Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Miljardöörit syytävät rahojaan pois – Gatesin ja Buffetin haasteeseen on tarttunut jo 141 suurpohattaa

Suomessa on tänä syksynä puhuttu paljon rikkaista. Yhdysvalloissakin heistä riittää puhetta, mutta suurpohattojen ohella otsikoissa ovat olleet myös suurlahjoittajat.

Talous
 
Rick Wilking / Reuters
Microsoftin perustaja Bill Gates (vas.) ja suursijoittaja Warren Buffet ovat haastaneet maailman miljardöörit lahjoittamaan pois suurimman osan omaisuudestaan.
Microsoftin perustaja Bill Gates (vas.) ja suursijoittaja Warren Buffet ovat haastaneet maailman miljardöörit lahjoittamaan pois suurimman osan omaisuudestaan. Kuva: Rick Wilking / Reuters

Tänä syksynä Suomessa on puhuttu paljon rikkaista. Joulun alla kuohuttivat rikkaiden mielipiteet köyhistä, aiemmin syksyllä varakkaiden eläkeläisten muuttaminen veropakolaisiksi Portugalin.

Myös Yhdysvalloissa riittää puhetta rikkaista, mutta suurpohattojen ohella otsikoissa ovat olleet myös suurlahjoittajat.

Marraskuun alussa Facebookin perustaja Mark Zuckerberg ja hänen vaimonsa Priscilla Chan lupasivat lahjoittaa pois 99 prosenttia omaisuudestaan. He ilmoittivat perustaneensa osakeyhtiön nimeltä Chan Zuckerberg Initiative, jolle he siirtävät vähitellen 45 miljardin dollarin omaisuutensa. Yhtiön tehtäväksi tulee maailman lasten auttaminen.

Zuckerbergin ilmoitus herätti innostusta, mutta myös ihmettelyä, sillä yleensä hyväntekeväisyyttä varten perustetaan säätiö, jota sitovat tarkemmat säännöt kuin osakeyhtiöitä. Jotkut ovatkin epäilleet, ettei uutta yhtiötä ole perustettu hyväntekeväisyyttä vaan veronkiertoa varten.

Lahjoituksesta kertoessaan Zuckerberg ja Chan allekirjoittivat antamissitoumuksen eli lähtivät mukaan Bill Gatesin ja Warren Buffettin Giving Pledge -kampanjaan.

Vuonna 2010 Gates ja Buffett ilmoittivat lahjoittavansa pois suurimman osan omaisuudestaan ja haastoivat maailman muut miljardöörit tekemään saman. Viidessä vuodessa antamislupauksen on allekirjoittanut 141 raharikasta eli 7,7 prosenttia maailman 1 826 dollarimiljardööristä. Suurin osa heistä on amerikkalaisia, mutta joukossa on rikkaita kaikista maanosista.

Klubin jäsenvaatimukset olisi talouslehti Forbesin listauksen mukaan täyttänyt viisi suomalaista: Antti, Ilkka, Niklas ja Ilona Herlin sekä Antti Aarnio-Wihuri, mutta heitä ei löydy allekirjoittajien joukosta.

Antamissitoumuksen allekirjoittajat perustelevat ratkaisuaan The Giving Pledge -kampanjan verkkosivulla. Henkilökohtaiset kirjeet tarjoavat kurkistuksen maapallon rikkaimpien ajatteluun: mitä raha rahaa merkitsee ihmisille, joilla on sitä todella paljon?

Suurin osa lahjoittajista lupaa lahjoittaa pois paljon enemmän kuin puolet omaisuudestaan. Jotkut sanovat haluavansa kuolla yhtä köyhinä kuin maailmaan tulivat, sillä käärinliinoissa ei ole taskuja.

”Emme halua olla hautausmaan rikkaimmat tyypit, vaan haluamme tehdä hyvää, kun olemme vielä elossa. Miksi pitäisi antaa vain muiden pitää hauskaa?” kysyvät kirjeessään urheilubisneksellä vaurastuneet skotlantilaiset Tom ja Marion Hunter.

Lukuisat kirjoittajat toistavat hiukan eri sanoin, ettei raha tuo ihmiselle onnea, ei ainakaan sen jälkeen, kun perustarpeet on täytetty.

”Kama ei oikeasti tuo onnea. Tyydytystä tuovat perhe, ystävät, hyvä terveys ja tyydytys siitä, että tekee tärkeitä asioita”, kirjoittaa brittiyrittäjä Richard Branson.

Moni miljardööri kertoo oman rikastumisensa tarinan. Osa on syntynyt vauraaseen perheeseen, toiset ovat nousseet pohjalta kovalla työllä ja kolmannet ovat sattuneet perustamaan Microsoftin, Facebookin, eBayn tai jonkin muun rahasammon.

Ovat rahat sitten tulleet mistä tahansa, miljardöörejä yhdistää kiitollisuus.

Rikkaaseen perheeseen syntyneet lahjoittajat kertovat usein oppineensa jo kotoaan, että vallan ja vaurauden mukana tulee myös vastuu vähemmän onnekkaista.

Moni puhuu yhteisönsä arvoista: varsinkin juutalaisia on lahjoittajissa paljon. Samasta asiasta puhuu kuitenkin myös eteläafrikkalainen kaivosmagnaatti Patrice Motsepe, joka vetoaa vanhaan afrikkalaiseen Ubuntu/Bothon-laupeusperinteeseen. Sen sijaan uskonnon mainitsee harva.

Suurin osa lahjoittajista on lähtenyt melko vaatimattomista lähtökohdista, jotkut täysin tyhjin taskuin. He eivät kuitenkaan kiitä onnistumisesta itseään vaan tärkeitä tukijoita, onnekkaita sattumia ja usein myös amerikkalaista unelmaa. Siksi he haluavat panna hyvän kiertämään.

Nämä rikkaat eivät puhu köyhistä vähättelevään sävyyn, sillä he tietävät, ettei ihminen voi valita lähtökohtiaan. He ovat kuitenkin omasta kokemuksestaan oppineet, että ihmisen kuuluu ponnistella elämässään eteenpäin. Siksi miljardöörit tukevat mielellään esimerkiksi nuoria tai koulutusta, mutta harvemmin vaikkapa asunnottomia tai huumeriippuvaisia.

Oman ryhmänsä lahjoittajien joukossa muodostavat it-miljardöörit, kuten Bill Gates, Paul Allen, Steve Case ja Mark Zuckerberg.

He ovat menestyneet älyllään ja luovuudellaan. Moni it-miljardööri sanookin rahan olevan heille outo tai kiusallinen asia. Esimerkiksi Paul Skoll kertoo asuneensa kimppakämpässä neljän kaverinsa kanssa, kun eBayn listautuminen pörssiin toi hänelle satoja miljoonia.

Moni työllään rikastuneista pelkää, että helppo raha pilaa heidän lapsensa. Monet kertovat lastensakin tukevan sitä, että suurin osa perheen rahoista lahjoitetaan pois.

It-miljardöörit suhtautuvat antamiseen kunnianhimoisemmin kuin perinteiset raharikkaat, jotka tyytyivät usein antamaan rahakasan yliopistolle tai taidemuseolle.

Internet-miljardööri Juri Milnerin mukaan Bill ja Melinda Gates ovat opettaneet muille rikkaille, ettei auttaminen riitä – pitää auttaa hyvin. Gatesien säätiö valitsee projektinsa tarkasti ja hakee maksimaalista tuottoa – mutta ei rahana vaan rakennettuina vessoina, rokotettuina lapsina ja parempana maailmana.

Rick Wilking / Reuters
Facebookin perustaja Mark Zuckerberg ja hänen vaimonsa Priscilla Chan liittyivät suurlahjoittajiksi.
Facebookin perustaja Mark Zuckerberg ja hänen vaimonsa Priscilla Chan liittyivät suurlahjoittajiksi.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat