Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Aurinkopaneelit katolle keskellä talvea: Pimeimpinä kuukausina auringosta ei sähköä juuri heru, mutta pari kuukautta myöhemmin tilanne on toinen

Autosalpa-liikkeen katolle asennetaan yli 400 aurinkopaneelia. Aurinkosähköllä ladataan sähköautoja.

Talous
 
Mika Ranta / HS
Ülar Järve asentaa paneeleita Autosalpa-liikkeen katolle Keravalla.
Ülar Järve asentaa paneeleita Autosalpa-liikkeen katolle Keravalla. Kuva: Mika Ranta / HS

Vaikka auringosta irtoaa eniten energiaa keskikesällä, voi valon vangitsemiseen varautua jo talvikuukausina. Esimerkiksi Keravalla sijaitseva Autosalpa-liike on saanut katolleen yli 400 kotimaista aurinkopaneelia pakkasten paukkuessa.

Lauantaina asentajat Ülar Järve ja Janis Sarkans saattoivat työskennellä tasakatolla jo hieman lauhemmassa säässä. Töitä oli valvomassa Playgreen Finlandin toimitusjohtaja Jouni Penttinen, jonka mukaan Keravan-kohde on nyt yrityksen suurin oma työmaa.

Mutta muitakin on, esimerkiksi Kouvolassa, jonne rakennettavan voimalan teho on 50 kilowattipeakia (kWp). Sillä tarkoitetaan huipputehoa, joka saadaan tuotettua. Jokainen asennettu kWp tuottaa vuodessa noin 800–850 kilowattituntia sähköä. Esimerkiksi sähkölämmitteisen omakotitalon kulutus on noin 25 000 kilowattituntia vuodessa.

Autosalpan voimalan teho on sadan kWp:n luokkaa. Autoliikkeen toimitusjohtaja Marjukka Sirén arvioi, että noin 100 000 euron investointi maksaa itsensä takaisin kahdeksassa vuodessa. Helpotusta tuo myös ely-keskuksen 30 prosentin tuki. Paneeleille on 25 vuoden takuu.

Sähköä on tarkoitus tuottaa lähinnä omaan tarpeeseen autoliikkeessä, joka myy myös sähköautoja. Niitä voidaan sitten ladata aurinkosähköllä. Autosalpan liikkeistä paneelit on asennettu jo Kouvolan-toimipisteeseen. Sirénin mukaan loput kolmekin kiinteistöä on määrä varustaa vielä paneeleilla.

Vuonna 2010 perustettu Playgreen Finland asensi ensimmäisenä toimintavuotenaan alle kymmenen aurinkosähköjärjestelmää. Viime vuonna asennuksia tehtiin jo 150.

Penttisen mukaan asiakkaat ovat tekniikasta, taloudesta ja ympäristöstä kiinnostuneita ihmisiä. ”Nyt ylikorostunut ryhmä ovat eläkeläiset, jotka uskovat puhtaampaan tulevaisuuteen ja myös siihen, että talon myynnissä aurinkosähkö voi olla vielä kova myyntivaltti”, Penttinen kertoo.

Mökeille aurinkopaneeleja alettiin asentaa jo 1980-luvun lopulla. Verkkoon kytkettävät järjestelmät alkoivat yleistyä vuosituhannen vaihteessa.

Aurinkosähkön osuus sähköntuotannosta Suomessa on vielä hyvin marginaalinen, alle promillen eli tuhannesosan luokkaa. Vastaava osuus esimerkiksi Saksassa on seitsemän prosenttia. Myös Italia ja Espanja ovat suuria tuottajia. Koko maailman sähköstä arviolta prosentti tulee aurinkovoimasta.

Aurinkosähkön yleistyminen kaipaisi asiantuntijoiden mukaan kannustimia. Esimerkiksi byrokratiaa tulisi purkaa niin, ettei paneelien asentamiseen tarvittaisi erityistä lupaa, vaan ilmoitus riittäisi. Tilanne vaihtelee eri kunnissa.

Ongelma on myös se, että mahdollisesta myytävästä ylijäämäsähköstä maksetaan huonommin kuin mitä kuluttaja ostaessaan joutuu sähköstä maksamaan.

Asiantuntija Milja Aarni Motivasta huomauttaa, että vaikka aurinkosähkön merkitys Suomen sähköntuotannon kokonaisuuden kannalta on pieni, osuus kasvaa kuitenkin kovaa vauhtia. Myös paikallinen merkitys on suuri.

Myös Suomen olosuhteet aurinkosähkölle ovat kilpailukykyisiä verrattuna Keski-Euroopan maihin, sillä paneelia jäähdyttävä kylmyys ei ole pelkästään pahasta, vaan se parantaa hyötysuhdetta. Paneelit kestävät myös lumikuormaa, ja lumesta tulee hajasäteitä etenkin seinäpaneeleihin.

Tosin pimeimpinä talven kuukausina auringosta ei sähköjä juuri heru, mutta jo maalis–huhtikuussa tilanne on Aarnin mukaan toinen, kun aurinko on korkeammalla.

Mika Ranta
Aurinkopaneelien asennus onnistuu myös pakkasella.
Aurinkopaneelien asennus onnistuu myös pakkasella.
Mika Ranta
Ülar Järve asentaa paneeleita.
Ülar Järve asentaa paneeleita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat