Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Personal trainer voi auttaa karistamaan lisäkilot – näin teet tehokkaan harjoituksen kotona

Oman valmentajan löytämiseen kannattaa käyttää aikaa, sanovat asiantuntijat.

Talous
 
Näin teet tehokkaan lihaskuntoharjoituksen kotonasi
Näin teet tehokkaan lihaskuntoharjoituksen kotonasi
Kuntokoulun personal trainerit Kirsi Vaulamo ja Tuomas Manninen käyvät läpi viiden liikkeen harjoituksen oman kehon painolla. Kuvaus: Akseli Valmunen, editointi: Esa Syväkuru, toimittaja: Paavo Teittinen

Kuvitellaan seuraava tilanne: Uusi vuosi siintää edessä. Syksyn aikana kertyneistä liikakiloista pitäisi päästä eroon ennen kesää.

Lenkki- tai salikaveria ei kuitenkaan oikein löydy. Ryhmäliikuntatunnit tuntuvat etäisiltä. Olo on muutenkin vähän epävarma.

Mitä tehdä?

Yhä useampi suomalainen kääntyy henkilökohtaisen valmentajan eli personal trainerin puoleen. Alan asiantuntijoiden mukaan alkuvuonna näkyy aina selvä asiakaspiikki. Ihmiset tekevät uudenvuodenlupauksia ja liittyvät kuntosaleille.

”Myös vanhat jäsenet aktivoituvat, kun pitäisi päästä rantakuntoon. Valmentajien käyttö lisääntyy näinä aikoina tosi paljon”, kertoo SatsElixian Jaakko Sarantaus. Hän vastaa Suomen suurimman kuntokeskuksen personal trainereista.

Henkilökohtaisten valmentajien käyttö on lisääntynyt lyhyessä ajassa merkittävästi.

Vuosituhannen vaihteessa kyse oli lähinnä missien ja urheilijoiden palvelusta. Noin vuodesta 2007 alkaen valmentajien käyttö on levinnyt tavallisten kuntoilijoiden piiriin ympäri Suomea. Kuluttajalla on etenkin suurissa kaupungeissa runsaasti valinnanvaraa.

Personal trainer -palveluja tarjoavat kaikki suuret kuntoketjut, kuten SatsElixia, Fressi ja Forever. Moni kuntoketju tarjoaa uusille jäsenille yhden tai kaksi ilmaista tapaamista valmentajan kanssa.

Valmennuspalveluja saa myös useilta pienemmiltä, paikallisilta kuntosaleilta.

Lisäksi valmentajan voi värvätä suoraan netistä, jolloin harjoittelupaikka ei ole sidottu yhteen saliin. Esimerkiksi Suomen suurin valmentajien kouluttaja Trainer4You Revolution pitää kotisivullaan listaa valmentajistaan ympäri maata.

Vaikka palvelun käyttö on yleistynyt, moni jännittää yhä ajatusta omasta valmentajasta. Sarantaus listaa kuulemiaan yleisiä huolia: Alkaako valmentaja nauraa minulle? Olenko tarpeeksi hyvässä kunnossa?

”Ihmiset saattavat pelätä joutuvansa rääkkiin ja ajatella, että he eivät osaa tai pysty tekemään asioita, joita valmentaja vaatii”, sanoo pääkaupunkiseudulla toimivan Kuntokoulun valmentaja ja omistaja Kirsi Vaulamo.

Akseli Valmunen
Pääkaupunkiseudulla toimivan Kuntokoulun omistaja Kirsi Vaulamo kouluttaa henkilökohtaisia valmentajia.
Pääkaupunkiseudulla toimivan Kuntokoulun omistaja Kirsi Vaulamo kouluttaa henkilökohtaisia valmentajia.

Hyvä valmentaja ottaa kuitenkin aina huomioon asiakkaan lähtötason, asiantuntijat korostavat. Ketään ei pakoteta esimerkiksi kuntotestiin.

”Ammattitaitoinen valmentaja ei missään tapauksessa tuomitse tai vertaile ketään. Sillä, missä kunnossa asiakas on, ei ole mitään merkitystä. Tarkoitus on auttaa ihmistä”, lisää Sarantaus.

Apu ei ole ilmaista. Hintahaarukka kymmenelle harjoituskerralle on Suomessa karkeasti 500–1 000 euroa. Esimerkiksi SatsElixialla vastaava sopimus maksaa halvimmillaan 600 euroa, Fressillä 720 euroa ja Foreverilla 840 euroa.

Eri palveluntarjoajien hinnat eivät välttämättä ole rinnastettavissa, koska ne vaihtelevat muun muassa valmennuksen sisällön, valmentajan kokemuksen ja sopimuksen pituuden mukaan. Kokonaishintaa laskiessa tulee myös muistaa, että valmennussopimuksen päälle joutuu luonnollisesti maksamaan myös kuntosalin jäsenmaksun.

Yleensä oma valmentaja tavataan kerran viikossa. Sopimukset tehdään harjoituskertojen perusteella, aina muutamasta tapaamisesta vaikka vuodeksi.

Rahalla saa ainakin teoriassa monipuolista palvelua. Kuvaavana esimerkkinä helsinkiläinen CoreTrainers lupaa auttaa asiakkaitaan kaikessa laihtumisesta täysimittaiseen triathloniin.

”Alalta löytyy tarjontaa muun muassa fitness-valmennukseen, juoksuun, ravitsemukseen, kestävyyslajeihin ja voimaharjoitteluun”, luettelee Kuntokoulun Vaulamo.

Harjoitukset voi sopia minne vain, missä olosuhteet antavat myöten. Urheilla voi myös porukalla. Trainer4Youn verkostojohtajan Heli Männistön mukaan 5–10 hengen pienryhmät ovat hyvin suosittuja. Samassa elämäntilanteessa olevien kanssa harjoittelu on monelle palkitsevaa.

”On esimerkiksi painonhallintaryhmiä. Vertaistuen saaminen ruokkii harjoittelua. Pieni ryhmäpaine myös sitouttaa ihan eri tavalla.”

Valmentajaa hankkiessa kuluttajan pitää olla tarkkana, koska kyseessä ei ole luvanvarainen ammatti. Kuka tahansa voi kutsua itseään personal traineriksi.

Männistö painottaa, että valmentajan koulutustaustan ja työhistorian selvittäminen on tärkeää. Se auttaa myös sopivan valmentajan löytämisessä, jos asiakkaalla on erityistoiveita. Jotkut personal trainerit ovat tottuneet työskentelemään esimerkiksi äskettäin synnyttäneiden kanssa.

”Valmentajan valitsemiseen kannattaa käyttää aikaa. Koulutustaustan lisäksi on hyvä olla perillä valmentajan suosituksista.”

Personal trainer olisi aina hyvä tavata ennen sopimuksen tekemistä, Männistö lisää. Henkilökemia on tärkeää.

”Hyvän valmentajan tunnistaa siitä, että hän ei jauha itsestään vaan on kiinnostunut asiakkaasta.”

Jos kemiat eivät täsmää, voi personal trainerin mahdollisesti vaihtaa toiseen. Se on niin harvinaista, että moni yritys katsoo asiaa tapauskohtaisesti. Käytännössä valmentajan saa varmasti vaihdettua suuremmissa kuntoketjuissa, ja todennäköisesti myös useampia valmentajia työllistävillä saleilla. Mikäli valmentaja on yksityisyrittäjä, voi vaihtaminen olla vaikeaa.

”Kannattaa aina käydä sopimus läpi myös tämän asian suhteen. Tärkeintä on keskittyä valitsemaan hyvä valmentaja etukäteen”, Männistö sanoo.

Lähtökohta on, ettei valmennussopimusta voi purkaa. Myös tämä on kuitenkin asia, jota yritykset katsovat tapauskohtaisesti. Purkaminen voi onnistua esimerkiksi, jos elämäntilanne muuttuu merkittävästi vaikka sairauden vuoksi. Jotkut yritykset antavat myydä tai lahjoittaa ostettuja valmennustunteja eteenpäin, toiset eivät.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat