Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahdeksanvuotias teki vahingossa 492 euron laskun Playstation-kaupassa, Sony ei hyvitä rahoja

Talous
 
Roni Rekomaa
Asiakkaat pelasivat juuri myyntiin tullutta Playstation 4 -konsolia Verkkokauppa.comin myymälässä marraskuussa 2013.
Asiakkaat pelasivat juuri myyntiin tullutta Playstation 4 -konsolia Verkkokauppa.comin myymälässä marraskuussa 2013. Kuva: Roni Rekomaa
Fakta

Näin estät lapsen vahinko-ostokset

 Playstation-konsoli. Lapselle voi luoda oman Playstation-alatilin. Tilille voi halutessaan määrittää euromäärän, jonka lapsi voi kuukaudessa enintään käyttää. Lisäksi aikuisen käyttäjätilin ostoksia voi rajoittaa joka kerta vaadittavalla salasanalla.

 Xbox One -konsoli. Lapselle voi luoda konsoliin oman Microsoft-tilin, jonka käyttöä vanhempi voi rajoittaa. Lisäksi aikuisen tilillä ostokset voi rajata kuusinumeroisen koodin taakse. Samaa rajoitettua Microsoft-tiliä voi käyttää, jos lapsella on Lumia tai jokin muu Windows-älypuhelin.

 iPad ja muut Applen laitteet. Aikuinen voi tehdä lapselle oman käyttäjätilin eli id:n. Jos lapsi yrittää tehdä ostoksia, järjestelmä välittää pyynnön aikuisen hyväksyttäväksi. Jos lapsi käyttää samaa tiliä kuin aikuinen, ostokset voi suojata salasanan taakse.

 Android-älypuhelimet ja muut laitteet. Google Play -kaupan asetukset voi muuttaa siten, että ostoksen tekeminen vaatii salasanan.

Elektroniikkayhtiö Sony ei suostu hyvittämään rahoja tapauksessa, jossa espoolaisperheen kahdeksanvuotias poika teki Playstation-pelikonsolin verkkokaupassa 492 euron ostokset ilman vanhempien lupaa viime maaliskuussa.

Perheen äiti oli antanut luottokorttitietonsa Sonyn verkkokauppaan. Vanhemmat eivät olleet huomanneet, että tiedot tallentuivat järjestelmään automaattisesti, ja poika pystyi käyttämään rahaa uusiin peleihin sekä pelien sisäisiin ostoksiin.

”Tämä valkeni meille, kun tuli luottokorttilasku”, isä kertoo.

Vanhempien mukaan poika ei ole todennäköisesti ymmärtänyt käyttäneensä oikeaa rahaa, mutta Sony on kieltäytynyt hyvittämästä rahoja. Yhtiön vastauksen mukaan ”on suhteellista päätellä ostoksien tapahtuneen vanhempien luvalla”.

Pojan isä on tehnyt ostoksista valituksen kuluttajariitalautakuntaan.

Tapaus ei ole ainoa laatuaan. Helsingin Sanomat kertoi tiistaina tapauksesta, jossa helsinkiläisperheen 12-vuotias lapsi teki joulukuussa parissa viikossa yli 1 500 euron laskun Playstationin verkkokaupassa.

Luottokorttinsa tiedot antanut isä ei ollut ymmärtänyt, että ostoksia saattoi tehdä kaupassa vastedes vapaasti, ja poika oli käyttänyt rahaa Fifa 15 -jalkapallopelissä.

Myös tässä tapauksessa Sony on kieltäytynyt palauttamasta rahoja.

Kahdeksanvuotiaan isä vetoaa siihen, että lain mukaan lapset voivat tehdä vain vähäisiä ostoksia.

Valituksessaan hän myös vetoaa aiempaan kuluttajariitalautakunnan aiempaan päätökseen. Päätöksen mukaan kioskin piti palauttaa 65 euroa, joilla kahdeksanvuotias oli ostanut kioskista prepaid-kortteja valuutaksi verkossa toimineeseen Habbo Hotel -yhteisöön.

Kilpailu- ja kuluttajaviraston lakimies Kristiina Vainio kertoi tiistaina HS:lle, että peliyritykset ovat olleet yleensä valmiit tulemaan vastaan ja palauttamaan rahat kuluttajalle, jos ostokset ovat olleet lasten tekemiä.

”Eihän se ole kenenkään kannalta oikea tilanne, jos päädytään siihen, että ostokset tulevat maksettavaksi asti”, Vainio kertoi.

Kahdeksanvuotiaan pojan isän mielestä Sony on tehnyt ostoksista valittamisen hyvin vaikeaksi. Samoin luottokorttitietojen poistaminen verkkokaupasta on hänen mukaansa hankalaa.

”Tämähän on markkinamiesten tekemä järjestelmä”, isä sanoo. ”Myyminen on tehty mahdollisimman helpoksi, että alaikäinenkin pystyy ostamaan, ja maksutietojen poistaminen on tehty hyvin vaikeaksi.”

Isä kertoo olevansa pettynyt Sonyyn.

”Tässä tapauksessa toiminta on kaukana eettisestä”, hän kertoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat