Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Epäonnen kaivokselle johtaja kemian alalta

Diplomi-insinööri Joni Lukkaroinen aloittaa Terraframen toimitusjohtajana helmikuussa.

Talous
 
Helsingin Sanomat
Kaisa Rautaheimo / HS
Joni Lukkaroinen on valittu Talvivaaran entisen kaivoksen toimitusjohtajaksi eli Terrafamen toimitusjohtajaksi.
Joni Lukkaroinen on valittu Talvivaaran entisen kaivoksen toimitusjohtajaksi eli Terrafamen toimitusjohtajaksi. Kuva: Kaisa Rautaheimo / HS
Kuka?

Joni Lukkaroinen

 Diplomi-insinööri Joni Lukkaroinen, 50, työskentelee nykyisin muoviteollisuuden tuotantotekniikkaa kehittävän Extron Engineeringin toimitusjohtajana. Sitä ennen Saksassa itävaltalaisen Kronospanin kemianteollisuuden johtajana.

 Perheeseen kuuluvat vaimo ja neljä lasta, joista kolme on aikuisia. Harrastaa koripalloa ja metsästystä.

Talvivaaran entisen kaivoksen omistavan valtionyhtiön Terrafamen uudeksi toimitusjohtajaksi nimitetty Joni Lukkaroinen ottaa tehtävän vastaan suurena haasteena.

”Kaivos on Suomen taloushistoriassa ainutlaatuinen projekti, ja juuri projektin haasteellisuus minua eniten houkutti. Kun projekti saadaan päätettyä onnistuneesti, minä ja koko kaivoksen porukka voimme olla tyytyväisiä.”

Valmistumisestaan saakka kemianteollisuudessa työskennellyt Lukkaroinen on vakuuttunut, että kaivoksen bioliuotusprosessi toimii.

”Kaivosteollisuus on pitkälti kemiateollisuutta sen jälkeen, kun malmi on louhittu ja murskattu.”

Kemian merkitys korostuu juuri Terrafamen kaivoksessa, jossa bakteerit liuottavat malmista metalleja. Yhtenä hänen keskeisenä tehtävänään onkin nimenomaan varmistaa prosessinhallinta ja -turvallisuus. Metalleja liuottavat bakteerit ovat verraten herkkiä ulkoisille muutoksille.

”Olen käynyt pari kertaa paikan päällä kaivoksella ja nähnyt faktat bioliuotuksen toimivuudesta. Kun prosessi on hyvin hallussa, se toimii myös Suomen kylmissä olosuhteissa.”

Bioliuotuksen ja tuotannon tehokkuudessa on ollut kaivoksen historian ajan suuria vaihteluja. Prosessi on toiminut vain tilapäisesti lähes suunnitelmien ja tavoitteiden mukaan. Terrafamen tavoitteena on tuottaa kaivoksella nikkeliä 30 000 tonnia vuodessa.

Terrafamen kannalta yhtenä ongelmana on, että nikkeli on poikkeuksellisen halpaa. Vuonna 2011 tonnia nikkeliä maksoi lähes 30 000 dollaria tonnilta. Nykyisin hinta on alle 9 000 dollaria tonnia kohti.

”Maailmanpankin ennusteen mukaan nikkelin hinta nousee 16 000 dollariin tonnia kohti. Tärkeintä on se, että kaivoksen tuotantokustannukset tuotettua nikkelitonnia kohti ovat kaivosalan parhaimmassa neljänneksessä.”

”Kaivos on Suomen taloushistoriassa ainutlaatuinen projekti, ja juuri projektin haasteellisuus minua eniten houkutti. Kun projekti saadaan päätettyä onnistuneesti, minä ja koko kaivoksen porukka voimme olla tyytyväisiä.”

Toinen ongelma on vesi, jota kaivoksella on yli 10 miljoonaa kuutiometriä. Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on antanut luvan laskea puhdistettua vettä lähistöllä sijaitsevaan suurehkoon Nuasjärveen. Luvasta on valitettu Vaasan hallinto-oikeuteen.

”Uskotaan ja toivotaan, että päätös tulee nopeasti ja se on aluehallintoviraston päätöksen mukainen.”

Lukkaroisella on pian edessään yksi elämänmuutos. Helmikuun puolivälissä hän muuttaa Kainuuseen.

”Helmikuun puolivälissä on tarkoitus muuttaa Sotkamoon. Myöhemmin perässäni tulee vielä vaimo ja nuorin lapsistani.”

Kaivoksen tulevaisuuden kannalta suurin kysymys on rahoitus. Terrafamen valtiolta saama rahoitus riittää kevääseen. Yhtiön ja valtion tavoitteena on houkutella kaivoksella yksityinen omistaja.

”Ottaessani tehtäväni vastaan hallitus kertoi, että heillä on vahva usko rahoituksen järjestymiseen.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat