Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Taloudessa kajastaa hento valo – maailmalta vetoapua Suomelle, sanovat asiantuntijat

Maailmantaloudessa on silti ristivetoa ja Suomen elpyminen on hidasta.

Talous
 
Vesa Ranta
Nokian tukiasematehtaalla Oulussa on tehty marraskuun lopusta lähtien ylitöitä, koska tilauksia on paljon ja tehdas toimii täydellä teholla. Tiistaina tehtaalla työskentelivät Mikko Herukka (edessä), hänen vieressään Toni Ollanketo, Ari Ollikainen ja Torsti Sarome. Nokia yksi Suomen talouden valopilkuista.
Nokian tukiasematehtaalla Oulussa on tehty marraskuun lopusta lähtien ylitöitä, koska tilauksia on paljon ja tehdas toimii täydellä teholla. Tiistaina tehtaalla työskentelivät Mikko Herukka (edessä), hänen vieressään Toni Ollanketo, Ari Ollikainen ja Torsti Sarome. Nokia yksi Suomen talouden valopilkuista. Kuva: Vesa Ranta

Kuluvan vuoden aikana ennusteita Suomen talouden kehittymisestä on heikennetty monta kertaa. Ensi vuonna talouden pitäisi ennusteiden mukaan voimistua, mutta vain vähän.

Haurasta talouskasvua kannattelevat ensi vuonna pääasiassa yksityinen kysyntä ja yksityiset investoinnit.

Euroalueen pitkittyneen kriisin takia yritykset eri puolilla Eurooppaa eivät uskalla tehdä uusia investointeja. Siksi Suomen investointihyödykkeitä valmistava vientiteollisuus on vaikeuksissa.

Suomen elpyminen taantumasta on ennusteiden mukaan selvästi hitaampaa kuin muissa eurovaltioissa. Suomi on pieni avotalous, jonka talouskehitys riippuu verraten paljon ulkomailta tulevasta kysynnästä.

Yhdysvaltojen talous on jo tervehtynyt syyskuussa vuonna 2008 kärjistyneestä rahoitusmarkkinoiden kriisistä. Maailman suurin kansantalous on kärjistäen kuin peilikuva Suomesta: Yhdysvaltojen talous perustuu voimakkaasti kotimaiseen yksityiseen kysyntään.

Yhdysvaltoihin verrattuna euroalueen talouskehitys on ollut viime vuosina heikkoa. Euroalue vajosi vuonna 2012 uuteen taantumaan, johon yhtenä syynä oli politiikkojen päätös kiristää finanssipolitiikkaa liian voimakkaasti.

Kiinassa bruttokansantuote kasvaa yhä voimakkaasti, mutta hitaammin kuin pitkään aikaan. Merkittävä tekijä talouskasvun hidastumiseen on Kiinan talouden rakennemuutos.

Kiinassa hallitus on pyrkinyt muuttamaan taloutensa tukipilareita enemmän kotimaiseen kysyntään perustavaksi. Poikkeuksellisen nopea talouskasvu Kiinassa on perustunut voimakkaasti ulkomaisiin investointeihin.

Suomen kansantalouden merkittävimpiä yrityksiä on verkkolaitteita valmistava Nokia, jolla on Suomessa 7 000 työntekijää.

Kuluvan vuoden aikana yhtiön liiketoiminta on kehittynyt selvästi sijoittajien ennakko-odotuksia paremmin.

Ensi vuonna yhtiö aikoo tehdä Suomen historian suurimman yrityskaupan ostamalla ranskalaisen kilpailijansa AlcatelLucentin 15,6 miljardilla eurolla.

Nokialla on koko Euroopassa enää yksi tehdas. Se sijaitsee Oulussa.

”Meillä on hyvä tilauskanta ja tehdas käy täysillä. Marraskuun lopusta saakka olemme tehneet viikonloppuisin ylitöitä. Tehtaalle on palkattu ulkopuolista vuokratyövoimaa kymmeniä työntekijöitä”, sanoo tehtaanjohtaja Erja Sankari.

Nokia valmistaa Oulussa matkapuhelinverkkojen tukiasemia ja niiden komponentteja. Tuotteita toimitetaan tehtaalta kaikkiin maanosiin.

Helsingin Sanomat esitti kolmelle ekonomistille viisi kysymystä Suomen taloudesta ja maailmantaloudesta.

1. Euroalueen talous kasvaa selvästi Suomen taloutta nopeammin. Mikä on ensi vuonna tärkein asia Suomen taloudessa?
2. Yhdysvaltojen talous on tervehtynyt ja keskuspankki kiristää rahapolitiikkaa. Millainen vaikutus maailman suurimmalla kansantaloudella on euroalueen ja Suomen talouteen?
3. Maailman toiseksi suurimman kansantalouden Kiinan talouskasvu hidastuu ja kansainvälinen kauppa on vähentynyt. Onko maailmantaloudessa edessä pitkä hitaan talouskasvun aikakausi?
4. Raaka-aineiden halpeneminen on aiheuttanut ongelmia etenkin kehittyville talouksille Afrikassa, Latinalaisessa Amerikassa ja Aasiassa. Miten kehittyvien talouksien ongelmat mahdollisesti vaikuttavat Suomeen?
5. Suomen taantuma on kestänyt neljä vuotta. Milloin talous alkaa kasvaa vakaasti?
Vesa Vihriälä

Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja

Sirpa Räihä / HS
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.
Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.

1.”Tärkeintä on saada aikaa uskottavia ratkaisuja kustannuskilpailukyvyn korjaamiseksi ja työmarkkinoiden toiminnan parantamiseksi. Samalla pitäisi vahvistaa uskoa siihen, että Suomi on hyvä paikka innovatiiviselle tuotannolle, koulutus- ja tutkimusjärjestelmä tukee pikku-Nokioiden syntymistä ja kasvua, eivätkä säästötoimet tätä pohjaa rapauta.”

2.”Yhdysvaltain talous on yhä keskeisen tärkeä tekijä koko maailmantalouden kehitykselle. Maan talouden ennustetaan kasvavan 2,5–3 prosenttia, mikä tukee talouskasvua myös Euroopassa – Suomi mukaan lukien. Dollarin vahvistuminen euroon nähden jouduttaa taloukasvua Europassa ja Suomessa, koska yritykset hyötyvät heikosta valuutasta. Yhdysvaltojen korkotason kohoaminen voi aiheuttaa pääomaliikkeitä, jotka heikentävät talouskasvua osassa maailmaa.”

3.”Yleinen arvio on, että toipumisestaan huolimatta globaali talouskasvu asettuu lähivuosina selvästi matalammalle tasolle kuin ennen finanssikriisin puhkeamista. Taustalla on kriisin pitkäaikaiset vaikutukset: tarve vähentää velkaantumista, vähäinen investointiaktiviteetti ja työvoiman työmarkkinakelpoisuuden rapautuminen. Lisäksi pidemmän ajan kasvuvauhtia hidastavat työvoiman globaalin tarjonnan kasvun hidastuminen ja työn tuottavuuden paranemisen heikkeneminen.”

4.”Näiden maiden välitön merkitys viennin kohdemaina ei ole tavattoman suuri Suomelle, vaikka yksittäisille yrityksille ne voivat olla tärkeitä markkina-alueita. Kehittyvien maiden heikko talouskehitys on kuitenkin kielteinen seikka pidemmän päälle, koska globaalin talouden paras kasvupotentiaali on näissä ’kiinnikurojatalouksissa’. Heikko talouskehitys tapaa myös lisätä poliittista epävakautta, millä voi olla arvaamattomia seurauksia.”

5.”Vuodesta 2016 näyttäisi tulevan lievästi parempi kuin kuluneesta vuodesta. Jos yritysten toimintaympäristö ei parane, talouskasvu on luultavasti 1–1,5 prosenttia lähivuosina. Jos kustannuskilpailukyky alkaa toden teolla parantua ja uusien investointien edellytykset vahvistuvat, vuodesta 2017 lähtien talous voisi parhaimmillaan kasvaa usean vuoden ajan yli 2 prosentin vauhtia.”

Heidi Schauman

Aktia-pankin pääekonomisti

Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Aktia-pankin pääekonomisti Heidi Schauman.
Aktia-pankin pääekonomisti Heidi Schauman.

1.”Suomi tarvitsee enemmän joustoa palkkoihin, jotka ovat jo paikallisen sopimisen kautta työn alla. Sen lisäksi tarvitaan paljon muita joustoja työmarkkinoille. Jos työmarkkinoita onnistutaan uudistamaan, se parantaisi työllisyyttä ja hyödyttäisi julkista taloutta. Työmarkkinoiden uudistaminen on Suomen tulevaisuuden ydinasia.”

2.”Kun Yhdysvaltojen talous on paremmassa kunnossa, siitä on hyötyä euroalueen ja Suomen taloudelle. Selkein kanava, miten Yhdysvaltojen talouden paraneminen vaikuttaa Suomeen, on ulkomaankauppa. Sen lisäksi luottamuksen lisääntyminen rahoitusmarkkinoilla vaikuttaa välillisesti Suomeen. Yhdysvaltojen talouskasvun myönteiset vaikutukset Suomeen ja euroalueella vaikuttavat viiveellä ja ovat vaikeasti mitattavia. Kehittyviin talouksiin rahapolitiikan kiristyksellä voi olla kielteisiä vaikutuksia, koska vaarana on pääoman pakeneminen kehittyvistä talouksista.”

3.”Ennusteiden mukaan maailmantalous kasvaa kolme prosenttia vuodessa. 2000-luvun alussa Brasilian, Venäjän, Intian ja Kiinan taloudet kasvoivat voimakkaasti, mikä oli historiallisesti tarkasteltuna poikkeuksellinen ajanjakso. Vastaavaa talouskasvua tuskin on odotettavissa. Suurten taloudellisten tai teknisten läpimurtojen ennustaminen on käytännössä mahdotonta. Koko ajan tehdään uusia keksintöjä, ja digitalisaation etenemisen vauhti on arvaamaton. Odotettavissa ei ole epätavallisen hitaan talouskasvun ajanjaksoa.”

4.”Kehittyvien talouksien ongelmat vaikuttavat laajasti Suomeen vasta siinä vaiheessa, jos useat valtiot ajautuvat suuriin vaikeuksiin. Siinä tapauksessa vaikutukset heijastuvat Suomeen ulkomaankaupassa, mutta sitäkin enemmän rahoitusmarkkinoilla. Jos tilanne kärjistyy sellaiseksi, että suuri joukko valtioita olisi maksuvaikeuksissa, rahoitusmarkkinat hermostuvat ja seuraukset voivat olla hyvin suuret koko maailmantalouteen. En usko, että kehittyvien talouksien ongelmat kärjistyvät niin pahoiksi.”

5.”Suomen talouden potentiaalinen [mahdollinen] kasvuvauhti on Suomen Pankin laskelmien mukaan heikentynyt selvästi. On mahdotonta arvioida, milloin Suomen talous alkaa kasvaa vakaasti, jos vakaan talouskasvun määritelmänä pidetään yli yhden prosentin lisäystä bruttokansantuotteeseen. Kaikki riippuu kahdesta tekijästä: miten maailmantalous kehittyy ja millaisia talouskasvua lisääviä poliittisia päätöksiä Suomessa tehdään. Talouskasvun edellytykset määräytyvät kohtalaisen paljon myös siitä, miten talous kehittyy euroalueella ja laajemmin Euroopassa.”

Ari Hyytinen

Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori

Akseli Valmunen / HS
Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori Ari Hyytinen.
Jyväskylän yliopiston taloustieteen professori Ari Hyytinen.

1.”Lähivuosina Suomen talouskasvu on nykyisten ennusteiden perusteella euroaluetta hitaampaa. Vaikka painotuksissa on eroja, eri ennusteiden mukaan hidas talouskasvu nojaa pitkälti yksityiseen kulutukseen ja yksityisiin investointeihin. Yksi keskeinen riski talouden elpymiselle on se, että vienti ei kehity toivotulla tavalla eikä suomalainen vientisektori pääse kiinni vientimarkkinoiden kasvuun. Yksi, mutta ei ainoa, tärkeä tekijä tulevaisuutta ajatellen on kustannuskilpailukyvyn suotuisa kehitys.”

2.”Vahva talouskasvu Yhdysvalloissa on tärkeää koko maailmantaloudelle, ja siten myös euroalueelle ja Suomelle. Kun Euroopan keskuspankki jatkaa elvyttävää rahapolitiikkaansa, Yhdysvalloissa mennään jo eri suuntaan. Valuuttakurssien kehitystä on vaikeaa ennustaa, mutta euroalueen matala korkotaso ei ainakaan luo paineita euron arvon vahvistumiselle suhteessa dollariin. Tämäkin tukee euroalueen maiden vientialoja ja talouden kehitystä. ”

3.”Merkkejä kansainvälisen kaupan hiipumisesta on, mutta kukaan ei tiedä varmuudella, onko kyseessä pitkäaikaisempi ilmiö. Joka tapauksessa maailmantalouden ennustetaan lähivuosina kasvavan runsaan kolmen prosentin vauhtia. Kun asiaa pohtii vähän pidemmällä aikavälillä, korostuvat teknologisen kehityksen luomat ja tuomat mahdollisuudet. Niiden merkitystä on kuitenkin vaikea ennakoida.”

4.”Lähtökohtaisesti raaka-aineiden ja öljyn halpeneminen on hyvä asia. Kun polttoaineet halpenevat, se muun muassa pienentää teollisuuden kuljetuskustannuksia ja lisää kotitalouksien ostovoimaa. Siltä osin kuin tiettyjen kehittyvien maiden ongelmilla on vaikutuksia Suomeen, ne ovat pääasiassa vientisektoria koskevia ja pitkälti toimiala- ja yrityskohtaisia.”

5.”Pohdittaessa kasvunäkymien vakautta on hyvä erottaa toisistaan lyhyen aikavälin suhdannevaihtelut ja pitkän aikavälin kasvuedellytykset. Erityiseen synkistelyyn ei ole aihetta, mutta vaikuttaa kuitenkin siltä, että pitkän aikavälin kasvunäkymät ovat hieman synkentyneet. Pitkän aikavälin kasvuennusteiden keskiarvon mukaan bruttokansantuote kasvaa 1,0 prosenttia asukasta kohden vuosina 2015–2025 ja 1,2 prosenttia vuosina 2026–2035. Kun näitä lukuja verrataan menneiden vuosikymmenten kasvuun, hiipuminen on selvää.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat