Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Eläkeläisten verokeitaat vähenevät: Suomi neuvottelee Ranskan kanssa uutta verosopimusta

Seuraavaksi Suomi aikoo verottaa Ranskaan muuttaneita suomalaisia eläkeläisiä.

Talous
 
Portugaliin verosyistä lähtenyt: Marginaali-ilmiö lähti käsistä
Portugaliin verosyistä lähtenyt: Marginaali-ilmiö lähti käsistä
Laamanni ja kokenut yritysjuristi Hannu Krogerus kertoo syyt muutolleen nollaveron Portugaliin. Siellä hän ei maksa Suomessa kertyneestä työeläkkeestä lainkaan veroa. Krogeruksen mielestä Suomen pitäisi ottaa innovatiivisuudessa oppia Portugalista.

Suomi on käynnistänyt vaivihkaa neuvottelut Ranskaan muuttaneiden suomalaisten lisä- ja työeläkkeiden verottamiseksi.

Suomi sai uusittua verosopimuksensa Espanjan kanssa joulukuussa ja on edennyt Portugaliin maksettavien eläkkeiden verotusneuvotteluissa.

Suomi ei voi nykyisin verottaa Ranskaan maksettavia yksityisen alan työeläkkeitä ja lisäeläkkeitä, vaikka yritykset ovat vähentäneet eläkemaksut Suomessa. Kun Ranskan verosopimus tehtiin vuonna 1970, lainsäätäjät eivät ilmeisesti ymmärtäneet tulevaisuuden johtajaeläkkeiden kokoa ja niistä koituvia veromenetyksiä.

”Alustavia tunnusteluja on jo ollut Ranskaan. Maata koskevat samat ongelmat kuin Espanjaa ja Portugalia”, sanoo valtiovarainministeriön hallitusneuvos Antero Toivainen.

Valtiovarainministeriö aloitti ensin neuvottelut Espanjan ja Portugalin kanssa. Portugali ei nykyisin verota lainkaan sinne maksettavia yksityisen sektorin eläkkeitä, ja Espanjassakin verotus on kevyempää kuin Suo­messa.

Ranskassa erityispiirre on ­perheverotus. Hyvätuloinen johtaja ja puoliso maksavat maassa veroa yhtenä yksikkönä, mikä keventää selvästi johtajan ja ­häntä pienituloisemman puolison yhteenlaskettua verotaakkaa Suomeen verrattuna.

Kun kyseessä on iso johtaja­eläke, puolisot säästävät Ranskaan muuttamalla kymmeniä­tuhansia euroja vuodessa.

Ranskaan kotipaikkansa muuttaneiden suomalaisten määrä on kaksinkertaistunut kymmenessä vuodessa. Vuoden 2014 lopussa 431 suomalaista nosti Ranskassa keskimäärin 1 954 euron kuukausieläkettä.

Se on selvästi vähemmän kuin täyden verovapauden tarjoaman Portugalin suomalaisten 3 484 euron keskieläke mutta enemmän kuin kaikkien suomalaisten 1 588 euron keskieläke.

Monet Ranskaan eläkepäiviksi lähteneet ovat hyvätuloisia yrittäjiä, hallitusammattilaisia ja toimitusjohtajia, kertoo HS:n tekemä selvitys kaupparekisterissä.

Ranskaan on muuttanut myös valtionyhtiöiden erittäin hyvillä eläke-eduilla palkittuja johtajia puolisoineen.

Energiayhtiö Gasumin toimitusjohtajan töistä viime vuonna eläkkeelle jäänyt Antero Jännes, 61, muutti puolisoineen Nizzaan elokuussa. Hän sai 66 prosentin eläkkeen 60-vuotiaana, mikä on poikkeuksellisen hyvä lisäeläkesopimus. Se maksoi valtionyhtiö Gasumille yli kaksi miljoonaa ­euroa.

Jänneksen mukaan verotuksen keventäminen ei ollut syy muuttaa kotipaikkaa Ranskaan.

”Syy on se, että Suomen viranomaiset eivät hyväksy Pohjois-Espoossa olevaa vapaa-ajan­asuntoa vakinaiseksi asunnoksi”, Jännes sanoo.

Alkon entinen toimitusjohtaja Jaakko Uotila, 66, muutti vuosi sitten joulukuussa kotipaikkansa Ranskan Cannesiin ja pääsi puolisoiden yhteisverotuksen piiriin vuoden 2015 alusta.

Alko maksoi Uotilan hyväksi lisäeläkemaksuja lähes miljoona euroa vuosina 2001–2015, minkä lisäksi hän sai normaalin työ­eläkkeen.

Uotila kertoo sähköpostitse, että verotuksella ei ollut merkitystä muuttopäätökseen.

”Olemme viettäneet lähes kaikki lomamme perheen kanssa Ranskassa 1980-luvun loppupuolelta asti. 1990-luvun alusta olemme omistaneet asuntoa Ranskassa”, Uotila perustelee.

Uotilan perhe hankki Can­nesin-asuntonsa vuonna 2011. Uotila jäi eläkkeelle vuoden 2012 lopussa.

Samalla Cannesin-tontilla toisessa talossa asustaa niin ikään valtionyhtiöstä eläkkeelle jäänyt Tapio Simos, 65. Hän työs­kenteli VR:n toimitusjohtajana ja muutti puolisoineen kotipaikkaansa Ranskaan joulukuussa 2014. HS ei tavoittanut Simosta.

Laamanni Hannu Krogerus kertoo, miksi hän muutti verovapauteen Portugaliin. HS.fi/hstv
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat