Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahdeksan vuoden osinkokiista päättyi – Ilmarinen hävisi Finnlinesin Grimaldeille

Talous
 
Rio Gandara / HS
Finnlinesin rahtialus Vuosaaren satamassa syyskuussa 2014.
Finnlinesin rahtialus Vuosaaren satamassa syyskuussa 2014. Kuva: Rio Gandara / HS

Lähes kahdeksan vuotta kestänyt oikeudellinen kiista osingoista vakuutusyhtiö Ilmarisen ja varustamoyhtiö Finnlinesin välillä on päättynyt Ilmarisen tappioon.

Korkein oikeus päätti pitää voimassa Helsingin hovioikeuden tuomion osinkoriidassa ja hylkäsi kaikki Ilmarisen vaatimukset Finnlinesia kohtaan.

Kanne koski Finnlinesin vuoden 2008 yhtiökokouksen päätöstä vähimmäisosingon määrästä osakkeenomistajille tilikaudelta 2007.

Italialaisen Grimaldi-suvun hallitseman Finnlinesin yhtiökokous päätti 2008, että yhtiö maksaa edelliseltä vuodelta osinkoa kaikkiaan 180 000 euroa.

Ilmarinen katsoi tuloksen edellyttävän noin 17 miljoonan euron osinkoja. Siitä Ilmarisen osuus olisi ollut noin 1,7 miljoonaa.

Vuoden 2007 korkeasuhdanteessa Finnlines teki vielä hyvän tuloksen, mutta luovutti siitä suuren osan konserniavustuksena Finnlinesin tytäryhtiölle alusinvestointeja varten.

Ilmarinen katsoi tämän olevan lainvastaista ja vei asian käräjäoikeuteen, joka 2010 ratkaisi kiistan Ilmarisen hyväksi. Marraskuussa 2011 hovioikeus kumosi päätöksen ja hyväksyi Grimaldien perustelut. Ilmarinen vei kiistan korkeimpaan oikeuteen.

Taloudellisesti kiista ei ollut osapuolille merkittävä, mutta yhtiöoikeudellisesti sitä pidetään tärkeänä ennakkopäätöksenä.

Varustamoalan kannattavuus romahti maailmanlaajuisesti vuoden 2008 jälkeen. Osinkokiistoihin ei sen jälkeen ollut aineksia, kun jaettavaa ei ole ollut.

”Olemme luonnollisesti pettyneitä. Koemme, että kyseessä on osakkeenomistajien kannalta merkittävä periaatteellinen linjaus. Valitettavasti korkein oikeus päätyi kantaan, joka heikentää vähemmistöomistajien asemaa”, sanoo tiedotteessa Ilmarisen sijoitusjohtaja Mikko Mursula.

Mursulan mukaan se, että osakeyhtiölain vähemmistöomistajan suoja ei tällä hetkellä toimi kovin hyvin voitonjaosta päätettäessä, tulee ottaa sijoituskohteiden valinnassa huomioon.

Mursula harmittelee myös oikeuskäsittelyn pitkää kestoa.

Ilmarinen omisti Finnlinesin osakkeista runsaat kymmenen prosenttia aina kuluvan vuoden lokakuuhun asti, jolloin se myi osakkeensa Grimaldin suvun yhtiölle 96 miljoonan euron kauppasummasta. Grimaldien osuus varustamosta nousi tällöin hieman yli 90 prosenttiin.

Ilmarinen piti itsellään yhden osakkeen. Tällä se varmisti pysyvänsä asianosaisena oikeudenkäynnissä. Nyt se voi halutessaan myydä osakkeen.

Voit lukea kiistan vaiheista täältä.

Korjattu 29.12.2015 kello 13.50: Konserniavustus luovutettiin Finnlinesin tytäryhtiölle alusinvestointeihin, ei Grimaldin muille yhtiöille.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat