Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ruotsin elintarvikevienti kasvoi selvästi Suomen vientiä nopeammin

Talous
 

Ruotsin ruoantuotanto on perinteisesti kohdistunut pääasiassa kotimarkkinoille kuten Suomenkin. Viime vuosina elintarvikkeiden vienti on silti kasvanut kovaa vauhtia, selvästi nopeammin kuin Suomessa.

Sitten vuoden 2005 Ruotsin elintarvikevienti on yli kaksinkertaistunut viime vuoden vajaaseen 70 miljardiin kruunuun (7,8 miljardia euroa), osoittavat ulkomaankauppatilastot. Suomessa elintarvikevienti kasvoi samalla aikavälillä noin 60 prosenttia.

Elintarvikkeiden osuus kaikesta tavaraviennistä on Ruotsissa nykyisin lähes kuusi prosenttia, Suomessa noin puolet tästä.

Taloustieteen professori Petri Ollila Helsingin yliopistosta toteaa, että lähtökohdat ovat samat mutta Suomessa ei ole osattu kuunnella yhtä hyvin asiakkaita. Ollila on tutkinut elintarvikkeiden markkinoinnin eroja Suomessa ja Ruotsissa.

”Ero on, että ruotsalaiset kuuntelevat paikallisia tarpeita. He menevät kohdemaahan ja tutustuvat kulttuuriin. Suomessa mielellään jätetään myynti maa-agentin vastuulle eikä ole kiinnostustakaan paikallisiin ihmisiin.”

Ruotsin elintarvikeviennin selvä ykköstuote on Absolut-vodka, joka kattaa noin 10 prosenttia kaikesta elintarvikeviennistä.

Absolutin tarina on yksi esimerkki ruotsalaisten kyvystä synnyttää tunnettuja tuotemerkkejä, sanoo Ollila. Sen vuotuiset myyntimäärät ovat kasvaneet huomattavasti suuremmiksi kuin Finlandian, jolla olisi ollut periaatteessa sama mahdollisuus.

Ollila painottaa, että ruotsalaisten vahvuus ovat juuri vahvat brändit.

”Juuri katsoin mehuhyllyä K-kaupassa: sellaiset 70 prosenttia tuotteistahan on ruotsalaisia.”

Lisäksi muun muassa leivän vienti kasvaa nopeasti Ruotsissa. Näkkileivän ohella kaupaksi käy Polarbröd-rieska, jota viedään esimerkiksi Ranskaan. Ranskassa ja Italiassa kaupaksi käyvät myös Findusin pakasteherneet, kertoo toimitusjohtaja Marie Söderqvist elintarvikealan liitosta Livsmedelsföretagarenista.

Hän huomauttaa Ruotsin tilastoja vääristävän hiukan se, että Norja vie osan lohesta Ruotsin kautta. Ollilan mielestä Suomessa on myös keskitytty liikaa Venäjälle ja halpaan tuotantoon eikä pyritty länteen.

”Ruotsi on mestaruussarjassa hakemassa marginaaleja, me lähinnä hintakilpailussa.”

Ruotsin vientiä on voinut avittaa myös imagotyö Ikean hyllyissä, Söderqvist sanoo.

”Sillä on ollut erityisesti psykologinen vaikutus. Monet yritykset ymmärsivät, että myyminen onnistuu Kiinassa saakka.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat