Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Luisu jatkui Kiinan osakemarkkinoilla, Eurooppa toipui

Epätietoisuus Kiinan tulevasta suunnasta saa sijoittajat välttelemään maan osakemarkkinoita.

Talous
 
CHINA DAILY / Reuters
Sijoittaja seurasi kurssien kehitystä pankkiiriliikkeessä Hangzhoussa Kiinassa maanantaina.
Sijoittaja seurasi kurssien kehitystä pankkiiriliikkeessä Hangzhoussa Kiinassa maanantaina. Kuva: CHINA DAILY / Reuters

Osakemarkkinoiden alamäki jatkui maanantaina edelleen Kiinassa ja Aasiassa romahdusmaisen viime viikon jälkeen, mutta Euroopassa nähtiin toipumista, vaikkakin tärkeimmät pörssi-indeksit päätyivät lähelle nollatasoa päivän lopuksi.

Kiinan Shanghain pörssin indeksi heikkeni päivän mittaan 5,3 prosenttia vetäen perässään myös muita Aasian ja Tyynenmeren markkinoita yhteisindeksillä mitattuna alimmilleen sitten vuoden 2011. Maailman osakemarkkinoita kuvaava indeksi on nyt alimmillaan kahteen ja puoleen vuoteen.

”Kiinan tilanne yhdessä öljyn ja muiden raaka-aineiden hintojen kanssa määräävät nyt tahdin”, arvioi SEB:n sijoitusjohtaja Hans Peterson uutistoimisto Reutersille.

Öljykaupassa päälaadun Brentin hinta halpeni 2,6 prosenttia alle 33 dollarin barrelilta.

Arvioitsijoiden mukaan läpinäkyvyyden puute ja epäily Kiinan viranomaisten kyvystä saada taloustilanne hallintaansa vaikuttaa sijoittajien suhtautumiseen.

Kiinan keskuspankin toiminnassa hämmästytti maanantaina se, että Kiinan valuutan juanin arvoa ohjattiin nyt ylöspäin, kun viime viikolla sitä alennettiin. Maanantain toimi poisti epäilyjä valuuttasodan aikeista, mutta lisäsi epätietoisuutta keskuspankin pyrkimyksistä.

Keskiviikkona Kiina julkistaa ulkomaankaupan lukujaan, joiden odotetaan vahvistavan käsityksiä maailmankaupan aneemisesta tilanteesta.

Euroopassa pörssikurssien toipumista johti Frankfurtin pörssi. Sen pääindeksi oli aamupäivällä hyvässä nousussa, mutta aleni myöhemmin ja päätyi plussalle 0,31 prosenttia.

Saksan vientiteollisuus on vahvasti riippuvainen Kiinan markkinoista, joten viime viikon pudotuksessa saksalaiset osakkeet olivat eniten kärsineiden joukossa. Frankfurtin pääindeksi heikkeni viime viikon aikana yhteensä 8,3 prosenttia.

Maanantaina eniten vahvistuneisiin osakkeisiin kuuluivat autoteollisuuden yhtiöt Volkswagen ja Daimler, joka valmistaa Mercedes-autoja.

Helsingin pörssissä päästiin myös positiivisen puolelle. Pääindeksi nousi 0,63 prosenttia.

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat