Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Moni teknologiayritys on miljardien arvoinen, vaikka liiketoiminta on vaatimatonta– herättänyt epäilyjä talouskuplasta

Esimerkiksi taksikyytejä välittävän Uberin liikevaihto on tänä vuonna arviolta noin kaksi miljardia dollaria. Summa ei ole vähäinen – paitsi suhteessa yhtiön noin 50 miljardin arvoon.

Talous
 
Aleksi Tuomola / Lehtikuva
Taksikyytejä välittävän Uberin arvoksi lasketaan noin 50 miljardia dollaria.
Taksikyytejä välittävän Uberin arvoksi lasketaan noin 50 miljardia dollaria. Kuva: Aleksi Tuomola / Lehtikuva

Juhlat nuorissa miljardien arvoisissa teknologiayrityksissä saattavat olla loppumassa.

Lupaaviin teknologiayhtiöihin on kaadettu viime vuosina miljardikaupalla pääomia, mutta odotettua hitaampi kasvu ja vaisut pörssilistautumiset ovat synkistäneet rahoittajien tunnelmia.

”Amerikassa rahahanat ovat selkeästi tiukentuneet, jos mietitään kaikkein korkeimmin arvostettuja hankkeita”, kertoo suomalaisen pääomasijoittajan Inventuren toimitusjohtaja Sami Lampinen.

Yksisarvinen on paitsi tarueläin myös hahmo, joka seikkailee usein talouslehtien sivuilla. Nimityksellä tarkoitetaan pörssin ulkopuolella olevaa nuorta yritystä, jonka arvoksi on laskettu yli miljardi dollaria.

Tarustoissa yksisarviset olivat harvinaisia, mutta yritysmaailmassa niistä on tullut tavallisia kuin suomenhevosista. Sveitsiläispankki Credit Suissen mukaan yksisarvisia oli vuonna 2009 vain neljä, mutta syksyllä niitä oli jo 124. Suomessa tällaisia yrityksiä on yksi: pelistudio Supercell.

Moni yritys on valtavan arvokas, vaikka liiketoiminta on melko vaatimatonta. Lehtitietojen perusteella sosiaalisen median palvelujen Snapchatin ja Pinterestin liikevaihto on samaa luokkaa kuin esimerkiksi tietoturvayhtiö F-Securella, mutta arvostus on monikymmenkertainen.

Taksikyytejä välittävän Uberin liikevaihto on uutistoimisto Reutersin arvion mukaan tänä vuonna noin kaksi miljardia dollaria. Summa ei ole vähäinen – paitsi suhteessa yhtiön noin 50 miljardin arvoon.

Ilmiö on herättänyt epäilyjä talouskuplasta.

”Ylipäätään arvostukset ovat olleet viime aikoina korkealla, jos puhutaan teknologiayhtiöstä”, sanoo valtion Suomen Teollisuussijoituksen rahastosijoituksista vastaava johtaja Anne Riekki.

Yhtiöiden arvostuksia on nostanut matala korkotaso, joka on saanut sijoittajat hakemaan tuottoja muualta kuin pörssiyhtiöistä tai velkakirjoista.

Lampisen mukaan sijoittajat näyttävät uskovan, että esimerkiksi Uber, majoitusta välittävä Airbnb tai musiikkipalvelu Spotify kasvavat seuraavan 10–15 vuoden aikana todella voimakkaasti.

Toinen korkeiden arvostusten selitys on se, että sijoittajat ja yritykset ovat ottaneet luovat keinot käyttöön yltääkseen tavoiteltuun miljardin dollarin rajaan.

Pörssiyhtiön markkina-arvon voi laskea helposti kertomalla osakkeiden hinnan niiden määrällä. Listautumattoman yhtiön hintalappuna pidetään sijoitusten perusteella laskettua arvostusta, mutta sijoitusten ehdot vaikuttavat lukuun tavalla, jota on vaikea arvioida.

Todellinen mittari yhtiön hinnalle on yrityskauppa tai pörssilistaus, ja tässä suhteessa osa sijoittajista on joutunut pettymään. Pilvipalveluyhtiö Box listautui Techcrunch-lehden mukaan tänä vuonna 30 prosentin ja maksunvälittäjä Square 40 prosentin ”alennuksella” aiempaan arvoon verrattuna.

Jos yksisarvisten ympärille on rakentunut kupla, häviäjiä ovat sijoittajat ja myös yritysten työntekijät. Monessa teknologiayrityksessä rivityöntekijöitäkin palkitaan yhtiön arvoon sidotuin osakeoptioin.

Kun edellinen teknokupla puhkesi vuosituhannen vaihteen jälkeen, moni piensijoittaja kärsi isot tappiot. Tällä kertaa tavallisen kansalaisen rahat ovat pelissä vain välillisesti.

Listautumattomia yhtiöitä ovat rahoittaneet erityisesti pääomasijoittajat, jotka keräävät varansa muun muassa työeläkeyhtiöiltä. Suomalaisten työeläkerahoja on Lampisen mukaan yksisarvisissa kiinni vain vähän.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat