Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Kauppa saa katolleen satoja aurinkopaneeleja sydäntalvella

Keravalaisen Autosalpa-liikkeen katolle asennetaan yli 400 aurinkopaneelia. Aurinkoenergialla ladataan sähköautoja.

Talous
 

Vaikka auringosta irtoaa eniten energiaa keskikesällä, voi valon vangitsemiseen varautua jo talvella. Esimerkiksi Keravalla sijaitseva Autosalpa-liike on saanut katolleen yli 400 kotimaista aurinkopaneelia paukkupakkasilla.

Lauantaina asentajat Ülar Järve ja Janis Sarkans saivat työskennellä tasakatolla jo hieman lauhemmassa säässä. Töitä valvoi PlayGreen Finlandin toimitusjohtaja Jouni Penttinen, jonka mukaan Keravan-kohde on nyt yrityksen suurin oma työmaa.

Mutta muitakin on, esimerkiksi Kouvolassa, jonne rakennettavan voimalan teho on 50 kilowattipeakiä (kWp). Sillä tarkoitetaan huipputehoa, joka saadaan tuotettua. Jokainen asennettu kWp tuottaa vuodessa noin 800–850 kilowattituntia sähköä. Esimerkiksi sähkölämmitteisen omakotitalon kulutus on noin 25 000 kilowattituntia vuodessa.

Autosalpan voimalan teho on sadan kWp:n luokkaa. Autoliikkeen toimitusjohtaja Marjukka Sirén arvioi, että noin 100 000 euron investointi maksaa itsensä takaisin kahdeksassa vuodessa. Helpotusta tuo myös ely-keskuksen 30 prosentin tuki. Paneeleille on 25 vuoden takuu.

Sähköä on tarkoitus tuottaa lähinnä omaan tarpeeseen autoliikkeessä, joka myy myös sähköautoja. Niitä voidaan sitten ladata aurinkosähköllä. Autosalpan liikkeistä jo Kouvolan-toimipisteeseen paneelit on asennettu. Sirénin mukaan loput kolmekin kiinteistöä on määrä varustaa vielä paneeleilla.

Vuonna 2010 perustettu PlayGreen Finland asensi ensimmäisenä toimintavuotenaan alle kymmenen aurinkosähköjärjestelmää ja viime vuonna jo 150.

Aurinkosähkön osuus sähköntuotannosta Suomessa on vielä marginaalinen, alle promillen eli tuhannesosan luokkaa. Vastaava osuus esimerkiksi Saksassa on seitsemän prosenttia. Koko maailman sähköstä arviolta prosentti tulee aurinkovoimasta.

Asiantuntija Milja Aarni Motivasta huomauttaa, että vaikka aurinkosähkön merkitys Suomen sähköntuotannon kokonaisuuden kannalta on pieni, osuus kasvaa kovaa vauhtia.

Suomen olosuhteet aurinkosähkölle ovat kilpailukykyisiä verrattuna Keski-Euroopan maihin, sillä paneelia jäähdyttävä kylmyys ei ole pelkästään pahasta, vaan se parantaa hyötysuhdetta.

Mika Ranta
Aurinkopaneelien asennus onnistuu myös pakkasella.
Aurinkopaneelien asennus onnistuu myös pakkasella.
Mika Ranta
Ülar Järve asentaa paneeleita.
Ülar Järve asentaa paneeleita.
Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat