Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Pakkanen puraisee kansantaloutta vain kevyesti

Yhdysvalloissa yllätyspakkaset voivat lohkaista aimo palan talouskasvusta. Suomessa sään merkitys on pieni.

Talous
 
Juhani Niiranen / HS
Lina Miiros sovitti luistimia isänsä Danielin avustuksella. Kirpeä sää kiihdyttää talvivarusteiden myyntiä, mutta tuo hankaluuksia esimerkiksi liikenteessä ja rakennustyömailla.
Lina Miiros sovitti luistimia isänsä Danielin avustuksella. Kirpeä sää kiihdyttää talvivarusteiden myyntiä, mutta tuo hankaluuksia esimerkiksi liikenteessä ja rakennustyömailla. Kuva: Juhani Niiranen / HS

Suomen talouskasvu ei nujerru ankaraankaan pakkasrintamaan, arvioi finanssineuvos Mika Kuismanen valtiovarainministeriöstä (VM).

Kuismasen mukaan sää vaikuttaa talouden kehittymiseen, mutta ministeriön suhdanne-ennusteissa sitä ei huomioida.

Artikkeliin liittyvät

”Esimerkiksi tulvat tai pitkä pakkaskausi vaikuttavat kyseisen vuosineljänneksen aktiviteettiin. Emme kuitenkaan voi ennakoida säätä, emmekä siis voi huomioida sitä analyysissämme.”

Vaikka pakkanen hytisyttäisi suomalaisia vielä viikkojen ajan, kansantalouden näkökulmasta vaikutukset jäisivät pieniksi.

VM:n ennuste joulukuulta povaa Suomelle 1,2 prosentin talouskasvua kuluvalle vuodelle. Kuismasen mukaan sään vaikutus talouskasvuun Suomessa lasketaan enimmillään prosentin kymmenesosissa. Yleensä vaikutus on tätäkin mitättömämpi.

”Aivan ääritapauksessa on mahdollista, että Suomeen tulisi niin pitkä kylmä jakso, että jäänmurtajakapasiteetti ei riittäisi. Viennistämme suuri määrä on laivatoimituksia, joten laivat jäisivät satamaan.”

Talouden nykyinen rakenne suojelee Suomea sään oikuilta.

”Suurin osa tuotannostamme tapahtuu lämmitetyissä sisätiloissa. Alkutuotannon osuus oli aikoinaan kansantalouden tuotannossa suuri. Tuolloin sää vaikutti hurjasti vaikkapa katovuosien muodossa.”

Yhdysvalloissa yllättävät pakkaset ja lumipyryt ovat viime vuosina häirinneet talouskasvua.

Esimerkiksi vuoden 2015 ensimmäisellä vuosineljänneksellä Yhdysvaltojen vuotuinen kasvuvauhti oli - 0,2 prosentti, kun napapyörre toi pakkasia ja lumimyräköitä maan itärannikolle.

Kolmannella neljänneksellä kasvuvauhti oli jo kaksi prosenttia.

Kuismanen huomauttaa, että Yhdysvallat on huomattavasti Suomea suurempi ja suljetumpi talous, joka reagoi Suomea herkemmin sään ääri-ilmiöihin.

”Yhdysvalloissa on paljon enemmän elintarvikkeiden ja alkutuotantoon liittyvien tuotteiden tuotantoa. Myös asuntorakentaminen pysähtyy siellä huomattavasti helpommin sääilmiöiden takia kuin Suomessa.”

Suomessa kylmyys jäädyttää rakennustyömaan enää harvoin.

Talonrakennusteollisuuden toimitusjohtaja Kim Kaskiaro kertoo, että viime aikojen pakkaset eivät ole juuri jarruttaneet rakennusurakoita.

”Tekniikka on kehittynyt niin, että rakennustöitä pystytään jatkamaan kovissakin olosuhteissa. Tämä pakkasjakso osui lisäksi sellaiseen saumaan, että useilla työmailla pidetään pekkasvapaita, sillä vajaita viikkoja ei kannata käyttää.”

Etenkin Etelä-Suomessa, jossa rakennetaan paljon, pysähdykset pakkasen vuoksi ovat harvinaisia. Pohjois-Suomessa työt voivat ajoittain käydä Kaskiaron mukaan mahdottomiksi, sillä 35 asteen pakkasessa koneetkaan eivät enää toimi.

Ilmatieteen laitoksen tutkimusprofessorin Adriaan Perrelsin mukaan kansantalouden kannalta ihanteellisena talvena lumivaippa tulee nopeasti muutamassa erässä ja pysyy maassa pikkupakkasen ansiosta.

”Vähäluminen talvi haittaa hiihtokeskuksia. Lisäksi maataloudessa kasvit vaativat suojakseen lumipeitteen. Liika lumi ja myrskyt aiheuttavat kuitenkin liikenneonnettomuuksia ja ongelmia vaikkapa rakennusalalla.”

Pitkään jatkuessaan kipakat pakkaset kasvattavat energiankulutusta ja tekevät sähköstä kalliimpaa. Ankara talvi rasittaa myös infrastruktuuria.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat