Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Ihmiset saavat enemmän töitä” – Kirkkonummen Prisma tarttui heti tilaisuuteen pidentää aukioloaan

Uudenvuodenpäivänä asiakkaita ei riittänyt ruuhkaksi asti

Talous
 
"Helpottaa elämää"
"Helpottaa elämää"
Ensimmäinen vapautettujen aukiolojen kauppapäivä sujui tavallista hiljaisemmin uudet aukioloajat heti käyttöön ottaneessa Kirkkonummen Prismassa. Asiakkaat olivat silti ilahtuneita uudistuksesta. Toimittaja: Suvi Vihavainen, kuvaus ja leikkaus: Janne Järvinen
Fakta

Kaupat päättävät itse aukiolosta

 Eduskunta hyväksyi joulukuun puolivälissä kauppojen aukioloaikojen vapauttamisen äänin 145–31. 

 Uudistus vahvistettiin presidentin esittelyssä 30. joulukuuta.

 Päätös vapauttaa vähittäiskaupan sekä parturi- ja kampaamoliikkeiden aukioloajat.

 Samalla poistuu tarve aukioloaikoja koskeviin poikkeuslupiin.

Hiljaisten hyllyjen välissä puikkelehtii joitain ostoskärryjä, ja asiakaspalvelun puhelin pirisee ihmisten kysellessä aukiolosta.

Kirkkonummen Prisma tarttui heti vuoden ensimmäisenä päivänä tilaisuuteen, kun eduskunta päätti joulukuussa vapauttaa kauppojen aukioloajat. Ovet pysyivät avoinna uudenvuodenpäivänä aamukymmenestä iltayhteentoista.

”Hyvä, että kaupat ovat myöhemmin auki. Pääsee sitten käymään iltavuoron jälkeen. Uskon, että se on ihan kannattavaa”, sanoi työvuoronsa päätteeksi ruokaostoksilla käväissyt linja-autonkuljettaja Mikko Ahonen.

Varsinaista asiakastulvaa Prismassa ei vielä ensimmäisenä vapautettujen aukiolojen päivänä ollut näkyvissä. Palvelupäällikkö Tarja Poikkeuksen mukaan neljänä ensimmäisenä aukiolotuntina asiakkaita oli saman verran kuin tavallisen sunnuntain ensimmäisen tunnin aikana.

Iltapäivällä vilkastui, mutta kello seitsemän jälkeen kaupassa ei ollut enää juuri ollenkaan ihmisiä. Päivän asiakasmäärät jäivät noin 1 300 asiakkaaseen, kun tavallisena sunnuntaina asiakkaita on yli 2 000.

Hänen mielestään kauppojen aukioloaikojen laajentaminen vaikutti silti ensimmäisen päivän perusteella hyvältä idealta.

”Asiakkaille tämä tuo vapauden valita, milloin käy kaupassa, sen sijaan että tarvitsee katsoa kalenterista, milloin kauppa on auki. Varmasti tässä vilkastuu, kun ihmiset tottuvat uusiin aukioloaikoihin.”

Janne Järvinen / HS
Agnes Kaarenoja tuli lapsiensa Johannes ja Johanna Kaarenojan kanssa vuoden ensimmäisenä päivänä ostoksille, sillä perhe tarvitsi uutta kalenteria. Samalla ostettiin hedelmiä.
Agnes Kaarenoja tuli lapsiensa Johannes ja Johanna Kaarenojan kanssa vuoden ensimmäisenä päivänä ostoksille, sillä perhe tarvitsi uutta kalenteria. Samalla ostettiin hedelmiä.

Monet kaupat ilmoittivat ottavansa uudet aukioloajat käyttöön vasta helmikuussa, sillä työvuorolistat oli jo laadittu eduskunnan päättäessä vapautuksesta joulukuun lopulla.

Kirkkonummen Prismassa aukioloaikojen pidennys onnistui lyhyellä varoitusajalla, sillä osa-aikaiset työntekijät halusivat ottaa lisää työtunteja. Prismaan ei ole Poikkeuksen mukaan rekrytoitu lisää väkeä.

”Helpoimmillaan olemme toteuttaneet muutokset pidentämällä ihmisten työvuoroja. Se on ollut todella tervetullutta, että he saavat nyt enemmän töitä. Siihen tulee päälle ilta- ja pyhälisät, jotka näkyvät suoraan työntekijän palkassa.”

Kaupan alan työntekijöitä edustava ammattiliitto Pam on jo ehtinyt huolehtia, miten perheen ja työn yhteen sovittaminen onnistuu laajennettuina aukioloaikoina ja jaetaanko lisätyötunnit omille osa-aikaisille työntekijöille eikä esimerkiksi vuokratyövoimalle. Kaikki kunnat eivät pysty tarjoamaan lapsille päivähoitoa yömyöhään ja pyhäpäivinä.

Poikkeus vakuuttaa, että työntekijöiden erilaiset elämäntilanteet huomioidaan työvuorojen suunnittelussa.

”Olemme keskustelleet jokaisen kanssa, kuka pystyy ja on valmis tekemään mitäkin. Pyrimme parhaamme mukaan siihen, ettei kenellekään tulisi suurempaa haittaa.”

Uudet aukioloajat ovat vaikuttaneet myös käyttötavaraosaston tuoteryhmästä vastaavan Jarno Ojalan työvuoroihin, mutta ne eivät ole toistaiseksi hankaloittaneet muuta elämää.

”Lapset ovat minulla vuoroviikoin, ja silloin teen aamuvuoroa. Sitten on enemmän iltavuoroa, kun lapset ovat äidillään”, hän kertoo.

Ojalan mukaan aukiolojen laajennukset kuulostavat hurjilta, mutta aika näyttää, miten asiakkaita minäkin vuorokaudenaikana riittää. Sitä kaupan johtokaan ei osaa ennustaa.

”Uusien aukioloaikojen kannattavuutta pystytään arvioimaan vasta myöhemmin, kun asiakkaat ovat tottuneet muutokseen”, Poikkeus uskoo.

Pidennetyt aukioloajat saivat Kirkkonummella asiakkailta kiitosta. Ne ilahduttivat myös kyläkauppias Sami Kurikkaa, jonka oma kauppa on auki joka päivä.

”Katsotaan, miten se toimii. Onhan se työntekijöiden kannalta melko pitkä aika työskennellä yhteentoista asti, mutta meidän elämäämme se varsinkin helpottaa. Minulla ja vaimollani on sellainen työ, että pääsemme itse kauppaan vasta myöhään.”

Janne Järvinen HS
Kirkkonummen Prisman palvelupäällikkö Tarja Poikkeus uskoo, että marketissa vilkastuu, kun ihmiset tottuvat pidempiin aukioloaikoihin.
Kirkkonummen Prisman palvelupäällikkö Tarja Poikkeus uskoo, että marketissa vilkastuu, kun ihmiset tottuvat pidempiin aukioloaikoihin.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat