Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Uponor osti vedenlaadun mittaamiseen erikoistuneen kasvuyrityksen

”Joutui myöntämään itselleen, ettei ole aikaa hoitaa molempia yrityksiä”, yksi omistajista perustelee myyntiä.

Talous
 
Lauri Tuisku / Lehtikuva
Uuden teknologian avulla vedenlaadusta saadaan tietoa entistä nopeammin.
Uuden teknologian avulla vedenlaadusta saadaan tietoa entistä nopeammin. Kuva: Lauri Tuisku / Lehtikuva

Veden jakelu- ja yhdyskuntasuunnitteluyhtiö Uponor on ostanut reaaliaikaiseen vedenlaadun seurantaan erikoistuneen suomalaisen startup-yrityksen NWater Oy:n koko osakekannan.

Tampereella 2012 aloittanut NWater on kehittänyt teknologiaa vedenlaadun reaaliaikaiseen mittaamiseen hiukkasia ja mikrobeja tunnistamalla.

Uponor kertoo tiedotteessaan tähtäävänsä teknologian kaupallistamiseen lähivuosina. Nykyisin vedenlaatua mitataan pääosin vesinäytteillä, joiden tulokset saadaan viiveen jälkeen.

”Kriittisissä tapauksissa kuluttajia voidaan varoittaa nopeasti, mikä vähentää vedenjakelun riskialttiutta nykyisestä. Kuluttajien terveydellä ja kustannuksilla mitattuina hyödyt voivat olla valtavat”, toteaa Uponorin uuden liiketoiminnan kehittämisestä vastaava johtaja Ilari Aho tiedotteessa.

Suomen pääomasijoitusyhdistys FVCA:n n varapuheenjohtaja Sami Lampinen, kuinka yleistä startup-yhtiöiden ostaminen on suomalaisille pörssiyhtiöille?

”Aktiivinen pääomasijoittaja tarkastelee aina yritysmyyntimahdollisuutta pörssiyhtiöille, mutta suuri osa menee Suomen ulkopuolelle”, Lampinen aloittaa.

Hänen mukaansa todennetusti toimivaa teknologiaa kehitelleestä yhtiöstä saadaan yleensä paras hinta isoilla markkinoilla kuten Yhdysvalloissa, jossa ostajayhtiö voi saada teknologian nopeasti käyttöön omalle asiakaskunnalleen.

Jos startup-yhtiöllä on sen sijaan jo omaa asiakaskuntaa ja jonkinlainen uusi liiketoimintamalli, jota suomalainen pörssiyhtiö voi hyödyntää, yhtiö saattaa hyvinkin päätyä kotimaisiin käsiin.

”Näitä kauppoja tapahtuu muutamia vuodessa”, Inventuren toimitusjohtaja Lampinen sanoo.

NWaterin perustajiin lukeutuva Tuomas Pahlman kertoo vedenmittausteknologiayhtiön syntyneen mittalaitteisiin erikoistuneen TTS-Ciptec-yhtiön tuotekehitystoiminnasta irrotettuna yhtiönä.

Liikevaihtoa ja asiakkaita NWaters ei ehtinyt vielä kerätä, kun aika oli mennyt teknologiaa kehittäessä.

Uponor on suomalainen pörssiyhtiö, jolla on suora jakelukanava NWaterin havittelemiin asiakkaisiin, Pahlman perustelee myyntiä.

”Nähtiin, että tässä on suora yhteys, ja ratkaisu oli aika selkeä meidän puolelta”, Pahlman kertoo.

Kauppaa hierottiin yli vuoden ajan, ja vaikka yhtiö päätyi hyviin käsiin, Pahlman sanoo olon olevan myös haikea.

”Tämä on ollut melkoista vuoristorataa. Asiakaskunta on yhtiöissä niin erilainen, että joutui myöntämään itselleen, ettei ole aikaa hoitaa molempia yrityksiä.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat