Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kahdelle Finavian tilintarkastajalle huomautus ja varoitus

Keskuskauppakamarin tilintarkastuslautakunnan mukaan tilintarkastajien olisi pitänyt selvittää riskit perusteellisemmin.

Talous
 

Tilintarkastuslautakunta tutkii lain noudattamista

 Tilintarkastuslautakunta tutkii viranomaisena tilintarkastajien toimintaa, kun on aihetta epäillä, että tilintarkastaja on toiminut tilintarkastuslain ja sen nojalla annettujen säännösten vastaisesti.

 Lautakunta antaa tilintarkastajalle varoituksen ja lieventävien seikkojen ilmetessä huomautuksen.

 Lautakunnan päätöksistä voi valittaa Valtion tilintarkastuslautakunnalle.

 Varoitus on lainvoiman saatuaan voimassa kuusi vuotta sen antopäivästä ja huomautus kolme vuotta.

Valtion lentoasemayhtiön Finavian kaksi eri tilintarkastajaa on saanut moitteet Keskuskauppakamarin tilintarkastuslautakunnalta. Kyse on mutkikkaista johdannaissopimuksista, jotka aiheuttivat valtionyhtiölle 34 miljoonan euron tappiot.

Molemmat tilintarkastajat toimivat hyvän tilintarkastustavan vastaisesti, lautakunta katsoo 15. joulukuuta antamissaan päätöksissä.

Deloitte & Touchen palveluksessa ollut päävastuullinen tilintarkastaja sai huomautuksen vuoden 2010 johdannaisten tarkastamisesta ja Ernst & Youngin päävastuullinen tilintarkastaja varoituksen vuoden 2011 johdannaisten tarkastamisesta.

Lautakunnan mukaan heidän olisi pitänyt varmistua siitä, että tilinpäätösten johdannaissopimuksista kertovissa liitteissä on tarpeeksi todisteita johtopäätösten tekemiseen.

Tilintarkastuskertomuksissa ei puututtu johdannaisten teoriassa rajoittamattomaan taloudelliseen vastuuseen.

Ernst & Youngin tilintarkastajan varoitukseen vaikutti myös se, että hän ei raportoinut vuonna 2012 tilintarkastuksessa löytämistään monimutkaisista rahoitusinstrumenteista yhtiön johdolle.

Lisäksi lautakunta katsoi Deloitte & Touchen tilintarkastajan tulleen vuonna 2010 tilintarkastuksessa tietoiseksi, että Finavia oli solminut ”swap-optioita” ja johdannaisista on solmittu strukturoituja kauppoja.

Lautakunnan mukaan Deloitte & Touchen tilintarkastaja ei kiinnittänyt huomiota myöskään puutteisiin hallituksen saamassa raportoinnissa. Hallitus ei saanut tietoa strukturoiduista johdannaisista, vaikka Finavian sisäisen ohjeistuksen mukaan niiden tekijöiden olisi pitänyt raportoida johdannaisista säännöllisesti hallitukselle.

Lautakunta katsoo päätöksessään myös, että molemmat tilintarkastusyhteisöt ovat antaneet tilintarkastustoimeksiannon hoitamiseen riittävät resurssit.

Molemmat yritykset olivat lisäksi antaneet Finavian käyttöön pätevät tilintarkastajat, joilla oli kyky myös johdannaissopimusten tilintarkastukseen.

Lautakunta katsoi, ettei kummankaan tilintarkastusyhtiön tapauksessa ole aihetta toimenpiteisiin.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat