Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

BP:n toimitusjohtaja ennustaa: Raakaöljy halpenee tänä vuonna lisää

Talous
 
Statoil
Norjalainen Statoil suunnittelee havainnekuvan mukaisia isoja porauslauttoja Johan Sverdrupin kentälle, josta tulee lähivuosien suurimpia porausalueita Pohjanmerellä.
Norjalainen Statoil suunnittelee havainnekuvan mukaisia isoja porauslauttoja Johan Sverdrupin kentälle, josta tulee lähivuosien suurimpia porausalueita Pohjanmerellä. Kuva: Statoil

Maailman suurimpiin öljy-yhtiöihin kuuluvan brittiläisen BP:n toimitusjohtaja Bob Dudley ennustaa, että öljy pysyy halpana vielä pitkään.

”Ennustukseni on, että tätä jatkuu vielä muutaman vuoden”, Dudley sanoi viikonvaihteessa radiohaastattelussa uutistoimisto AFP:n mukaan.

Raakaöljyn hinnat halpenivat viime vuoden aikana 34 prosenttia, johtuen lähinnä Kiinan vähentyneestä öljyn kysynnästä, mikä kasvatti entisestään öljyn ylitarjontaa maailmalla.

Ylitarjonnasta huolimatta öljyntuottajamaiden maiden järjestö Opec ei pystynyt päättämään tuotannon rajoittamisesta, koska sen jäsenmaat kamppailevat myös toisiaan vastaan markkinaosuuksista.

Ylitarjontaa saattaa vielä lisätä Yhdysvaltain kongressin äskettäinen päätös lopettaa Yhdysvalloissa tuotetun raakaöljyn vientikielto.

Dudley ennusti, että öljyn hinta saattaa edelleen halventua alkaneen vuoden alkupuolella, mutta vakiintua sitten loppuvuotta kohden.

Edullisesta öljystä hyötyvät myös suomalaiset autoilijat ja kansantalous. Besiinin ja dieselin hinta pysyy aisoissa ja öljyn hinta vaikuttaa hillitsevästi myös muun energian hinnoitteluun.

Hintojen laskun ja ylitarjonnan takia suuret öljy- ja kaasuyhtiöt aikovat tänä vuonna leikata edelleen investointejaan uuteen tuotantoon ja öljynetsintään.

Toimialan arvioiden mukaan investoinnit alenevat alkaneena vuonna 480 miljardiin euroon, mikä on alin luku kuuteen vuoteen. Viime vuonna investointiin 550 miljardia euroa, missä oli edelliseen vuoteen pudotusta 22 prosenttia.

Suurinvestointeja aloitettiin viime vuonna vähän. Yksi niistä oli norjalaisen Statoilin 27 miljardin euron kenttä Johan Sverdrup Pohjanmerellä.

Vaikka öljy-yhtiöt ovat menettäneet tulojaan raakaöljyn hinnan laskun seurauksena, ei niiden talous ole keskimäärin huonolla tolalla. Kustannuksissa on säästetty muutenkin kuin investointeja vähentämällä. Monilla on omistuksessaan hyvätuottoisia jalostamoja.

Osinkojen maksusta yhtiöt eivät halua tinkiä huononakaan aikana ja monilla on varaa ottaa lisää velkaa osingonmaksuun.

Statoil ja espanjalainen Repsol on arvioiden mukaan alan velkaisimmat yhtiöt.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat