Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Suomen suosituin auto on Škoda Octavia

Talous
 

Suomalaiset luottavat tuttuihin automerkkeihin vuodesta toiseen.

Suomen suosituin automalli oli viime vuonna Škoda Octavia, kun katsotaan uusia myytyjä autoja. Perässä tulivat Nissan Qashqai ja Volkswagen Golf, käy ilmi Trafin ensirekisteröintitilastoista.

Škoda Octavia oli ykköspaikalla myös viime vuonna. Muuten järjestys on vaihdellut, mutta kärkikolmikko on ollut sama vuodesta 2013.

Kun kaikki mallit otetaan huomioon, suomalaisten suurin suosikki oli viidettä vuotta peräkkäin saksalainen Volkswagen.

Luottamusta ei näytä heilauttaneen edes se, että Volkswagen kärähti syksyllä päästöhuijauksesta, jota on kuvailtu vuosisadan suurimmaksi.

Vuonna 2015 Suomessa rekisteröitiin 108 812 uutta henkilöautoa, joista 11,9 prosenttia oli Volkswagen-merkkisiä. Toiseksi suosituin oli Toyota 11,2 prosentin osuudella. Seuraavina tilastossa olivat Škoda, Ford ja Volvo.

Volkswagen oli ykkönen sekä henkilö- että pakettiautoissa. Volkswagen oli varmasti ykkönen myös otsikoiden määrässä, kun media ympäri maailman kirjoitti loppuvuoden aikana uutisia siitä, että jopa 11 miljoonaan yhtiön autoon oli asennettu ohjelmisto, joka järjestelmällisesti huijasi päästömittauksia.

Silti esimerkiksi joulukuussa Volkswagen oli Suomen eniten rekisteröity auto.

Liikenneturvallisuusviraston tietojohtajan Juha Kenraalin mukaan on mahdollista, että päästöhuijauksen vaikutukset näkyvät Suomessa viipeellä.

”Päästöskandaalin vaikutuksia on vielä vaikea analysoida. Sen näkee tarkemmin pitkällä aikavälillä, sillä autojen tilauksissa on muutaman kuukauden viive. En tiedä, miten autoja on tilattu sen jälkeen, kun skandaali eskaloitui”, hän sanoo.

HS ei tavoittanut Volkswagenin Suomen-maahantuojaa kommenttia varten.

Vaikka Volkswagen oli suosituin merkki, yhtiön ykkösmallin Golfin myynti väheni selvästi edellisvuodesta. Viime vuonna rekisteröitiin 3 852 uutta Golfia, kun vuotta aiemmin määrä oli 5 265.

Kaiken kaikkiaan autokauppa piristyi Suomessa edellisvuodesta: henkilöautojen ensirekisteröintien määrä kasvoi 2,4 prosenttia.

Uusia autoja rekisteröitiin eniten Uudellamaalla (48 960) ja vähiten Kainuussa (896)

Liikenneviraston Juha Kenraali kiittelee myynnin vauhdittamisesta etenkin romutuspalkkiokampanjaa.

”Romutuspalkkio nosti pienten autojen osuuksia. Se näkyi esimerkiksi Toyota Yariksen ja Ford Fiestan nousussa.”

Kampanjassa auton ostaja sai uudesta autosta 1 500 euron alennuksen, jos vei samalla vanhan autonsa romutukseen. Kampanjan jatkumisesta tullee päätöksiä keväällä.

Liikennevirasto ennustaa, että uusien autojen myynti kasvaa Suomessa myös tänä vuonna.

”Uusien henkilöautojen rekisteröintien uskotaan kasvavan noin 110 000:een tänä vuonna. Mutta suurin tekijä automyynnissä on talouden tilanne. Jos se lähtee nousuun, autokauppa lähtee nousuun”, Kenraali sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat