Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pörssissä vuosi alkoi levottomasti

Suursijoittajat ovat innostuneet kiinteistösijoituksista, koska osakkeet ovat nousseet pitkään.

Talous
 
LUCAS JACKSON
Osakkeiden välittäjä seurasi maanantaina New Yorkin pörssissä, kuinka osakkeet halpenivat vuoden ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä.
Osakkeiden välittäjä seurasi maanantaina New Yorkin pörssissä, kuinka osakkeet halpenivat vuoden ensimmäisenä kaupankäyntipäivänä. Kuva: LUCAS JACKSON

Kiinan valtionrahastot ostivat tiistaina runsaasti osakkeita pysäyttääkseen Kiinan osakemarkkinoita maanantaina koetelleen syöksyn, uutistoimisto AFP kertoi.

Kiinan markkinavalvoja puolestaan ilmoitti suunnittelevansa uusia rajoituksia pörssiyhtiöiden suurten osakeenomistajien myynteihin.

Uutistoimisto Reutersin mukaan Kiinan keskuspankki osti tiistaina arvopapereita yli 18 miljardin euron arvosta rauhoittaakseen sijoittajia. Keskuspankki osti arvopapereita enemmän kuin kertaakaan syyskuun jälkeen yhtenä päivän aikana.

Poikkeukselliset toimet käynnistettiin, koska Manner-Kiinan osakkeet halpeneivat maanantaina liki seitsemän prosenttia. Sen jälkeen kaupankäynti lopulta keskeytettiin.

Yhdysvalloissa S&P500-osakeindeksi ja Nasdaq-osakeindeksi näyttivät huonointa vuoden ensimmäisen kaupankäyntipäivän kehitystä sitten vuoden 2001, CNBC-taloussivusto laski.

Maanantain päätteeksi molemmat pörssien pääindeksit heikkenivät Yhdysvalloissa yli 1,5 prosenttia ja Nasdaq-indeksi yli kaksi prosenttia.

Voimakkaimmin Kiinan pörssirojahdus iski Frankfurtin pörssiin, jossa osakkeet halpenivat maanantaina 4,3 prosenttia.

Sijoittajat arvioivat maanantaina uutistoimistoille, että osakkeiden voimakas halpeneminen johtui etenkin huonoista Kiinan teollisuustuotannon kasvuvaihdin hidastumisesta sekä jännitteiden lisääntymisestä Yhdysvalloissa ja Lähi-idässä.

Teollisuustuotannon hidastuminen Kiinassa aiheutti huolta maailman toiseksi suurimman kansantalouden kasvuvauhdista.

Yhdysvalloissa teollisuuden tuotannon kannalta tärkeä ISM-indeksi heikkeni joulukuussa huonoimmilleen sitten kesäkuun 2009.

Indeksi on ollut heikentynyt kuusi kuukautta peräkkäin.

Tiistaina kaupankäynti Aasian monissa pörsseissä alkoi osakkeiden halpenemisella. Shanghaissa kurssit päätyivät 0,3 prosenttia ja maanantain päätöstason alapuolelle. Hongkongin Hang Seng -indeksi heikkeni 0,65 prosenttia.

”Markkinoilla on ylipäänsä tyypillistä, että uutisiin reagoidaan yli”, Valtion eläkerahaston toimitusjohtaja Timo Viherkenttä selittää alkuvuoden suuria heilahduksia.

Kiinassa ilmiö usein korostuu, koska yksityiset sijoittajat heiluttavat kursseja enemmän. Osakkeiden heittelehtimiseen voi olla syynä myös vuodenvaihteeseen liittyviä tekijöitä.

Suurin käynnissä oleva muutos on kuitenkin Kiinan talouskasvun hidastuminen ja samaan aikaan maassa tapahtuva iso murros kohti palvelutaloutta, Viherkenttä sanoo.

Rakennemuutoksen takia Kiina tarvitsee selvästi vähemmän raaka-aineita ja investointihyödykkeitä muualta maailmasta.

Kiinan osuus maailman metallien käytöstä vastaa lähes puolta. Kun tuo kysyntä hiipuu, paljon metalleja vievät maat ja investointihyödykkeitä vievät valtiot kuten Saksa kärsivät, Viherkenttä arvioi.

Työeläkeyhtiö Ilmarisen toimitusjohtaja Timo Ritakallio muistutti äskettäin STT:n haastattelussa, että pörssikurssit ovat nousseet vuoden 2009 pohjista Euroopassa 150 prosenttia ja Yhdysvalloissa lähemmäs 250 prosenttia.

Ritakallio varoitti uuden finanssikriisin mahdollisuudesta ja ennusti, että pörsseissä voidaan nähdä korjausliikkeitä.

Viherkenttä on Ritakallion kanssa pitkälti samoilla linjoilla.

”Pitkään jatkunut hyvien osaketuottojen kausi antaa aihetta epäillä ja pelätä, että osakkeiden hinnannousun aika voi olla ohi”, Viherkenttä sanoo.

Perusteluna on se, että pörssituotot ovat viime aikoina olleet kahta eri kautta pitkälti elvyttävän rahapolitiikan varassa.

”Matalat korot ovat pitäneet vaihtoehtoiset tuotot olemattomina, ja samanaikaisesti halpa velkaraha on lisännyt velkavetoisen osakesijoittamisen houkuttelevuutta.”

”Kukaan ei tiedä miten tilanne tulee purkautumaan”, Viherkenttä sanoo.

”Vaikka osakekurssit eivät kaikilla arvostusmittareilla ole huippukorkealla, niin kyllähän näin voimakkaasta pörssinoususta on historiallisesti aina seurannut aika reipas lasku.”

Viherkenttä kertoo, että institutionaaliset sijoittajat kuten eläkerahastot ovat viime aikoina kiinnostuneet kovasti erilaisiin kiinteistö- ja infrastruktuurihankkeisiin tehtävistä sijoituksista.

Infrastruktuurisijoituksia ovat esimerkiksi teihin ja jätehuoltoon tehtävät sijoitukset.

”Jos korot ovat nollan tuntumassa ja osakkeita pidetään kalliina, niin kyllähän silloin kiinteistöt ja infra kiinnostavat”, Viherkenttä perustelee.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat