Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Halpatuonti Kiinasta voi lisääntyä

Financial Times: USA varoitti EU:ta myöntämästä Kiinalle markkinatalousmaan asemaa.

Talous
 
JON WOO / Reuters
Työntekijä tarkasteli materiaaleja kiinalaisessa terästehtaassa keväällä 2013.
Työntekijä tarkasteli materiaaleja kiinalaisessa terästehtaassa keväällä 2013. Kuva: JON WOO / Reuters
Fakta

Maailmankaupassa kuhisee

 Kiina esimerkiksi tavoittelee markkinatalousstatusta. Lisäksi maa pyrkii lisäämään painoarvoaan esimerkiksi perustamallaan AIIB-investointipankilla.

 Yhdysvallat solmi lokakuussa Tyynenmeren vapaakauppasopimuksen TTP:n. Kiina ei ole sopimuksen piirissä. Kiina puuhaa kilpailevaa alueellista RCEP-vapaakauppasopimusta.

 EU ja Yhdysvallat neuvottelevat TTIP-vapaakauppasopimuksesta.

Bryssel. Euroopan pääkaupungeissa sekä Pekingissä ja Washingtonissa odotetaan parhaillaan, millaisen kannan Euroopan unionin komissio ottaa Kiinan niin sanottuun markkinatalousstatukseen. Mikäli Kiina saisi kyseisen aseman maailmankaupassa, sitä vastaan kohdistetut polkumyyntitullit laskisivat ja vähenisivät tulevaisuudessa.

Teknisen kuuloisessa ja MES-lyhenteellä tunnetussa asiassa on Kiinan näkökulmasta kyse sekä rahasta että arvovallasta. Euroopassa sen sijaan etenkin perinteisten teollisuusalojen, kuten teräksen, kemian, keramiikan ja tekstiilin, edustajat pelkäävät hintakilpailukykynsä ja työpaikkojen puolesta.

Talouslehti Financial Times kertoi joulukuun lopussa, että Yhdysvallat olisi varoittanut EU:ta myöntämästä Kiinalle MES-asemaa.

Kiinan mielestä MES kuuluu sille automaattisesti ensi joulukuussa, kun maa on ollut Maailman kauppajärjestön WTO:n jäsen 15 vuotta. Myös EU-komission asianajajat ovat tulleet samaan johtopäätökseen, The Wall Street Journal -lehti uutisoi äskettäin.

EU-maissa on kuitenkin jyrkkiä jakolinjoja Kiinan kohtelussa. Esimerkiksi Italian ja muiden eteläisten maiden uskotaan vastustavan MES-asemaa, kun taas pohjoisessa asiaan suhtaudutaan myönteisemmin.

Ulkoministeriön taloudellisista ulkosuhteista vastaava apulaisosastopäällikkö Ilkka Saarinen toteaa, että Suomi muodostaa kantansa asiaan komission analyysin jälkeen. Sen piti valmistua viime vuoden lopulla, nyt odotellaan.

Hänen mukaansa Suomessa asiaan suhtaudutaan pragmaattisesti, vaikka asia kuumentaakin tunteita Euroopassa. ”Oikeudellinen puoli on ensisijainen asia. On tärkeää, että WTO-jäsenmaat toimivat WTO-määräysten mukaisesti. Sitten katsotaan, onko siinä tulkinnanvaraa.”

Vasemmalle kallistuva amerikkalainen ajatushautomo Economic Policy Institute on varoittanut, että MES-aseman myöntäminen Kiinalle tuhoaisi Euroopasta 1,7–3,5 miljoonaa työpaikkaa ja nielaisisi yhdestä kahteen prosenttia EU-maiden yhteisestä bruttokansantuotteesta.

Asiasta vallitsee kuitenkin hyvin erilaisia näkemyksiä. Esimerkiksi moni teollisuudenala hyötyy halvasta kiinalaisesta raaka-aineesta, kuten teräksestä, vaikka siitä eurooppalainen teollisuus kärsiikin.

”Euroopassa valmistavan teollisuuden huoli on ymmärrettävä, koska polkumyyntitullien tuoman suojan taso saattaa laskea. Käyttävä teollisuus taas toivoo tuotantopanoksia mahdollisimman edullisesti, ja heidän intressissään on polkumyyntitullien tason laskeminen”, Saarinen kertoo.

Financial Timesin keräämien diplomaattiarvioiden mukaan EU-komissio päätyy todennäköisesti suosittamaan Kiinalle MES-asemaa ja näin tapahtuisi mahdollisesti helmikuussa. Sen jälkeen asia siirtyy Euroopan parlamentin ja jäsenmaiden päätettäväksi.

Saman pohdinnan edessä ovat myös esimerkiksi Yhdysvallat, Japani ja Kanada.

Tällä hetkellä Kiinan asema ei-markkinatalousmaana EU:ssa ja muissa länsitalouksissa tarkoittaa sitä, että kiinalaistuotteiden hinnoittelua pohdittaessa on voitu käyttää eri vertailumaiden hintatasoa sen sijaan että tukeuduttaisiin Kiinan tarjoamiin tietoihin.

Vaikka polkumyyntitapauksiin liittyy suuria tunteita, rahallisesti ne ovat vain pieni osa – 1,2 prosenttia – EU:n tuonnista. Kiinan osuus tapauksista on noin puolet.

Kiinan virallinen uutistoimisto Xinhua syytti vuodenvaihteen alla Yhdysvaltoja ”aggressiivisuudesta” ja ”hegemonisesta mentaliteetista”, kun se yrittää painostaa EU:ta kampittamaan Kiinan MES-asemaa.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Haluatko lukea koko artikkelin?

Uusimmat