Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiinan talous nilkuttaa edelleen – alkaneesta vuodesta odotetaan karikkoista

Talous
 
Jason Lee / Reuters
Pilvenpiirtäjä rakenteilla savusumun keskellä Pekingissä joulukuussa.
Pilvenpiirtäjä rakenteilla savusumun keskellä Pekingissä joulukuussa. Kuva: Jason Lee / Reuters

Tuoreimmat luvut Kiinan teollisuustuotannosta eivät lupaa paranevia näkymiä alkaneelle vuodelle.

Tuotannon heikkeminen antaa arvioitsijoiden mukaan aihetta odottaa jatkuvia vaikeuksia tälle maailman toiseksi suurimmalle kansantaloudelle, jolla on suuri merkitys koko maailmantalouden kehitykselle.

Vuodenvaihteen jälkeen julkistettu luku kertoo uutistoimistojen mukaan, että yhteenlaskettu tuotanto kiinalaisissa teollisuuslaitoksissa pieneni joulukuussa edelleen, nyt viidennen peräkkäisen kuukauden ajan.

Tuotannon määrää tehtaissa mitataan niis sanotulla PMI-indeksillä, jonka pohjaksi on haastateltu teollisuuden ostoista ja tilauksista vastaavia päälliköitä.

Joulukuun raportti kertoo, että tuotannon laskun taustalla on ulkomailta tulleen kysynnän heikkeneminen. Kotimainen Kiinan sisältä tullut kysyntä teollisuuden tuotteille on sen sijaan kasvanut.

Ulkomaiset tilaukset ovat raportin mukaan pienentyneet jo 15 kuukautta peräjälkeen.

Kiinasta on tullut parin viime vuosikymmenen aikana suuri vientituotteiden toimittaja muulle maailmalle, kun sinne on siirretty tuotantoa edullisten tuotantokustannuksen takia.

Nyt Kiinassa tehtävää tavaraa ei osteta muualla maailmassa enää entiseen tahtiin. Seurauksena Kiinan tehtaat käyvät vajaateholla, mikä heikentää yritysten tuloksia ja hidastaa kansantalouden kasvua.

Koska Kiina on viennin lisäksi myös suuri tuoja varsinkin raaka-aineissa, sen talouden hyytyminen hyydyttää sen tuontia ja samalla maailmantalouden vetoa.

Virallisten lukujen mukaan Kiinan talous kasvoi 7,3 prosenttia toissa vuonna 2014. Viime vuoden kasvuluvuksi on alustavasti arvioitu 6,9 prosenttia ja alkaneen vuoden kasvuksi keskuspankki ennustaa 6,8 prosenttia.

Kasvu on siis länsimaisittain katsoen edelleenkin hyvällä tasolla, mutta virallisia lukuja on myös epäilty ja katsottu, että todellinen kasvu on jo jonkin aikaa ollut ilmoitettuja lukuja heikompaa.

Poliittisin päätöksin taloutta on yritetty saada piristymään, mutta toistaiseksi vailla kovin näkyviä tuloksia.

Keskuspankki on alentanut ohjauskorkoa kuusi kertaa marraskuun 2014 jälkeen ja pankkien reservivaatimuksia on höllätty luotonannon pirtistämiseksi.

Positiivisena tuloksena asuntomarkkinat alkoivat toipua viime vuoden puolella edellisen vuoden pudotuksesta ja asuntojen hinnat kääntyivät nousuun. Tuoreen raportin mukaan Kiinan sadassa suurimmassa kaupungissa asuntoneliön keskimääräinen hinta on nyt noin 1 500 euroa.

Kiinan poliittinen johto on luvannut, että se jatkaa raha- ja finassipolitiikan keventämistä, mikä merkitse julkisen sektorin kulutuksen ja investointien ja samalla valtion budjetin alijäämän kasvua.

Kiinan budjetin alijäämä voi tämän seurauksena nousta alkaneena vuonna suurimmilleen puoleen vuosisataan.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat