Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Euroalueen inflaatio yhä kaukana EKP:n tavoitteesta

Talous
 

Euroalueen inflaatiovauhti eli hintatason yleinen kallistuminen pysyi joulukuussa ennallaan 0,2 prosentissa, ilmenee Euroopan tilastokeskuksen tiistaina julkaisemista ennakkotiedoista.

Sen sijaan pohjainflaatio hidastui 0,8 prosentiin. Marraskuussa pohjainflaatio oli 0,9 prosenttia ja lokakuussa 1,0 prosenttia.

Pohjainflaatiosta on poistettu energian ja elintarvikkeiden vaikutus hintojen kehittymiseen. Yleistä inflaatiovauhtia on hidastanut nimenomaan energian halpeneminen, joka taas johtuu raakaöljyn hinnan romahduksesta. Joulukuussa energian hinta halpeni Eurostatin mukaan 5,9 prosentin vauhtia.

Etenkin Saksan keskuspankki seuraa tarkasti pohjainflaation kehittymisestä. Sen hidastuminen on ongelmallinen Euroopan keskuspankille, joka on poikkeustoimillaan yrittänyt kiihdyttää inflaatiota ja euroalueen talouskasvua.

Euroopan keskuspankin tavoitteena on, että yleinen inflaatiovauhti euroalueella olisi hieman alle kaksi prosenttia keskipitkällä aikavälillä.

Yleinen inflaatiovauhti on ollut prosentin lokakuusta 2013 lähtien.

Useat sijoittajat ja ekonomistit arvioivat, että Euroopan keskuspankin pitää vielä lisätä rahapoliittista elvytystään.

Ranskalaisen liikepankin Société Généralen analyytikko Kenneth Broux arvioi uutistoimisto Reutersille, että joulukuun tiedot ovat merkki siitä, että inflaatiovauhti tuskin kehittyy EKP:n odotusten mukaisesti.

Hän piti mahdollisena, että EKP voi jo maaliskuussa ilmoittaa liikepankkien talletuskoron asettamisesta yhä enemmän negatiiviseksi ja mahdollisesti arvopapereiden osto-ohjelman kasvattamisesta.

Joulukuun alussa EKP ilmoitti pidentävänsä arvopapereiden osto-ohjelmaa maaliskuun 2017 loppuun saakka. EKP alkoi maaliskuussa ostaa eurovaltioiden joukkolainoja ja muita arvopapereita 60 miljardilla eurolla lisätäkseen rahan tarjontaa. Alun perin osto-ohjelman piti kestää ensi syyskuun loppuun asti.

Rahan tarjontaa lisäämällä EKP kannustaa liikepankkeja lisäämään lainanantoaan, jotta yritykset ja kotitaloudet lisäisivät talouskasvulle elintärkeitä uusia investointeja.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat