia.

Tämän lisäksi tarjolla on vielä perinteisten tv-yhtiöiden nettipalveluita, kuten MTV:n Katsomo ja Nelosen Ruutu. Ne tarjoavat ilmaiseksi mainoksin katkottua ohjelmavirtaa ja houkuttelevat katsojia siirtymään maksaviksi nettiasiakkaiksi tarjoamalla mahdollisuuden nähdä ohjelmat ennen kuin ne lähetetään tv:ssä.

Toiminnallisuuden ja hinnoittelun osalta palvelut alkavat muistuttaa toisiaan. Kuukausihinta ei ylitä kymmentä euroa, ellei sitten pakettiin ota mukaan vaikkapa lisää maksukanavia. Ohjelmia pystyy katsomaan nettiselaimella ja älypuhelimella.

Artikkeliin liittyvät

Eroja on siinä, miten helppokäyttöisiä sovellukset ovat.

Netflix on eräänlainen mittatikku, jota vasten kaikkia muita verrataan. Se tarjosi ensimmäisten joukossa mahdollisuuden aloittaa katselun yhdellä laitteella ja jatkaa sitä myöhemmin toisella laiteella samasta kohdasta. Toki Netflix on myös menestynyt teknologiayhtiö, joka käyttää tuotekehitykseen enemmän rahaa kuin kilpailijansa.

Runsaudenpula voi tuntua katsojasta myös sekavuudelta, etenkin tv-sarjojen kohdalla. Samat ohjelmat ovat tarjolla useassa palvelussa, mutta kaikki jaksot eivät välttämättä samaan aikaan.

Taustalla vaikuttaa se, ettei ohjelmien esitysoikeuksia myydä nettipalveluille pysyvästi. Sen sijaan puhutaan ikkunoista eli tietystä ajanjaksosta, jolloin ohjelma on saatavilla.

Otetaan esimerkiksi Fargo-sarja. Sen ensimmäinen tuotantokausi lähetettiin Yhdysvalloissa viime vuoden huhtikuussa, ja ohjelma tuli HBO Nordic -palveluun muutaman päivän viiveellä.

Jaksot poistuivat palvelusta puoli vuotta myöhemmin, mutta kun toinen esityskausi alkoi tämän vuoden lokakuussa, myös ensimmäisen kauden jaksot tulivat uudestaan katsottaviksi.

Ei olekaan ihme, että nettijakelijat ovat alkaneet tuottaa omia ohjelmia, joita ei pääse katsomaan missään muualla. Netflixin ensimmäinen, näyttävästi markkinoitu sarja oli House of Cards, joka julkaistiin alkuvuodesta 2013.

Aluksi vain Yhdysvalloissa toiminut Netflixin nettipalvelu miellettiin buffettityyppiseksi elokuvavuokraamoksi. Elokuvayhtiöillä on kuitenkin omat järjestelynsä siihen, miten ne vuokraavat eri maiden esitysoikeudet, eikä nykyään lähes maailmanlaajuisesti toimiva Netflix halua maksaa oikeuksista jokaisen maan kohdalla erikseen.

Siksi on ymmärrettävää, että se keskittyy enemmän omiin sarjoihin. Ne ovat yhtiön mukaan halvempia ja silti katsojien mieleen. Ensi vuonna Netflix julkaisee 31 alkuperäissarjaa tai -elokuvaa, mikä kaksinkertaistaa pian päättyvän vuoden määrän.

Samaa tekee – tosin pienemmässä mittakaavassa – Elisa Viihde. Se on haalinut ohjelmakirjastoonsa jo pitkään kotimaista tuotantoa. Tässä se eroaa muun muassa juuri Netflixistä, jonka suomalaisten ohjelmien valikoima on laihanlainen.

HS ja Nelonen kuuluvat mediayhtiö Sanomaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat