Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kiina luopui pörssin ”paniikkijarrusta” – se toimikin päinvastoin kun toivottiin

Kaupankäynnin automaattikatkaisija olla käytössä vain neljä päivää

Talous
 
ALY SONG Reuters
Sijoittajat seurasivat kurssikehitystä tietokoneruuduilta Shanghaissa perjantaina. Kurssikäyrät osoittivat aamupäivällä paikallista aikaa vaihteeksi ylöspäin.
Sijoittajat seurasivat kurssikehitystä tietokoneruuduilta Shanghaissa perjantaina. Kurssikäyrät osoittivat aamupäivällä paikallista aikaa vaihteeksi ylöspäin. Kuva: ALY SONG Reuters

Peking. Kiinan pörssi-indeksit olivat nousussa perjantaiaamuna, kun Kiina oli luopunut mekanismista, joka katkaisee kaupankäynnin, kun pörssi-indeksit putoavat nopeasti.

Shanghain pörssiä kuvaava indeksi oli perjantaina ennen puolenpäivän taukoa paikallista aikaa noussut 2,4 prosenttia. Shenzhenin pörssi-indeksi oli noussut 1,7 prosenttia.

Torstai-iltana Kiina oli ilmoittanut, että katkaisija ei ole enää käytössä. Katkaisija ehti olla käytössä vain neljä päivää.

Kiinan pörssi on tämän vuoden alkupäivinä pudonnut rajusti, ja muun maailman pörssit ovat seuranneet perässä. Myös Euroopassa pörssi-indeksit ovat laskeneet Kiinan aiheuttaman epävarmuuden vuoksi.

Kiina otti vuoden ensimmäisenä pörssipäivänä viime maanantaina käyttöön järjestelmän, jossa kaupankäynti pörssissä lakkaa, kun Shanghain ja Shenzhenin pörssien kolmensadan suurimman yhtiön osakkeiden arvoa kuvaava CSI300-indeksi muuttuu nopeasti. Katkaisija pysäytti kaupankäynnin heti ensimmäisenä päivänä, ja uudelleen eilen torstaina.

Katkaisija toimi niin, että kun indeksi muuttuu viisi prosenttia suuntaan tai toiseen, kaupankäynti katkeaa 15 minuutiksi. Jos muutos jatkuu sen jälkeen seitsemään prosenttiin asti, kaupankäynti katkeaa koko loppupäiväksi.

Sekä maanantaina että torstaina tuli kumpikin raja vastaan, kun osakkeiden arvot alenivat vauhdilla. Kaupankäynti pysähtyi ensin viiden prosentin ja sen jälkeen hyvin nopeasti seitsemän prosentin kohdalla koko loppupäiväksi.

Järjestelmän oli tarkoitus hillitä paniikkia markkinoilla, mutta se näytti vaikuttaneen päinvastaisesti. Sijoittajat ilmeisesti kiirehtivät myymään osakkeitaan entistä innokkaammin, jotta pääsisivät niistä eroon, ennen kuin katkaisija tulee vastaan.

Kiinan pörssi on ailahteleva myös siitä syystä, että sijoittajista hyvin suuri osa on yksityisiä sijoittajia, jotka ostavat ja myyvät osakkeitaan nopeaan tahtiin.

Kiinan arvopaperikauppaa säätelevä viranomainen CSRC perusteli katkaisijasta luopumista markkinoiden vakauttamisella.

”Tällä hetkellä mekanismin negatiiviset vaikutukset ovat suurempia kuin positiiviset vaikutukset”, sanoi CSRC:n edustaja Deng Ke torstai-iltana antamassaan lausunnossa.

Pörssin heilahtelu ja Kiinan yritys hillitä sitä ovat entisestään lisänneet epäilyjä sen suhteen, kykeneekö Kiina hallitsemaan markkinoiden heilahtelua.

”Kiina ei ole vielä kehittänyt markkinoiden hyväksyttävissä olevaa tapaa markkinainterventioiden tai valuutan arvon alenemisen hoitamiseen”, toteaa sveitsiläisen finanssikonsernin UBS:n investointijohtaja Mark Haefele UBS:n julkaisemassa lausunnossa.

”Luopumalla katkaisijamekanismista Kiina on osoittanut, että sen politiikka voi olla sekä käytännöllistä että ailahtelevaa”, Haefele totesi.

Käytännöllisyyteen viittaa hänen mukaansa se, että katkaisijasta luopumiseen oli odotettavissa markkinoilta myönteinen reaktio. Ailahtelevuudesta puolestaan kertoo se, että järjestelmä ehti olla käytössä vain maanantaista asti.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat