Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Asbestikorjauksiin tiukemmat säännöt – putkiremontti voi hidastua

Talous
 
Seppo Samuli / Lehtikuva
Uudet asbestisäädökset voivat vaikuttaa putkiremonttien aikatauluihin.
Uudet asbestisäädökset voivat vaikuttaa putkiremonttien aikatauluihin. Kuva: Seppo Samuli / Lehtikuva

Vuoden alusta tiukentuneet uudet asbestisäädökset venyttävät jonkin verran esimerkiksi putkiremonttien aikatauluja ja nostavat kustannuksia.

”Kun otimme uudet määräykset käyttöön jo viime vuoden puolella alkaneissa linjasaneerauskohteissa, siitä seurasi noin viisi työpäivää lisää huoneistoa kohti”, apulaisaluejohtaja Marko Rinkinen Peabin pääkaupunkiseudun korjausrakentamisen yksiköstä sanoo. Peab teettää asbestityöt alihankkijalla.

Asbestitöitä tekevän Delete Finlandin toimialapäällikkö Timo-Pekka Kauhala arvioi, että yhtä kylpyhuonetta kohti kustannukset linjasaneerauksessa voivat nousta uuden lain myötä 300–500 euroa.

”Säädökset parantavat asbestitöiden laatua, mikä on sinänsä alalle tervetullutta profiilin nostoa”, Kauhala sanoo.

Uusi laki määrää, että kaikissa ennen vuotta 1994 valmistuneissa rakennuksissa on tehtävä asbestikartoitus ennen purkutöitä. Asbestia on käytetty yleisesti varsinkin kosteiden tilojen eristyksissä vuoteen 1994 asti.

Asbestitilojen purkutöitä saavat jatkossakin tehdä vain siihen rekisteröidyt ammattilaiset. Jatkossa asbestia sisältävät tilat on eristettävä ja alipaineistettava purkutöiden aikana aiempaa tarkemmin.

Töiden jälkeen kaikista tiloista on tehtävä ilmanlaadun mittaukset, jotka lähetetään laboratorioon tutkittaviksi.

”Suurin huoli on se, että kun näytteiden määrä kasvaa merkittävästi, ruuhkautuvatko laboratoriot tutkimuksista. Se taas hidastuttaisi remonttien aikatauluja lisää”, Rinkinen sanoo.

Esimerkiksi Helsingissä on useita asbestimittauksia analysoivia laboratorioita, joista tutkimustulokset on Kauhalan mukaan tähän asti saatu yleensä päivässä.

Pienillä paikkakunnilla tuloksia joutuu odottamaan pitempään, koska näytteet joudutaan lähettämään muualle tutkittavaksi.

Isännöintiliitto muistuttaa taloyhtiöitä siitä, että ne tiedottaisivat asukkaille uusista säädöksistä.

”Alkukartoitus ja muutkin säädökset koskevat sekä taloyhtiön että asunnon omistajien itsensä teettämiä korjauksia. Toki taloyhtiö on tähänkin asti saanut asukkaiden omista korjauksista etukäteen tiedon muutostyön lupahakemuksen kautta”, johtaja Kaisa Leiwo Isännöintiliitosta sanoo.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat