Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

”Ihan sama, onko –50 vai +50 astetta”

Sähköauto voi olla parempi talviauto kuin polttomoottoriauto, väittävät sähköautoilijat

Talous
 
Näin sähköauto toimii pakkasella, kertoo Tesla-kuski ja autoelektroniikan lehtori
Näin sähköauto toimii pakkasella, kertoo Tesla-kuski ja autoelektroniikan lehtori
Autoelektroniikan lehtori Vesa Linja-aho on vannoutunut sähköautoilija, joka ajaa nyt Teslalla. Tällä videolla hän kertoo, miten sähköauto kulkee paukkupakkasilla.

Yli 20 asteen pakkasessa autoilijoiden on pidettävä hyvää huolta autoistaan. Moottori ei pidä kylmänä käynnistymisestä – jos se edes käynnistyy.

Kaiken tämän voi välttää, jos omistaa sähköauton. Se on jopa parempi talviauto kuin polttomoottoriauto, sanovat HS:n haastattelemat sähköautoilijat.

Yrittäjä Jari Sarasvuolla on käytössään jo toinen Tesla Model S. Ensimmäisestä hän hankkiutui eroon.

”Purin kaupan. Kuluttajana loukkaannuin siitä, että toimintasäteeksi luvattiin 502 kilometriä mutta en päässyt Kauniaisista Turkuun ja takaisin – kesällä.”

Sarasvuo pitää sähkö­autoilua seikkailuna, johon pitää asennoitua oikein.

”Toimintasäteestä lähtee tällaisilla keleillä melkein puolet. Sehän on vähän sama kuin jos ajaisit tavallisella autolla ja pakkasella sinulta otettaisiin puolet bensasta tankista. Mutta hyvä puoli on se, että Teslan tankkaaminen ei ole kallista.”

Sarasvuo teki talvitestin. Hän jätti sähköauton kolmeksi pakkaspäiväksi ja kahdeksi pakkasyöksi pihalle niin, ettei se ollut kiinni piuhassa. Polttomoottoriauto voisi olla lähtemättä liikkeelle, mutta Tesla ei yskinyt.

”Lähti ajoon vaivatta.”

Isoin ongelma on toiminta­säde. Sarasvuon ajotyylillä se on normaalisti noin 350 kilometriä, mutta näillä pakkasilla se väheni alle 200 kilometriin. Suuren osan haukkaa lämmitys.

Kylmänä Tesla ei myöskään kiihdy mihinkään eikä ota talteen jarrutusenergiaa, koska kylmät akut estävät nämä toimet. Sarasvuon mukaan toimintasäde ei silti ole ongelma edes pitkällä matkalla, jos osaa olla luova, sillä Tesla on haluttu auto.

”Voin soittaa vaikka tuntemattomalle tyypille ja kysyä, vaihdetaanko autoja kolmeksi päiväksi päittäin, kun pitää mennä Janakkalaan. Kuka tahansa vaihtaa.”

Vikke Hyvösellä on käytössään leasing-Leaf vuoden 2017 kevääseen asti.

Talviajossa on haitannut ainoastaan toimintasäde, ­joka on Nissan Leafissakin lähes puolittunut. Koska Leafissa on pienemmät akut kuin Teslassa, autolla pääsee näillä keleillä noin 80 kilometriä. Kylmät akut myös latautuvat hitaammin.

”Näillä keleillä olisi hyvä olla joku Webaston tyyppinen, polttoaineella toimiva lämmitin, koska nimenomaan lämmittäminen vie sähköä ja sitä myöten ajomatkaa älyttömästi.”

Muutoin meno on mukavaa ja luotettavaa. Auton ollessa latauksessa sen saa lämpimäksi jo ennen ajoa äkkiä. Esilämmittämättäkin ajossa ei tarvitse odotella moottorin lämpiämistä, jotta auto lämpenee.

Leafin kanssa ei ole ongelmia pakkasilla, kunhan ajomatkat pysyvät lyhyinä ja auton saa kiinni piuhaan.

”Leafissa menee akkujen lämmitin päälle, jos akkujen lämpötila laskee muistaakseni alle –17 asteen. Ja jos akun varaus menee alle 30 prosenttiin, järjestelmä lakkaa toimimasta. Jos akut ovat alle –25 asteessa, auto ei anna moottorin käynnistyä. Auto on sitten siinä, kunnes akut saa lämmitettyä yli –25 asteeseen.”

Vesa Linja-aho toimii auto­elektroniikan lehtorina Metropolia-ammattikorkeakoulussa. Hän laskeskelee, että Hyvösen ja Sarasvuon tarinat sähköautojensa toimintasäteen puolittumisesta kuulostavat todenmukaisilta.

”Pirullisin juttu on se, että pakkasella ilman tiheys kasvaa, ja sille ei paraskaan insinööri voi mitään. Kuutio pakkasilmaa painaa enemmän kuin kuutio helleilmaa. Se johtaa siihen, että autolla on enemmän massaa tieltään työnnettävään, mikä syö toimintasädettä.”

Muutamista ongelmista huolimatta Linja-aho on iloinen pakkasessa ajava Tesla-kuski. Moni polttomoottoriauton talviongelma ei kuulu sähköautoihin.

”Sähköautossa ei ole jähmeitä öljyjä, tankkiin hyytyvää dieseliä, halkeavaa öljypohjaa, hitaasti lämpiävää ohjaamoa tai tankkausasemalla jäätyviä sormia. Sähkömoottorin toiminnan kannalta on ihan sama, onko 50 astetta pakkasta vai lämmintä.”

Autoelektroniikan lehtori Vesa Linja-aho kertoo, miten sähköauto kulkee paukkupakkasilla. HS.fi/hstv
Sami Kilpiö
Jari Sarasvuo Teslansa ratissa.
Jari Sarasvuo Teslansa ratissa.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat