Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paheneva rahapula voi ajaa Venetsian myymään taideaarteitaan

Budjetin kanssa kamppailevaa kaupunkia uhkaavat Italian keskushallinnon asettamat miljoonien eurojen sakot.

Talous
 
Manuel Silvestri / Reuters
Joulupukeiksi pukeutuneet soutuharrastajat täyttivät veneineen Garand Canalen Venetsiassa vähän ennen joulua.
Joulupukeiksi pukeutuneet soutuharrastajat täyttivät veneineen Garand Canalen Venetsiassa vähän ennen joulua. Kuva: Manuel Silvestri / Reuters
Tausta

Venetsia vajoaa

 Venetsia on vajonnut viime vuosisadan aikana 23 senttiä.

 Vajoamista edistää ilmaston lämpeneminen ja merenpinnan kohoaminen. Se hidastui 1990-luvulla, kun pohjaveden otto lopetettiin.

 Venetsiaa koettelevat suuret tulvat useita kertoja vuodessa.

 Vuonna 2003 aloitettiin suuren Mooses-patojärjestelmän rakentaminen, koska kaupungin pelättiin muuten uppoavan.

 Miljardeja maksanut hanke on kuitenkin kietoutunut korruptioon.

Pääsymaksu Pyhän Markuksen aukiolle ja Venestian museoiden taideaarteita myyntiin. Näitä keinoja joutuu kanavistaan kuuluisan kaupungin pormestari Luigi Brugnano harkitsemaan talouslehti Wall Street Journalin (WSJ) mukaan, kun Venetsian talous vuotaa yhä pahemmin.

Venetsian rahapulaan vaikuttaa Italian yleinen talousahdinko. Italian keskushallinto on vähentänyt kaupungille myöntämiään varoja ja ohjannut niitä sen sijaan suureen tulvantorjuntajärjestelmään.

Kaupunki ei onnistunut päättyneen vuoden aikana tasapainottamaan budjettiaan, mikä saattaa WSJ:n mukaan johtaa siihen, että keskushallinto asettaa sille miljoonien eurojen sakot. Niistä on määrä päättää tammikuun lopulla. Tämä uhkaa pahentaa kaupungin rahapulaa entisestään.

Venetsia on turistimagneetti, mutta sinne tulevat jättimäiset risteilyalukset lisäävät osaltaan eroosiota ja saasteita.

Turisteilta on kaavailtu lisärahan keräämistä muun muassa niin, että Pyhän Markuksen aukiolle asennettaisiin portit ja päiväkävijöille viiden euron pääsymaksu. Sitä kerättäisiin vain turistisesongin kiivaimpana aikana. Aukiolle päästettäisiin lisäksi vain 65 000 ihmistä päivässä.

Pormestari Brugnano on jo aiemmin syksyllä esittänyt joidenkin Venetsian museoissa olevien taideaarteiden myymistä. Myyntiin voisi joutua muun muassa Gustav Klimtin ja Marc Chagallin töitä.

Sanomalehti Telegraphin mukaan huutokaupattavaksi on harkittu muun muassa Klimtin teosta Judith II (Salome), joka on nyt esillä Venetsian modernin taiteen museossa Ca’ Pesarossa. Pelkästään sen arvo voisi nousta jopa 70 miljoonaan euroon. WSJ:n mukaan kaupungin budjetti on 60 miljoonaa euroa miinuksella.

Näiden taiteilijoiden teosten myymistä Brugnano on perustellut sillä, että ne eivät kuulu Venetsian perintöön. Chagall oli venäläis-ranskalainen, Klimt itävaltalainen. Telegraphin mukaan kaupungin historiaan liittyviä taideteoksia ei huutokaupattaisi.

Brugnanon aikeet ovat aiheuttaneet arvostelua.

Poikkeuksellisen kaupungin ylläpito on kuitenkin poikkeuksellisen kallista. Jopa vanhan Venetsian jätteidenkeruu maksaa WSJ:n mukaan neljä kertaa niin paljon kuin neljä kertaa suuremman uuden osan Mestren puhtaanapito.

Meriveden aiheuttaman eroosion vuoksi rakennuksia on myös kunnostettava tavallista useammin.

Brugnano on vedonnut välttämättömyyteen etsiessään uusia rahalähteitä Venetsialle.

”Mieluummin myyn maalaukset kuin istun täällä ihailemassa niitä kun sadepisarat putoilevat lasten pulpeteille ja yleisissä kirjastoissa ei ole vessapaperia”, hän sanoi WSJ:n mukaan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat