Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Öljyn hinta jatkaa luisua – taustalla Saudi-Arabian ja Iranin suhderikko

Talous
 
NICK OXFORD
Öljynpumppausta Oklahomassa Yhdysvalloissa.
Öljynpumppausta Oklahomassa Yhdysvalloissa. Kuva: NICK OXFORD

Raakaöljyn hinta jatkoi alenemista keskiviikkona maailmanmarkkinoilla. Pohjanmeren brent-laadun hinta putosi alimmilleen 11 vuoteen.

Lontoossa noteeratun öljyn hinta oli 35,07 dollaria barrelilta uutistoimisto Reutersin mukaan. Hinta putosi päivän aikana 1,35 dollaria. Barreli on öljykaupan mittayksikkö, joka on 159 litraa.

Kovan pudotuksen taustalla nähtiin pääasiallisena selittäjänä syvenevä kiista, johon kaksi öljyntuottajamaata, Saudi-Arabia ja Iran, ovat ajautuneet.

Maiden diplomaattisuhteet ovat poikki, kun Saudi-Arabia viime viikolla teloitti kymmeniä terrorismista syytettyjä, mukana shiialainen pappi.

Kiistan syveneminen on haihduttanut toiveet, että öljyntuottajamaiden järjestö Opec saisi aikaan yhteisen päätöksen öljyntuotannon rajoittamisesta, mikä poistaisi nykyistä ylitarjontaa ja nostaisi hintoja.

Teloitusten jälkeen öljyn hinta on halventunut ennätystahtiin. Kolmen kauppapäivän aikana hinta on alentunut melkein kahdeksan prosenttia.

Kun tuotannon rajoittaminen on epäonnistunut, sen odotetaan päinvastoin nykyisestä kasvavan, kun Iran alkaa odotettavasti lisätä vientiään länsimaiden lopettaessa taloussanktionsa ydinsopimuksen seurauksena.

Tuotantoa odotetaan lisää myös Venäjältä, joka haluaa kasvattaa vientitulojaan.

Osoituksena Saudi-Arabian halusta pitää markkinaosuutensa oli ilmoitus, että se aikoo alentaa ensi kuussa Eurooppaan toimittamansa öljyn hintaa.

Saudi-Arabia valmistautuu kilpaan Iranin kanssa. Iran oli iso öljyntoimittaja Eurooppaan ennen kuin se joutui kauppasanktioihin vuonna 2012 ydinohjelmansa takia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat