Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

HS:n haltuunsa saamat asiakirjat paljastavat: Finavian tilintarkastajille huomautus ja varoitus johdannaissotkussa

Keskuskauppakamarin tilintarkastuslautakunnan mukaan tilintarkastajien olisi pitänyt selvittää riskit perusteellisemmin, selviää HS:n haltuunsa saamista asiakirjoista.

Talous
 
Heikki Saukkomaa / Lehtikuva
Finavia hallinnoi valtion lentokenttiä.
Finavia hallinnoi valtion lentokenttiä. Kuva: Heikki Saukkomaa / Lehtikuva

Tilintarkastuslautakunta tutkii lain noudattamista

 Tilintarkastuslautakunta tutkii viranomaisena tilintarkastajien toimintaa, kun on aihetta epäillä, että tilintarkastaja on toiminut tilintarkastuslain ja sen nojalla annettujen säännösten vastaisesti.

 Lautakunta antaa tilintarkastajalle varoituksen ja lieventävien seikkojen ilmetessä huomautuksen.

 Lautakunnan päätöksistä voi valittaa Valtion tilintarkastuslautakunnalle.

 Varoitus on lainvoiman saatuaan voimassa kuusi vuotta sen antopäivästä ja huomautus kolme vuotta.

Valtion lentoasemayhtiön Finavian kaksi eri tilintarkastajaa on saanut selvät moitteet Keskuskauppakamarin tilintarkastuslautakunnalta. Kyse on mutkikkaista johdannaissopimuksista, jotka aiheuttivat valtioyhtiölle lopulta 34 miljoonan euron tappiot.

Molemmat tilintarkastajat toimivat hyvän tilintarkastustavan vastaisesti, lautakunta katsoo 15. joulukuuta antamissaan päätöksissä.

Deloitte & Touchen palveluksessa ollut päävastuullinen tilintarkastaja sai huomautuksen vuoden 2010 johdannaisten tarkastamisesta ja Ernst & Youngin päävastuullinen tilintarkastaja sai varoituksen vuoden 2011 johdannaisten tarkastamisesta. Lautakunnan mukaan heidän olisi pitänyt varmistua siitä, että tilinpäätösten johdannaissopimuksista kertovissa liitteissä on tarpeeksi todisteita johtopäätösten tekemiseen.

Tilintarkastuskertomuksissa ei puututtu johdannaisten teoriassa ”rajoittamattomaan taloudelliseen vastuuseen”.

Ernst & Youngin tilintarkastajan varotukseen vaikutti myös se, että hän ei raportoinut 2012 tilintarkastuksessa löytämistään ”monimutkaisista rahoitusinstrumenteista” yhtiön johdolle.

Lisäksi lautakunta katsoi, että Deloitte & Touchen tilintarkastaja tuli 2010 tilintarkastuksessa tietoiseksi, että Finavia oli solminut ”swapoptioita” ja ”johdannaisista on solmittu strukturoituja kauppoja”.

Lautakunnan mukaan Deloitte & Touchen tilintarkastaja ei kiinnittänyt huomiota myöskään puutteisiin hallituksen saamassa raportoinnissa. Hallitus ei saanut tietoa strukturoiduista johdannaisista, vaikka Finavian sisäisen ohjeistuksen mukaan niiden tekijöiden olisi pitänyt raportoida niistä säännöllisesti hallitukselle.

”Tilintarkastaja ei ole raportoinut raportoinnin puutteista”, lautakunta katsoo.

Lautakunta katsoo päätöksessään myös, että molemmat tilintarkastusyhteisöt eli Deloitte & Touche ja Ernst & Young ”ovat antaneet tilintarkastustoimeksiannon hoitamiseen riittävät resurssit”.

Molemmat yritykset olivat lisäksi antaneet Finavian käyttöön pätevät tilintarkastajat, joilla oli kyky myös johdannaissopimusten tilintarkastukseen. Lautakunta katsoi, että kummankaan tilintarkastusyhtiön osalta ei ole aihetta toimenpiteisiin.

Lautakunnan 15.12. antama päätös Deloitte & Touchen tilintarkastuksesta on kiinnostava, sillä Finavia ja Deloitte & Touche sopivat oikeusriitansa salaisella sopimuksella jo joulukuun alussa. Riidan sopineilla ei siis ollut käytössään tilintarkastuslautakunnan päätöstä.

Finavia vaati Deloitte & Touchelta ja erikseen tilintarkastajalta enintään 70 miljoonan euron korvauksia tilintarkastuksen virheiden vuoksi. Tilintarkastuslautakunta antoi siis vapauttavan päätöksen tilintarkastusyhtiön osalta, mutta langettavan tilintarkastajan osalta.

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner (kesk) kirjoitti blogissaan jouluaattona, että ”Tilintarkastuslautakunnan antama lausunto Deloitten toiminnasta tukee yhtiön [Finavian] tekemää päätöstä” luopua kanteista.

Salaisessa sovintosopimuksessa Finavia luopui kanteesta myös tilintarkastajaa vastaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat