Tarkista selaimen asetuksista, että JavaScript ja evästeet ovat käytössä.

Mikäli JavaScript on käytössä, mutta jokin selainlaajennus estää sen lataamisen, poista selainlaajennus käytöstä.

Nokia teki vuoden yrityskaupan

Talous
 

Yrityskauppojen määrä Suomessa supistui viime vuonna noin 10 prosenttia edellisvuoden 547 kaupasta 493:een.

Tämä käy ilmi tilintarkastus- ja konsulttiyhtiö EY:n suomalaisten yrityskauppojen analyysistä, johon on koottu vuoden 2015 yrityskaupat marraskuuhun saakka.

Vaikka kaupat hieman vähenivät, määrä on kuitenkin viime vuosina vakiintunut Suomessa noin 500:aan, sanoo EY:n yritysjärjestelyistä vastaava johtaja Mikko Äijälä.

Viime vuoden ehdottomasti kovimman yrityskaupan teki verkkoyhtiö Nokia ostamalla ranskalais-amerikkalaisen Alcatel-Lucentin. Kauppahinta oli Suomen ennätys, 15,6 miljardia euroa.

Yli miljardin euron yritysjärjestelyjä oli Suomen kokoon nähden varsin monta, Äijälä sanoo. Nostureita valmistava Konecranes fuusioitui amerikkalaiseen Terexiin, Nokia myi Here-karttayksikkönsä autonvalmistaja Audille, ja Citycon osti Norjan toiseksi suurimman kauppakeskuksia omistavan yhtiön Sektor Gruppenin.

Eniten yrityskauppojen määrä kasvoi teknologia- ja pelialalla. Esimerkiksi japanilainen Softbank kasvatti omistustaan peliyhtiö Supercellissä.

Hyvin isoja kauppoja nähtiin myös perinteisemmässä teollisuudessa. Kuudensadan miljoonan kaupasta oli kyse, kun saksalainen monialayhtiö Continental osti valtaosan suomalaisen ohjelmisto- ja laiteyhtiön Elektrobitin liiketoiminnasta.

Isoja kauppoja tekivät myös Fiskars ostamalla luksusbrändejä hallinnoineen WWRD:n ja teräsyhtiö Outokumpu, joka myi liki koko osuutensa kiinalaisesta teräksenvalmistajasta Shanghai Krupp Stainlessista kiinalaiselle Lujiazui International Trustille.

Valmet taas osti Metson automaatioyksikön ja Kemira hollantilaisen Akzo Nobelin paperikemikaaliliiketoiminnan.

Se, miten aktiivisesti isot yrityksetfirmat ostivat yrityksiä ulkomailta, on varsin uutta.

Äijälä uskoo, että myös tänä vuonna nähdään isoja kauppoja. ”Markkina on haastava, ja kaupoilla haetaan kasvua ja tehokkuutta.”

Noin 500 yrityskaupasta kymmenisen oli suuria – mutta valtaosa yrityskaupoista koski pk-yrityksiä. ”Kokonaan kotimarkkinoilla toimivan pk-yrityksen on ollut viime vuosina hankalaa löytää ostajaa.”

Tämä aihe on kiinnostava.

Kiitos mielipiteestäsi!

Uusimmat