Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Paniikki Kiinan pörsseissa levisi koko maailmaan

Talous
 
BOBBY YIP / REUTERS
Vuosi 2016 alkoi Kiinan osakemarkkinoilla uhkaavasti. Kaupankäynti keskeytettiin maanantaina pörssisukelluksen jälkeen. Kiina-huolien vuoksi kurssit vajosivat myös muualla maailmassa.
Vuosi 2016 alkoi Kiinan osakemarkkinoilla uhkaavasti. Kaupankäynti keskeytettiin maanantaina pörssisukelluksen jälkeen. Kiina-huolien vuoksi kurssit vajosivat myös muualla maailmassa. Kuva: BOBBY YIP / REUTERS
Tästä on kyse

Osakekuplassa on yhä kuumaa ilmaa

 Kiinan osakemarkkinat alkoivat kuumentua äkisti vuoden 2014 loppupuolella.

 Monet piensijoittajat kahmivat osakkeita velkarahalla. Shenzhenin ja Shanghain pörssien pääindeksit kipusivat yli sata prosenttia reilussa puolessa vuodessa.

 Kupla puhkesi kesäkuussa, ja kurssit romahtivat noin 30 prosenttia parissa viikossa.

 Markkinoiden epävakaus jatkui koko viime vuoden loppupuoliskon. Valtion massiiviset tukitoimet ovat pönkittäneet kursseja väliaikaisesti.

Markkinavuosi 2016 alkoi hyytävästi, kun osakkeet halpenivat maanantaina voimakkaasti eri puolilla maailmaa: Kiinassa seitsemän prosenttia, euroalueella kolme prosenttia ja Yhdysvalloissa yli kaksi prosenttia.

Hermoilun syypää on Kiina. Heikot tiedot talouden kehittymisestä ja huoli valtion tukitoimien päättymisestä heikensivät osakkeita Kiinassa niin paljon, että kaupankäynti jouduttiin uusien sääntöjen mukaisesti keskeyttämään loppupäiväksi.

”Tässä voi olla käsillä jatko-osa kesän osakekurssien romahdukselle. Kiinan talous on ajautumassa luottamuskriisiin, jota osakekuplan puhkeaminen pahentaa”, toteaa Nordean Aasia-analyytikko Amy Yuan Zhuang.

Shanghain ja Shenzhenin pörssien CSI 300 -osakeindeksi heikkeni maanantaina seitsemän prosenttia.

Suomen Pankin Kiinan talouteen erikoistunut ekonomisti Riikka Nuutilainen korostaa, että osakekurssien perusteella ei voi päätellä talouden kuntoa.

”Kiinan pörssi on ollut jo pitkään irrallinen reaalitalouden tapahtumista. Huolestuttavampaa Kiinassa on velkaantumisen kasvuvauhti etenkin yrityssektorilla ja paikallishallinnoissa.”

Kiinan koko talouden velka-aste, yksityinen sektori mukaan lukien, on maan keskuspankin mukaan jo 210 prosenttia suhteessa bruttokansantuotteeseen. Vielä vuoden 2011 lopussa velkasuhde oli 160 prosenttia.

Nordean Zhuang varoittaa, että sijoittajien levottomuus voi levitä ylikuumentuneille lainamarkkinoille. Hän myös huomauttaa, että esimerkiksi Frankfurtin pörssi liikkuu vahvasti Kiinan tahtipuikon mukaan.

Saksa on hyötynyt huimaa vauhtia kasvaneen Kiinan teollisuustilauksista. Suomessa teollisuuden suuret vientiyritykset, kuten Metso, Konecranes ja Stora Enso, kärsivät Kiinan talouden hyytymisestä.

”Psykologia toimii nopeasti. Kun sijoittajat epäilevät, että kurssien syöksy on merkki Kiinan reaalitalouden ongelmista, pelko tarttuu koko maailmaan”, Zhuang sanoo.

Vuodenvaihteessa Kiinassa otettiin käyttöön uusi jarrumekanismi. Jos CSI 300 -osakeindeksi vajoaa päivän aikana yli viisi prosenttia, kaupankäynti keskeytetään varttitunniksi. Seitsemän prosentin romahdus tarkoittaa, että kaupankäyti keskeytetään koko päiväksi.

Pörssit joutuivat iskemään jarrut pohjaan heti vuoden ensimmäisen kaupankäyntipäivän puolivälissä.

”Jarrumekanismi voi lisätä hermoilua. Sijoittajat pelkäävät pörssien äkillistä sulkeutumista ja myyvät tilaisuuden tullen kaiken heti”, Zhuang arvioi.

Kesän myllerryksen seurauksena Kiina aloitti markkinoiden tukitoimet ja lupasi jatkaa niitä ainakin vuoden vaihteeseen.

Zhuangin mukaan valtio painoi vain ”pause-nappulaa” osakkeiden tukiostoilla ja myyntikielloilla. Jos Kiina jättää osakekaupan markkinavoimien käsiin, kurssit todennäköisesti jatkavat vajoamistaan, kunnes hintakupla on poistunut.

”Talousluvut ovat kehnoja, ja Kiinan valuutta on heikoimmillaan viiteen vuoteen. Valtio tuskin luopuu markkinoiden tukemisesta epävakaassa tilanteessa. Se on pannut uskottavuutensa peliin, eikä halua murentaa talousluottamusta entisestään.”

Goldman Sachs -pankki arvioi, että Kiina käytti pörssien tukitoimiin pelkästään kesän aikana yli 200 miljardia euroa.

Kiinan kasvukivut lisäävät sijoittajien hermostuneisuutta. Teollisuuden ostopäällikköindeksi hiipui markkinaodotusten vastaisesti joulukuussa 48,2 pisteeseen marraskuun 48,6 pisteestä. Alle 50 pisteen lukema kertoo tuotannon kasvuvauhdin hidastumisesta.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat