Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Lapsi teki Playstationilla yli 1 500 euron laskun

Laite ei perheen isän mielestä selvästi kertonut, että ostoksia voisi tehdä ilman rajoituksia.

Talous
 
Ruutukaappaus pankin verkkosivuilta kertoo, kuinka 12-vuotias teki jouluna parissa päivässä satojen eurojen arvosta ostoksia.
Ruutukaappaus pankin verkkosivuilta kertoo, kuinka 12-vuotias teki jouluna parissa päivässä satojen eurojen arvosta ostoksia.
Fakta

Näin estät lapsen vahinko-ostokset

 Playstation-konsoli. Lapselle voi luoda oman Playstation-alatilin. Tilille voi halutessaan määrittää euromäärän, jonka lapsi voi kuukaudessa enintään käyttää. Lisäksi aikuisen käyttäjätilin ostoksia voi rajoittaa joka kerta vaadittavalla salasanalla.

 Xbox One -konsoli. Lapselle voi luoda konsoliin oman Microsoft-tilin, jonka käyttöä vanhempi voi rajoittaa. Lisäksi aikuisen tilillä ostokset voi rajata kuusinumeroisen koodin taakse. Samaa rajoitettua Microsoft-tiliä voi käyttää, jos lapsella on Lumia tai jokin muu Windows-älypuhelin.

 iPad ja muut Applen laitteet. Aikuinen voi tehdä lapselle oman käyttäjätilin eli id:n. Jos lapsi yrittää tehdä ostoksia, järjestelmä välittää pyynnön aikuisen hyväksyttäväksi. Jos lapsi käyttää samaa tiliä kuin aikuinen, ostokset voi suojata salasanan taakse.

 Android-älypuhelimet ja muut laitteet. Google Play -kaupan asetukset voi muuttaa siten, että ostoksen tekeminen vaatii salasanan.

Helsinkiläisen perheen vanhemmat saivat joulupäivänä ikävän yllätyksen. Vanhemmat huomasivat, että perheen 12-vuotias poika oli onnistunut tekemään yli 1 500 euron laskun Sony Playstation -pelikonsolin verkkokaupassa.

Perhe oli hankkinut joululahjaksi uuden Playstation 4 -laitteen. Uutta konsolia asentaessa isä huomasi, että sähköpostiin oli kahden edellisen viikon aikana tullut viestejä Playstationin verkkokaupasta, mutta isän mukaan ne olivat menneet roskapostikansioon.

Viestit kertoivat, että aiemmin hankitulla Playstation 3 -konsolilla oli tehty ostoksia verkkokaupassa. Suurimmat yksittäiset ostokset Fifa 15 -jalkapallopelissä olivat liki 150 euroa, ja koko summa nousi yli 1 500 euroon.

”Hyvä, että se ei tullut aattona. Siinä olisi joulu aika lailla latistunut”, isä kertoo.

Aikanaan pelikonsolit eivät hyödyntäneet internetiä, mutta tätä nykyä Playstationiin ja muihin konsoleihin voi ostaa valmistajien verkkokaupoista lisää ominaisuuksia sekä uusia pelejä.

Helsinkiläisen perheen isä kertoo liittäneensä aiemmin Playstation-tiliin oman luottokorttinsa, jotta laitteeseen saatiin hankittua pelejä verkosta. Järjestelmä ei isän mielestä selvästi kertonut, että ostoksia voisi vastedes tehdä ilman rajoituksia.

”Se on käyttöliittymältään niin hankala, että ei ole helpoksi tehty ymmärtää, että piikki on auki.”

Isän mukaan Sonyn asiakaspalvelusta kerrottiin, että rahoja ei palauteta. Hän kertoo ottaneensa tapauksen vuoksi yhteyttä kuluttajaneuvontaan.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Kristiina Vainio kertoo, että kuluttajaviranomaisille tulee silloin tällöin yhteydenottoja vanhemmilta, joiden lapset ovat tehneet peleissä ostoksia ilman lupaa.

Luvattomia ostoksia on tavallisesti tehty älypuhelinten ja taulutietokoneiden peleissä.

”Lapsen on vaikea joskus hahmottaa, että siinä käytetään oikeata rahaa”, Vainio kertoo.

Lain mukaan lapset saavat tehdä ostoksia ja muita oikeustoimia, jotka ovat ”olosuhteisiin nähden tavanomaisia ja merkitykseltään vähäisiä”. Satojen tai tuhansien eurojen ostokset verkkokaupassa eivät ole Vainion mukaan vähäisiä.

Vainion mukaan tilanteet ovat ratkenneet usein, kun yritykselle on kerrottu, että ostokset on tehnyt lapsi.

”Usein yritykset ovat olleet valmiita tulemaan vastaan”, Vainio sanoo.

Playstationia tuo Suomeen Nordisk Film. Yhtiöstä kerrotaan, ettei se ota kantaa yksittäistapauksiin, koska ne ovat luottamuksellista tietoa asiakkaan ja Sony Network Entertainment Europen välillä.

Nordisk Filmistä neuvotaan eteenpäin Sonyn verkkosivuille, joiden mukaan pelin sisällä tehtyjä ostoksia ei palauteta. Ohjeiden mukaan lapsille pitäisi luoda Playstationiin oma alatili, jonka käyttöä vanhemmat voivat rajoittaa.

Isä kertoo perheen älypuhelinten ja muiden laitteiden olevan hänen vastuullaan. Hänen mukaansa tunnuksia ja laitteita alkaa olla niin paljon, että hallinnointi on mennyt hankalaksi.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat