Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Mennyt sijoitusvuosi oli vuoristorataa – raaka-aineet olivat kehnoin sijoituskohde

Talous
 
Reuters
Sijoittajia Kiinan Hangzhoussa viime marraskuussa.
Sijoittajia Kiinan Hangzhoussa viime marraskuussa. Kuva: Reuters

Päättyneen vuoden kehnoimmat sijoituskohteet olivat raakaöljy ja useat muut raaka-aineet.

Raaka-aineiden halpeneminen myös veti mukanaan alaspäin muita sijoituskohteita, kuten raaka-aineita tuottavien maiden valuuttoja, sekä raaka-aineita myyvien yhtiöiden, kuten öljy-yhtiöiden, osakkeita.

Raaka-aineiden hintojen alamäki johtui pääasiassa Kiinan kysynnän vähenemisestä, mikä on johtanut raaka-aineiden ylitarjontaan.

Raakaöljyn hinta on nyt alimmillaan yli kymmeneen vuoteen. Sen hinta aleni tänä vuonna noin 36 prosenttia, eikä kummoista nousua povata tulevalle vuodellekaan.

Metalleista kulta jatkoi laskuaan kolmatta peräkkäistä vuotta, eikä senkään hintaan odoteta nousua.

Kulta on maailmantaloudessa yleensä niin sanottu turvasatama. Sen arvo riippuu pitkälti Yhdysvaltain dollarin ja rahapolitiikan kehityksestä. Kun korkotaso ja dollarin arvo kohoavat, kullan hinta alenee.

Samaan suuntaan ovat kulkeneet muut jalometallit ja teolliset metallit.

Runsaasti raaka-aineita tuottavat maat ovat olleet valuuttamarkkinoiden häviäjiä kuluneena vuonna. Argentiinan peso ja Brasilian real ovat menettäneet arvostaan lähes kolmanneksen, Venäjän rupla ja Etelä-Afrikan rand noin viidenneksen. Norjan kruunu on myös kärsinyt öljyn hinnasta.

Voittaja on ollut Yhdysvaltain dollari, kun rahapolitiikka kääntyy kiristävään suuntaan ja korot nousevat.

Osakemarkkinoiden suuntaa ovat heilutelleet odotukset Yhdysvaltain rahapolitiikan ja Kiinan talouskehityksen suunnasta.

Yhdysvalloissa keskeisten pörssien indeksit päätyvät nollatasolle. Matalien korkojen ryydittämä monen vuoden nousu katkesi.

Kiinassa alkuvuosi lupasi huimaa pörssivuotta. Shanghain pörssin indeksi nousi tammikuusta kesäkuuhun 60 prosenttia, mutta sitä seurasti romahdus, josta toivuttiin vain kovilla sääntelytoimilla ja valtion noin 200 miljardin euron osakeostoilla.

Shanghai päätyi vuoden lopulla noin kymmenen prosenttia vuoden alkua korkeammalle.

Samanlaiseen lukemaan päädyttiin Helsingin pörssissä. Pohjoismaista Kööpenhamina nousi lähes 30 prosenttia, mutta Tukholma ja Oslo olivat Helsinkiä heikompia.

Kaikkiaan osakevuosi oli maailmalla vaisu, mikä kuvasti epävarmuutta tulevasta.

Sama meno jatkunee alkavana vuonna. HS uutisoi keskiviikkona, että taloudessa kajastaa kuitenkin hentoa valoa. Haurasta talouskasvua kannattelevat ensi vuonna pääasiassa yksityinen kysyntä ja yksityiset investoinnit. Suomen talouden odotetaan voimistuvan kuitenkin vain vähän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat