Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luistinpula uhkaa Etelä-Suomea

Pakkaset herättivät kuluttajat talviostoksille. Suosituimmat luistinmerkit ovat loppumassa.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Lina Miiros sovitti luistimia isänsä Danielin avustuksella. Kirpeä sää kiihdyttää talvivarusteiden myyntiä, mutta tuo hankaluuksia esimerkiksi liikenteessä ja rakennustyömailla.
Lina Miiros sovitti luistimia isänsä Danielin avustuksella. Kirpeä sää kiihdyttää talvivarusteiden myyntiä, mutta tuo hankaluuksia esimerkiksi liikenteessä ja rakennustyömailla. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Luistinkauppa on talvikelien tultua lähtenyt niin liukkaasti käyntiin, että Intersportin toimitusjohtaja Jussi Mikkola ennustaa tavallisimpien harrastusluistinten kokojen loppuvan.

”Jos näin jatkuu, on todennäköistä, että luistimet loppuvat kaupoista”, hän sanoo.

Mikkolan mukaan kahden edellisen talven lämpimyys ja vähälumisuus Etelä-Suomessa on aiheuttanut sen, että urheiluvälinekauppoihin on tilattu mahdollisesti liian vähän talvitavaraa. Tilaukset on tehtävä jo kuukausia ennen sesongin alkua.

XXL-ketjun toimitusjohtajan Toni Stigzeliuksen mukaan luistinten menekkiin vaikuttaa myös Suomen nuorten jääkiekkomaajoukkueen MM-kultamitali.

”Pikkujunnut lähtevät nyt ulos jäille fiilistelemään”, hän sanoo.

Kauppakeskus Forumissa sijaitsevassa Stadium-ketjun urheiluliikkeessä osa luistinmalleista on jo loppuunmyyty.

”Meilläkin luistimet alkavat olla ihan finaalissa. Etenkin kalliimpia luistimia, kuten Baueria ja CCM:ää, on mennyt tosi hyvin”, Forumin Stadiumin myymäläpäällikkö Arttu Föhr kertoo.

Hän arvioi, että Helsingin keskustassa kysyntää ruokkii Rautatientorin jääpuisto.

Myös koulujen liikuntatunnit ovat kammenneet perheet ostoksille. Daniel Miiros etsi perjantaina uusia luistimia 7-vuotiaan tyttärensä Lina Miiroksen kanssa.

”Koulussa pitäisi kuulemma olla maanantaina luistimet mukana. Katsoin etukäteen netistä, että monessa paikassa tämä malli on jo lopussa”, isä selittää.

Hän kertoo lykänneensä ostopäätöstä pakkasiin asti siksi, että tänä vuonna ostetut luistimet eivät kumminkaan mahdu Linalle enää ensi talvena.

”Kasvavan lapsen tapauksessa kannattaa ensin odottaa ja katsoa, millainen talvi tulee. Linalla on menossa jo neljännet luistimet.”

Kuluttajat ovat muuttuneet entistä lyhytjänteisemmiksi, arvioivat Intersportin Mikkola ja XXL-ketjun Stigzelius. Jos hiihtämään on tarkoitus lähteä lauantaina, sukset saatetaan hankkia perjantaina. Urheiluvälineitä ja -vaatteita myydään nyt tarpeeseen, ei varastoon.

Lappeenrantalainen opiskelija Elina Paunonen tuli Stadiumiin etsimään laskettelutakkia.

”Lähden ensi viikolla Itävaltaan Alpeille, joten takin ostamisella on jo kiire”, hän sanoo ja sovittaa punaista toppatakkia.

Kylmien säiden tulo näkyykin heti vilkastumisena urheiluvälinekaupassa. Urheiluliikkeissä kaupaksi ovat luistinten lisäksi käyneet lämpimät vaatteet, kengät ja sukset.

Tavallisten harrastajien kauno- ja jääkiekkoluistinten lisäksi hyvin on myyty retkiluistimia. Lumen tulo ja latutilanteen parantuminen kiihdyttänee myös suksimyyntiä.

Juhani Niiranen / HS
Jussi Salonen katseli perjantaina lumilautoja Stadium-urheiluliikkeessä lapselleen. Lastenkokoja ei tällä kertaa löytynyt.
Jussi Salonen katseli perjantaina lumilautoja Stadium-urheiluliikkeessä lapselleen. Lastenkokoja ei tällä kertaa löytynyt.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat