Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Sähkö on nyt poikkeuksellisen kallista – näin säästät laskussa

Valveutunut kuluttaja voi säästää sähkölaskussa läpi vuoden. Ilkka Kaikkosen omakotitalossa laskua kutistavat pörssisähkö ja puukattila.

Talous
 
Pörssisähkö ja puukattila toivat halvan talven
Pörssisähkö ja puukattila toivat halvan talven
Muusikko Ilkka Kaikkosen kodissa sähkökitaratkin surraavat pörssisähköllä. Paukkupakkaset nostavat tunnittaista sähkönhintaa, mutta se ei Kaikkosta harmita. Hintapiikin aikaan talo lämpiää puulla. Toimittaja Karoliina Liimatainen, kuvaus ja leikkaus Terhi Liimu HS.
Fakta

Mitä on pörssisähkö?

 Pörssisähkö hinnoitellaan tunnettain pohjoismaisessa Nord Pool-sähköpörssissä.

 Se toimii tavallisen kauppapaikan tavoin: sähkön tuottajat ja ostajat käyvät kauppaa keskenään. Hinta määräytyy kysynnän ja tarjonnan mukaan.

 Pörssissä kauppaa

käyvät noin 380 toimijaa

20 maasta.

 Kaupankäynnin kohteena on seuraavan päivän tuntikohtainen sähkönhinta.

 Kuluttajan sähkölaskussa pörssihinnan päälle tulevat yleensä kuukausimaksu ja sähkömyyjän palkkio sekä sähkön siirtohinta ja verot.

Lähde: Nord Pool

Muusikko Ilkka Kaikkosen kodissa sähkökitaratkin surraavat pörssisähköllä. Monia pörssisähkösopimuksen solmineita suomalaisia hyytävä sää keljuttaa – paukkupakkaset kun nostavat sähkön hintaa.

Kaikkonen ja hänen avovaimonsa Mervi Sinisalo ovat kuitenkin varautuneet suomalaiseen talveen. Hintapiikin aikaan vantaalainen omakotitalo lämpiää puulla.

”Puukattilamme voi lämmittää käyttöveden ja kiertoveden. Kun sähkö on kallista, otamme kattilan käyttöön. Muulloin talo lämpiää sähköllä”, Kaikkonen selvittää.

Puut hän hakkaa omalta tontilta omalla kirveellä. Pihamaalla pressun alla köllöttää iso kasa klapeja. ”Pitäisi riittää talven yli ja kesällekin.”

Rio Gandara / HS
Kolmisen vuotta pörssisähköä käyttänyt Ilkka Kaikkonen tarkistaa puukattilaa omakotitalossaan.
Kolmisen vuotta pörssisähköä käyttänyt Ilkka Kaikkonen tarkistaa puukattilaa omakotitalossaan.

Energiaviraston mukaan pörssisähkösopimusten osuus oli viime vuonna kahdeksan prosenttia kaikista kuluttajien sähkösopimuksista.

Politiikka on jouduttanut muutosta: lakimuutoksen vuoksi vuoden 2013 loppuun mennessä lähes kaikkiin suomalaistalouksiin oli asennettu etäluettava sähkön tuntimittari.

Moni pörssisähkön ostaja turvautuu mobiililaitteisiin, joiden avulla sähkönhintaa voi seurata tunnin tarkkuudella kellon ympäri.

Ilkka Kaikkosen käyttämä kantaverkkoyhtiö Fingridin Tuntihinta-sovellus lähettää ilmoituksen, jos sähkö on tavanomaista kalliimpaa tai halvempaa.

Muun muassa Remu Aaltosen ja Kari Tapion kanssa Suomea kiertänyt ammattimuusikko kertoo, että sähköpörssin seuraamisesta on tullut harrastus. Pörssisähköön Kaikkonen siirtyi kolme ja puoli vuotta sitten muuttaessaan omakotitaloon.

”Jos en ole keikkamatkalla, kyllä sitä tulee seurattua päivittäin. Varsinkin tämän kesän ja syksyn aikana pörssisähkö on osoittautunut edulliseksi.”

Hän arvioi säästäneensä pörssisähkön ja puukattilansa avulla 50–60 prosenttia sähkölaskustaan.

”Tämä kannattaa varsinkin, jos on olemassa hintapiikkejä varten toinen lämmitysratkaisu, kuten puu tai maalämpö.”

Energiaviraston analyytikko Markus Nora suosittelee määräaikaisia sähkösopimuksia niille, jotka kaipaavat henkistä turvaa ja vakautta.

Esimerkiksi Pohjoismaiden vesivoimaloiden tuotanto riippuu osin sademääristä, eivätkä tuuliturbiinit pyöri ilman tuulta.

Määräaikaisissa sopimuksissa hinta pysyy koko kauden ajan samana säästä riippumatta.

”Toistaiseksi voimassa olevat sopimukset ovat sen sijaan viime aikoina muuttuneet yhä lähemmäksi pörssisidonnaisia sopimuksia. Hinta voi muuttua jopa 12 kertaa vuodessa.”

Hänen mukaansa pörssisidonnainen sähkö on ollut viime vuosina halvin vaihtoehto, kunhan kuluttaja on ymmärtänyt valita sopivan sopimustyypin.

”Esimerkiksi monelle vähän sähköä kuluttavalle kerrostaloasukkaalle tuntikohtainen pörssisähkö ei ole välttämättä paras vaihtoehto. Hintapiikeiltä välttyy, kun valitsee kuukauden keskihinnan mukaan määräytyvän sopimuksen.”

Energiayhtiö Fortumin liiketoiminnan kehitysjohtaja Jukka Toivonen kertoo, että Pohjoismaiden sähkömarkkinat ovat harvinaisen kehittyneet.

Hän uskoo, että ennen pitkää suurin osa sähkösopimuksista on sidottu sähköpörssin tuntihintaan.

”Tämä on ehdottomasti se trendi. Automaation avulla sähkön kulutusta siirretään vuorokauden edullisimmille tunneille. Yhteiskunta hyötyy, kun sähköresursseja käytetään optimaalisesti.”

Rio Gandara / HS
”Varsinkin tämän kesän ja syksyn aikana pörssisähkö on osoittautunut edulliseksi”, sanoo kitaristi Ilkka Kaikkonen.
”Varsinkin tämän kesän ja syksyn aikana pörssisähkö on osoittautunut edulliseksi”, sanoo kitaristi Ilkka Kaikkonen.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat