Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Vaurautta, puhdasta energiaa ja rauhaa – maailma on menossa parempaan suuntaan

Laaja-alainen vaurastuminen, tuloillaan oleva aurinko- ja akkuenergian vallankumous ja väkivallan väheneminen lupaavat toiveikasta tulevaisuutta ihmiskunnalle. Vain keskiluokan kurjistuminen pilaa kuvan.

Talous
 
Jayanta Dey / Reuters
Köyhyys ja globaali eriarvoisuus vähenevät. Intiassa lapsia rokotetaan poliota vastaan ja tavoitteena on saada kaikki alle viisivuotiaat rokotusohjelman piiriin.
Köyhyys ja globaali eriarvoisuus vähenevät. Intiassa lapsia rokotetaan poliota vastaan ja tavoitteena on saada kaikki alle viisivuotiaat rokotusohjelman piiriin. Kuva: Jayanta Dey / Reuters

Maailma menee parempaan päin, vaikka aina ei siltä tunnu.

Newyorkilaisen Stony Brook -yliopiston apulaisprofessori Noah Smith selvittää asian tyylikkäästi neljällä taulukolla Bloomberg View -sivustolla julkaistussa kirjoituksessa.

Smith esittää kustakin tulevaisuuttamme merkittävästi ohjaavasta neljästä trendistä yhden paljastavan taulukon.

Ensimmäinen kuva kertoo tulonjaosta, tarkemmin ottaen reaalitulojen kehityksestä maailmassa eri tuloluokissa vuosina 1988–2008.

Taloustieteilijä Branko Milanovicin tutkimus näyttää valtaosan maailman köyhistä vaurastuneen merkittävästi – kaikkein köyhimpiä ja sodan runtelemia maita lukuun ottamatta. Myös ylimmän tuloluokan väki rikkaissa maissa on pärjännyt todella hyvin.

Ainoina kärsijöinä ovat olleet keskiluokka ja alempi keskiluokka kehittyneissä maissa, Smith selventää.

”Vaikka köyhien maiden kasvu on tehnyt maailmasta tasa-arvoisemman, rikkaiden maiden keskiluokan pysähtyneisyys on tehnyt kehittyneestä maailmasta vähemmän tasa-arvoisen”, Smith tulkitsee.

Hän arvelee keskiluokan ahdingon syiksi muun muassa globalisaatiota, Kiinan vahvaa nousua tai teknologista käännettä.

Samalla Yhdysvaltain ja Euroopan valta-asema on heikentynyt ja kysyntä populististen henkilöiden suosiolle on kasvanut, Smith päättelee.

Toinen kuva perustuu Björn Nykvistin ja Mans Nilssonin tutkimuksiin uusiutuvan energian tulosta markkinoille ja akkujen hintojen halpenemisesta.

Kolmas kuva liittyy samaan mullistukseen eli aurinkopaneelien asentamiskulujen jopa dramaattiseen halpenemiseen.

Molemmissa kuvallisissa esityksissä perusviesti on sama: uusiutuvan energian käyttöönoton kustannukset ovat pienentyneet hurjaa vauhtia, ja kehityksen uskotaan yhä jatkuvan, vaikka hintojen aleneminen ei pysyisikään aivan yhtä jyrkkänä kuin viime vuosina.

Näin aurinkoenergiasta on kovaa vauhtia tulossa seuraavan energiavallankumouksen airut.

HS kertoi marraskuussa öljyn hinnan laskupaineista ja tulevaisuustutkija Ray Kurzweilin laskelmista, joiden mukaan aurinkoenergian määrä on kaksinkertaistunut joka vuosi 30 vuoden ajan.

Kurzweilin laskelmien mukaan aurinkoenergia kattaisi sata prosenttia maailman nykyisestä energiantarpeesta vajaan 14 vuoden päästä, jos vauhti pysyisi samana.

Smith on pitkälti samoilla linjoilla aurinkoenergian merkityksestä. Hän korostaa lisäksi akkujen kehityksen merkitystä aurinkoenergian vallankumouksen mahdollistajana.

Akut auttavat energian siirrossa ja tasaamisessa niin että energiaa saadaan myös sinne, missä aurinko ei paista.

Smith ennustaa halvan uusiutuvan energian aikakauden olevan vähintään yhtä suuri vallankumous kuin teknologinen murros tai ekologinen herääminen on ollut.

Neljäs kuva kertoo sodassa kuolleiden ihmisten lukumääristä toisen maailmansodan jälkeen:

Kuolleiden määrä on laskenut, ei tosin tasaisesti, koska paikalliset konfliktit ovat aina välillä nostaneet lukuja.

Smith viittaa tämän tilaston lisäksi psykologi Steven Pinkerin tutkimuksiin siitä, kuinka väkivalta on vähentynyt ja ihmistä on tullut rauhantahtoisempia. ”Trendi on pysyvä, vaikka Syyrian sodan uhrit nostavat nyt kuolleiden määriä.”

Yhdysvaltain, Kiinan ja Venäjän välinen ydinsotakin on toki mahdollinen.

Mutta vaikka maailmanrauha ei ole varmaa, se on ainakin mahdollista, Smith arvioi.

Lopputulokseksi jää se, että maailma muuttuu paremmaksi.

Konfliktit ja köyhyys vähenevät, globaali eriarvoisuus vähenee ja teknologia auttaa taistelussa ympäristöuhkia vastaa.

Huoleksi jää lähinnä kehittyneen maailman keskiluokan tulojen jämähtäminen, Smith pohtii.

HS julkaisi joulun alla jutun siitä, että tietyillä perusteilla maailma oli vuonna 2015 parempi kuin koskaan ennen. Vastaavia positiivisia historiallisia vertailuja löytyy esimerkiksi ruotsalaisen tohtori Hans Roslingin monista luennoista tai tästä professori Esko Valtaojan syksyllä pitämästä esitelmästä.

Maija Tammi
Nykyvauhdilla jatkaen oltaisiin enää alle 14 vuoden päässä siitä, että aurinkoenergia kattaisi sata prosenttia maailman nykyisestä energiantarpeesta. Kuvassa aurinkokennoja Los Angelesin keskustassa.
Nykyvauhdilla jatkaen oltaisiin enää alle 14 vuoden päässä siitä, että aurinkoenergia kattaisi sata prosenttia maailman nykyisestä energiantarpeesta. Kuvassa aurinkokennoja Los Angelesin keskustassa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat