Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Ihalainen ehdottaa paikalliseen sopimiseen Saksan mallia – ”työntekijöille irtisanomissuoja vaikeina aikoina”

Talous
 
Rio Gandara
Lauri Ihalainen
Lauri Ihalainen Kuva: Rio Gandara

Suomessa kannattaisi harkita paikallisen sopimisen osana esimerkin ottamista Saksasta, ehdotti sosiaalidemokraattien kansanedustaja ja entinen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n pitkäaikainen puheenjohtaja Lauri Ihalainen puhuessaan keskiviikkona Vantaan Korsossa loppiaisjuhlassa.

Ihalainen sanoi, että Saksassa on tehty yrityksissä niin sanottuja selviytymissopimuksia työantajan ja työntekijöiden kesken.

Tällaisia sopimuksia on tehty yritysten kohtaamien vaikeiden aikojen ylittämiseksi. Sopimuksissa työntekijät ovat joustaneet työehdoissaan, mutta saavat myös vaikeuksien jälkeen palkintoja venymisestään.

Tämänlainen käytäntö ei ole Ihalaisen mukaan täysin vieras Suomessakaan. Täällä on ollut käytössä monissa yrityksissä ”perälautamalli”, mikä tarkoittaa yleisistä sopimuksista poikkeavaa sopimista paikallisesti.

Se mikä Suomesta puuttuu, on Ihalaisen mukaan työnantajan sitoutuminen siihen, että yhdessä päätettävän selviytymissopimuksen aikana ei ketään irtisanota.

Ihalainen kertoi saaneensa ehdotukseensa rohkaisua presidentti Sauli Niinistön uudenvuodenpuheesta.

Ihalainen viittasi Niinistön puheen kohtaan, jossa tämä sanoi, että ”hintakilpailukyvyn parantaminen ei voi merkitä vain voitonjakokyvyn parantamista. Olisi hyvä löytää riittävän yleiset tai jopa yrityskohtaiset sitoumukset siitä, että saatava hyöty tullaan käyttämään puhutun mukaisesti – siis työpaikkojen turvaamiseen.”

Saksan mallin mukaiset selviytymissopmukset, joita tukee henkilöstön edustus yritysten hallinnossa, voisivat Ihalaisen mukaan olla konkreettinen vastaus presidentin toiveelle.

Ihalainen kannatti yrityskohtaisen paikallisen sopimisen lisäämistä, mikäli siitä sovitaan ”uskottavalla tavalla” osana pitkäkestoista ja kattavaa työmarkkinaratkaisua. Sopimusjärjestelmästä irrallista paikallisuutta hän vastusti.

Ihalainen toivoi, että mahdollisimman pian tehtäisiin uusi vakava yritys laajalle työmarkkinaratkaisulle. Yritys pitäisi tehdä ennen kuin hallituksen pakkolakipaketti tulee eduskunnan käsittelyyn ja ”myrkyttää ilmapiirin”.

”Sdp ei tule missään olosuhteissa hyväksymään, että pakottavalla lainsäädännöllä puututaan vapaaseen sopimusoikeuteen ja heikennetään pakkolailla palkansaajien työehtoja”, Ihalainen sanoi.

Hän summasi, että porvarihallituksen linjana on palaminen menneisyyteen ja siirtyminen yhteistyöpolitiikasta vastakkainasettelun ja riidankylvön tielle.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat